Ανησυχία ΕΟΚΕ για το κράτος δικαίου στην Τουρκία, ζητά ανοιχτούς διαύλους διαλόγου

Ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι εργασίες της 36ης Συνόδου της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ – Τουρκίας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, παρουσία του Τούρκου Υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ, και υιοθετήθηκε το γενικό συμπέρασμα ότι “παρά τις υπάρχουσες εντάσεις, ο διάλογος είναι απολύτως απαραίτητος, ιδίως σε δύσκολες εποχές”,

Η Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή κατέγραψε επιπλέον τις ανησυχίες του για την τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά το σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

“Η ΕΟΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη της προς τον τουρκικό λαό και υποστηρίζει πλήρως τις οργανώσεις της τουρκικής κοινωνίας των πολιτών που υπερασπίζονται τη δημοκρατία. Ελπίζουμε ότι θα δούμε και πάλι μια δημοκρατική, ανοικτή στο μέλλον Τουρκία, και σεβασμό όλων των ελευθεριών, κράτος δικαίου και διαχωρισμό των εξουσιών”, δήλωσε ο Γ. Ντάσσης, Πρόεδρος της ΕΟΚΕ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσελίκ δήλωσε με σαφήνεια ότι η Τουρκία στοχεύει στην πλήρη ένταξη στην ΕΕ: “Δεσμευόμαστε στη διαδικασία της ΕΕ. Στόχος μας είναι να γίνουμε πλήρες μέλος, καμία άλλη μορφή συνεργασίας δεν μας ενδιαφέρει”.

Επαναλαμβάνοντας την έντονη καταδίκη της προσπάθειας πραξικοπήματος πριν από ένα χρόνο, η Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή τόνισε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστό το δικαίωμα δίκαιης δίκης και δίκαιης διαδικασίας και ότι όλα τα μέτρα που θα ληφθούν θα ενισχύσουν περαιτέρω τη δημοκρατία, τα πολιτικά δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή, την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας και το κράτος δικαίου.

Επίσης εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για τη σύλληψη και τις μαζικές απολύσεις των δημοσίων υπαλλήλων και ζήτησε από την Τουρκία να θέσει το συντομότερο δυνατό στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, τα μέλη της Επιτροπής επαίνεσαν τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για το θέμα της μετανάστευσης και θεώρησαν ότι η πρόκληση της μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού από την ΕΕ και την Τουρκία.

Σχετικά με την κατάσταση της οικονομίας στην Τουρκία, η Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό της συμφωνίας τελωνειακής ένωσης, αλλά υπενθύμισε την ανάγκη να δοθεί στη συμφωνία ένα κεφάλαιο βιωσιμότητας για τα εργασιακά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά πρότυπα.

Όσον αφορά την κατάσταση των κοινωνικών θεμάτων και της απασχόλησης στην Τουρκία, η Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή υπογράμμισε ότι πρέπει να εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα και πολιτικές για την προώθηση των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς εργασίας, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις συμβάσεις. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διευκόλυνσης της μετάβασης από την άτυπη στην επίσημη οικονομία.

Όσον αφορά τα δικαιώματα και την απασχόληση των γυναικών, τα μέλη της Μεικτής Συμβουλευτικής Επιτροπής έκριναν ότι η κοινωνική και οικονομική χειραφέτηση και η ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στις γυναίκες είναι και οι δύο κρίσιμες για την επίτευξη πραγματικής ισότητας των φύλων. Υπογράμμισαν επίσης ότι ο συνδυασμός επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής των γυναικών αποτελεί κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και χαιρέτισε πρωτοβουλίες όπως η επέκταση των κινήτρων για την απασχόληση των γυναικών.

Η Μεικτή Συμβουλευτική Επιτροπή ΕΕ-Τουρκίας, που ιδρύθηκε το 1995, είναι ένας οργανισμός που συγκεντρώνει εκπροσώπους της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών από την ΕΕ και την Τουρκία. Συμπληρώνει τα άλλα όργανα που έχουν συσταθεί στο πλαίσιο της Συμφωνίας Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας και επιτρέπει στις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και από τις δύο πλευρές να παρακολουθούν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να αρχίζουν συζητήσεις επί θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Τα μέλη της προέρχονται από διάφορες οικονομικές και κοινωνικές ομάδες συμφερόντων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy