«Ανοικτή αγκαλιά» για θύματα εμπορίας

• Το Open House θέλει μεταξύ άλλων να προσφέρει κλίμα ηρεμίας, πλήρη ελευθερία κινήσεων, δυνατότητες απασχόλησης και ατομικής φροντίδας στα θύματα trafficking

Στέγη, στήριξη και οικογενειακό περιβάλλον έχει στόχο να προσφέρει το Open House προς τα άτομα που πέφτουν θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης στην Κύπρο. Η μεγάλη κατοικία, χωρητικότητας οκτώ με δέκα ατόμων που βρίσκεται στη Λευκωσία, άνοιξε τις πύλες της την περασμένη Τετάρτη, με την τέλεση των εγκαινίων από την Υπουργό Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου. Το Open House, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, θέλει μεταξύ άλλων να προσφέρει κλίμα ηρεμίας, πλήρη ελευθερία κινήσεων, δυνατότητες απασχόλησης και ατομικής φροντίδας στα θύματα trafficking.

Σε δηλώσεις της στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» η υπεύθυνη της Οργάνωσης, Αντρούλα Χριστοφίδου Ενρίγκες, τόνισε ότι το Open House θα φιλοξενεί μόνο αναγνωρισμένα, από την Αστυνομία, θύματα εμπορίας προσώπων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κυβερνητικό καταφύγιο και ήδη δύο κοπέλες βρίσκονται στο νέο τους «σπίτι». Η κα Ενρίγκες σημείωσε ότι στο κρατικό καταφύγιο βρίσκονται αυτή τη στιγμή εννέα αναγνωρισμένα θύματα εμπορίας προσώπων από την Αστυνομία, τα οποία δέχονται να μείνουν στην Κύπρο για να είναι μάρτυρες στις δίκες εναντίον των διακινητών εμπορίας προσώπων.

«Φυλακή» το κρατικό καταφύγιο

Την ίδια ώρα, η υπεύθυνη του Cyprus Stop Trafficking ανέφερε ότι τα θύματα εμπορίας δεν μπορούν να μείνουν στο κυβερνητικό καταφύγιο επ’ άπειρον, για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί είναι κλεισμένες στο χώρο εκεί και δεν έχουν ελευθερία κινήσεων, ως σαν να είναι «φυλακή» και δεύτερο δεν μπορεί το καταφύγιο να φιλοξενήσει περισσότερα από δέκα πρόσωπα-θύματα trafficking. Έτσι, οι κοπέλες μπορούν να μεταφερθούν από το κυβερνητικό καταφύγιο στο Open House, μόνο όταν η Αστυνομία Κύπρου δώσει το πράσινο φως ότι δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο από τους διακινητές τους. Συγκεκριμένα, η Αστυνομία ενημερώνει τη διευθύντρια του κρατικού καταφυγίου ποια κοπέλα μπορεί να μείνει σε άλλον πλέον χώρο, γιατί δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο. Όταν δώσει το πράσινο φως η Αστυνομία, τότε η διευθύντρια του καταφυγίου ειδοποιεί την Οργάνωση Cyprus Stop Trafficking για τη μεταφορά του θύματος από το κρατικό καταφύγιο στο νέο του «σπίτι». Στη συνέχεια, τα θύματα θα μπορούν να φύγουν από το Open House όταν βρουν διαμέρισμα προς ενοικίαση, με στόχο την ανεξαρτητοποίησή τους. Σύμφωνα με την κα Ενρίγκες, το Open House είναι ένας ενδιάμεσος χώρος μεταξύ του κρατικού καταφυγίου και της ανεξαρτητοποίησης και της ένταξης των θυμάτων στην κοινωνία. Ωστόσο, σημείωσε ότι οποιοσδήποτε θέλει να αντλήσει πληροφορίες για την Οργάνωση ή να προβεί σε καταγγελία μπορεί να αποταθεί, εκτός από την Αστυνομία, και στην ίδια προσωπικά στο 22 771063.

«Πουλάνε» κοπέλες σε νυχτερινά κέντρα

Στο μεταξύ, η κα Ενρίγκες κατήγγειλε στην εφημερίδα μας ότι σε νυχτερινά μαγαζιά στο κέντρο της πρωτεύουσας άρχισαν να «πωλούνται» εκ νέου γυναίκες. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «πίνεις ένα ποτό, πληρώνεις δέκα ευρώ και όταν δώσεις εκατόν ευρώ επιπλέον, παίρνεις μια κοπέλα και φεύγεις. Αυτή η καταδικαστέα διαδικασία παλιά ήταν στα καμπαρέ, τώρα είναι σε νυχτερινά κέντρα». Η υπεύθυνη της οργάνωσης κάλεσε τους πολίτες να μη διστάζουν και να μη φοβούνται να προχωρούν σε καταγγελίες, σε περίπτωση που έχουν οποιαδήποτε πληροφορία για εμπορία προσώπων. Πρόσθεσε ότι αυτό το έγκλημα πρέπει να «χτυπηθεί» και να αντιμετωπισθεί.

Η εμπορία και η εκμετάλλευση προσώπων είναι ένα εγκληματικό φαινόμενο με διεθνείς διαστάσεις, ενώ αποτελεί ακραία περίπτωση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιμετώπισή της χρήζει συνεκτικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Να σημειωθεί ότι η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά την τελετή των εγκαινίων της υπό αναφορά στέγης, την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει αναπτύξει ένα πλαίσιο πολιτικών για την καταπολέμηση της εμπορίας και εκμετάλλευσης προσώπων. Εξήρε παράλληλα το έργο της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking λέγοντας ότι συμβάλλει σημαντικά στην καταπολέμηση της διακίνησης ατόμων, θυμάτων των διεθνών κυκλωμάτων με σκοπό την εκμετάλλευση και διακρίνεται για τις ποικίλες πρωτοβουλίες και το σημαντικό έργο που επιτελεί στον τομέα της στήριξης και παροχής υπηρεσιών στα θύματα εμπορίας προσώπων.

Γιώργια Ερωτοκρίτου

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy