Ανησυχία Έιντε για θερμό επεισόδιο εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Την ανησυχία και τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο πρόκλησης θερμού επεισοδίου από την Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ λόγω των προγραμματισμένων γεωτρήσεων εντός του θέρους εκφράζει μιλώντας στο «Βήμα» ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα και θεωρεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό ως το καλύτερο φάρμακο έναντι μίας κρίσης.

Σε συνέντευξη του στο Βήμα, ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ανέφερε ότι κατανοεί και συμφωνεί με τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια από την Τουρκία σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Ωστόσο, σημειώνει ότι η αρχή που έχει καθιερωθεί για τη διεξαγωγή των συνομιλιών είναι αυτή της αλληλεξάρτησης μεταξύ των διαπραγματευτικών κεφαλαίων.

Ο κύριος Άίντα παραδέχεται ότι καθώς οι διαπραγματεύσεις έχουν εισέλθει «στο τελευταίο μίλι», η σημερινή διαδικασία έχει φθάσει στα όριά της και ίσως χρειαζόταν μία αλλαγή μεθοδολογίας. Τάσσεται εναντίον της επιδιαιτησίας, αλλά υπογραμμίζει ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να συνεισφέρουν με προτάσεις εφόσον τους ζητηθεί. Ταυτόχρονα όμως τονίζει χαρακτηριστικά: «δεν μπορεί εμείς να θέλουμε περισσότερο από τους ηγέτες να επιστρέψουμε στη Γενεύη».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy