Ανησυχεί η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης και καλεί τους ηγέτες να προχωρήσουν

Τη βαθιά ανησυχία της εκφράζει η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης, η οποία αποτελείται από 71 οργανώσεις, και καλεί σε μήνυμά της τους δύο ηγέτες, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί να αρχίσουν εκ νέου τη διαδικασία των συνομιλιών με τρόπο που θα τους επιτραπεί να εξετάσουν με διαφάνεια τα βασικά εναπομείναντα ζητήματα με ευαισθησία προς τις επιθυμίες και δύο κοινοτήτων και με στόχο να καταλήξουν σε διευθετήσεις που θα επιτρέπουν την ολοκλήρωση μια συνολικής συμφωνίας.

Στο μήνυμά της το οποίο δίνει στη δημοσιότητα, η Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης αναφέρει ότι «εμείς, οι απλοί άνθρωποι από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, που από την πρώτη μέρα στηρίξαμε ενεργά τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, την κρίσιμη αυτή ώρα απευθυνόμαστε σε σας ως τους ηγέτες της πατρίδας μας και εκφράζουμε την απογοήτευση μας και βαθιά ανησυχία μας για τις παρούσες εξελίξεις».

Το μήνυμα της πρωτοβουλίας συνεχίζει αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «αναμένουμε πως αυτή την κρίσιμη ώρα, εσείς οι ηγέτες αυτής της χώρας θα επιδείξετε την απαραίτητη βούληση για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εξετάζοντα ακριβώς τα ζητήματα που αποτελούν τις ουσιώδεις ανησυχίες της κάθε κοινότητας». Η ανακατάταξη, προσθέτει, της σειράς ζητημάτων, η μετάθεση θεμάτων τα οποία είναι «ουσιώδη για τη μια κοινότητα σε άλλη φάση της διαδικασίας δεν θα βοηθήσει τη λήψη αποφάσεων αλλά θα εμποδίσει την πρόοδο».

Απευθυνόμενοι προς τους δύο ηγέτες τους καλεί «ακόμα μια φορά να αρθείτε στο ύψος των απαιτήσεων της παρούσας ιστορικής στιγμής και να επαναρχίσετε την διαδικασία των συνομιλιών με τρόπο που θα σας επιτρέψει να εξετάσετε με ένα διαφανή τρόπο τα βασικά εναπομείναντα ζητήματα με ευαισθησία προς τις επιθυμίες και δύο κοινοτήτων με στόχο να καταλήξετε σε διευθετήσεις που θα επιτρέπουν την ολοκλήρωση μια συνολικής συμφωνίας».

Αυτό, σύμφωνα με τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης, «θα σας επιτρέψει με πνεύμα συναντίληψης να προχωρήσετε στη Διάσκεψη για την Κύπρο με πραγματικές δυνατότητες επιτυχίας».

Εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «συνεργαζόμενοι μπορείτε να πετύχετε πρόοδο». Αφήνοντας το μέλλον της χώρας μας στα χέρια ξένων δυνάμεων, αναφέρει, «δεν μπορεί να είναι παραγωγικό».

«Θα θέλαμε ακόμα μια φορά να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα είμαστε ενεργά παρόντες για να εργαστούμε για την εφαρμογή της Συμφωνίας που θα επανενώνει την πατρίδα μας για να εξασφαλίσουμε την ειρήνη και ευημερία στην επανενωμένη Κύπρο για τις γενιές που θα ‘ρθουν», καταλήγει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy