Ανοικτό να ζητηθούν λιγότερα μέτρα από την Ελλάδα

Η απαίτηση για λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων 2% από τις ελληνικές αρχές, είναι απαίτηση “επί της αρχής” και “δεν είναι γραμμένη στην πέτρα”, ενδέχεται σοβαρά να αναθεωρηθεί μέχρι και το μισό και οι θεσμοί είναι έτοιμοι να δεχθούν ρήτρα επιστροφής της υπεραπόδοσης στον κόσμο, με “στοχευμένες δαπάνες”.

Αυτά αποκάλυψε κοινοτικός αξιωματούχος που σχετίζεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση και ο οποίος εμφανίστηκε έντονα στρεσαρισμένος για το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, κατά τις Βρυξέλλες πάντα, μεταξύ Αθήνας και θεσμών επικρατεί μια “παραξήγηση”.

Οι Βρυξέλλες εντοπίζουν την παρεξήγηση στην έλλειψη κατανόησης, ή έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ θεσμών και Αθήνας, ή ακόμα και μεταξύ τμημάτων της ίδιας της κυβέρνησης – χωρίς ωστόσο να δίνουν διευκρινίσεις.

Συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες και ο αξιωματούχος με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, εμφανίζονται απόλυτα βέβαιοι πως η απόκλιση μεταξύ της εκτίμησης του ΔΝΤ και της ΕΕ (κάτι που επιβεβαιώνει και ο ίδιος ο Πωλ Τόμσεν) μπορεί να κλείσει. Αυτό θα συμβεί όταν στα τέλη Μαρτίου και Αρχές Απριλίου η eurostat θα επικυρώσει και θα ανακοινώσει τα τελικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία.

Αυτά τα νέα στοιχεία, που εκτός απροόπτου θα πιστοποιούν την υπεραπόδοση του 2016, δηλαδή τις δύο μονάδες πρωτογενούς πλεονάσματος, θα εξεταστούν στη συνέχεια από τους ειδικούς της τρόικας, αλλά και Έλληνες ειδικούς στα φορολογικά στοιχεία και θα πρέπει να πιστοποιηθεί αν και κατά πόσο τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα έχουν μόνιμο, επαναλαμβανόμενο και δομικό χαρακτήρα, ή αν πρόκειται για εφάπαξ απόδοση. Συγκεκριμένα ο αξιωματούχος είπε στη Ε: “πρέπει να ξέρουμε τι έχει συμβεί και υπήρξε υπεραπόδοση. Δηλαδή, πλήρωσε ο κόσμος φόρους γιατί πιάστηκε η φοροδιαφυγή, γιατί πήγε καλύτερα η οικονομία και αποφάσισε να πληρώσει παλιές οφειλές, τι ακριβώς συνέβη; Μήπως βελτιώθηκε η φορολογική βάση; Αυτά όλα για να τα απαντήσουμε, πρέπει να πάει η τρόικα κάτω, στην Αθήνα, να γίνουν συνομιλίες”.

Κατέληξε δε λέγοντας: “πρέπει να έχουμε τώρα ένα ΟΚ από την Ελλάδα για να μπορέσει να αποφασίσει το eurogroup την κάθοδο της τρόικας”.

Ο αξιωματούχος ήταν απόλυτα βέβαιος ότι η Αθήνα δεν έχει κατανοήσει αυτή τη δυναμική και ποντάρει σε κλείσιμο της απόκλισης των εκτιμήσεων ΔΝΤ -ΕΕ με “κάποιον άλλο ακατανόητο τρόπο”.

Για τον αξιωματούχο είναι απόλυτα σαφές ότι στη συνέχεια θα δοθεί στην κυβέρνηση η δυνατότητα να μοιράσει την όποια υπεραπόδοση “με στοχευμένες δαπάνες”, ή με τη μείωση κάποιων συντελεστών. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα της ζητηθεί να αποταμιεύσει παραπάνω από 3,5% του ΑΕΠ, όσο και ο στόχος για τα έτη μετά το πρόγραμμα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο μεγάλο ανοιχτό θέμα που εμποδίζει την κάθοδο της τρόικας και θέτει σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία είναι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις. Καλά πληροφορημένη πηγή των Βρυξελλών έλεγε ότι “δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γυρίσουμε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις του 2009- 2010”. Ο,τιδήποτε άλλο το συζητάνε.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy