Ανησυχία νέων για έλλειψη θέσεων εργασίας

Έρευνα καταγραφής των απόψεων των νέων της Κύπρου πραγματοποίησε ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο των ενεργειών για την αναδιάρθρωση του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου και πραγματοποιήθηκε από την εταιρία KPMG, με στόχο την καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των νέων της Κύπρου και την αποτύπωση των απόψεων και των αναγκών τους.

Τα ευρήματα της παρούσας έρευνας θα αξιοποιηθούν από τον Οργανισμό Νεολαίας για τον καταρτισμό στρατηγικού πλάνου, αλλά και τον σχηματισμό ενός νέου λειτουργικού μοντέλου για να μπορέσει, με αυτό τον τρόπο, να συγχρονίσει τον βηματισμό του με τις σημερινές ανάγκες των νέων.

Επιπρόσθετα, τα υπό αναφορά ευρήματα θα χρησιμοποιηθούν και προς τεκμηρίωση της πρότασης πολιτικής που ετοιμάζει ο Οργανισμός και θα υποβάλει στο Υπουργικό Συμβούλιο, για τον σχηματισμό εθνικής στρατηγικής για τη νεολαία.

Μια στρατηγικής που θα αποτυπώνει το εθνικό όραμα για τους νέους του τόπου και θα επιδιώκει την καθιέρωση μιας ολιστικής, διατομεακής προσέγγισης για την ενδυνάμωση των νέων της Κύπρου.

Όπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη Τύπου, η έρευνα έχει εκπονηθεί σε παγκύπριο επίπεδο κατά την περίοδο Απρίλιος -Ιούνιος 2015, με τη χρήση ερωτηματολογίου, το οποίο χορηγήθηκε στους νέους μέσω έντυπης και ηλεκτρονικής μορφής.
Το δείγμα είχε μέγεθος 1.340 άτομα, λαμβάνοντας υπόψη στο δυνατό βαθμό την ηλικιακή ομάδα στην οποία απευθύνεται ο Οργανισμός (14-35 χρονών), την πληθυσμιακή κάλυψη κάθε πόλης, καθώς επίσης και τη φυλετική κατανομή στην Κύπρο.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας αφορούν την εκπαίδευση και κατάρτιση, τη νεανική απασχόληση και επιχειρηματικότητα, την κοινωνική ένταξη και τον εθελοντισμό.

Σε ό,τι αφορά τη νεανική απασχόληση και επιχειρηματικότητα, κύρια ανησυχία των νέων στην Κύπρο αναφορικά με την απασχόληση τους μετά την ολοκλήρωση των σπουδών τους αποτελεί η έλλειψη θέσεων εργασίας στον τομέα σπουδών τους (52%), ενώ το 20% ανησυχεί ότι δεν υπάρχουν θέσεις εργασίας γενικά.

Οι νέοι σε ποσοστό 43% ανέφεραν ότι θα ήταν περισσότερο πρόθυμοι να δουλέψουν στο εξωτερικό για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ ποσοστό 28% ανέφερε ότι θα ήταν πρόθυμο να εργαστεί στο εξωτερικό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ποσοστό 22% δεν επιθυμεί να μεταβεί στο εξωτερικό για δουλειά.

Ποσοστό 36% και 46% αντίστοιχα, ανέφερε ότι η καθοδήγηση που έχει λάβει κατά τη διάρκεια της σχολικής του εκπαίδευσης σε σχέση, τόσο με τις επιλογές περαιτέρω εκπαίδευσης και κατάρτισης, όσο και με τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης θεωρείται πολύ περιορισμένη, ενώ ποσοστό 45% ανέφερε ότι θεωρεί την προώθηση προγραμμάτων απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ως βασικό παράγοντα για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας, ενώ ποσοστό 40% ανέφερε ότι θεωρεί σημαντική την παροχή δυνατοτήτων συνεχούς κατάρτισης.

Επίσης, ποσοστό 70% ανέφερε πως θα ήθελε να έχει την δική του επιχείρηση, αναφέροντας σαν κύριους λόγους τις ψηλότερες οικονομικές απολαβές, καθώς και το ότι δεν βρίσκει αλλού δουλειά, ενώ 44% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η καλλιέργεια επιχειρηματικής κουλτούρας από το σχολείο, θα συνέβαλλε θετικά στην ενθάρρυνση ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών από τους νέους.

Αναφορικά με την κοινωνική ένταξη, από την έρευνα προκύπτει ότι είναι οικονομικός ο βασικός λόγος που αναγκάζει το 70% των νέων να διαμένουν με τους γονείς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ το 66% λαμβάνει οικονομική στήριξη από τους γονείς.

Ποσοστό 55% ανέφερε ότι κύρια πρόκληση για την κοινωνική ένταξη των νέων αποτελεί η εξασφάλιση εισοδήματος και πόρων για αξιοπρεπή διαβίωση, ενώ το άγχος για το μέλλον σε ποσοστό 32% και η ανεργία σε ποσοστό 26% είναι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy