Ανησυχία σε ποσοστό 0,2%

 

Του Τάσου Περδίου

Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2011, η αστική Λάρνακα έχει πληθυσμό 84.511 ανθρώπων. Από αυτούς, στην πανδημοτική συγκέντρωση για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών την περασμένη Τρίτη 22 Μαΐου, εμφανίστηκαν στο Δημοτικό Θέατρο μέσες άκρες 150 άτομα. Αν ήταν συνολικά 200, που δεν ήταν, οι 30-40 ήταν επίσημοι.

Το ποσοστό απλών πολιτών που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν για το θέμα, με αδρούς υπολογισμούς ανέρχεται στο 0,2%. Αν προσθέσει δε κάποιος και τον πληθυσμό των Λειβαδιών, το ποσοστό κοντεύει να μηδενιστεί.

Φυσικά και η συρροή σύσσωμης της πόλης είναι αδύνατη. Μακάρι να γινόταν και εκεί να δεις τρόμο στο λόφο του Προεδρικού. Αλλά 150 από τις 84 χιλιάδες ανθρώπους, με συγχωρείτε αλλά “Έτσι κκελλέ, έτσι ξιουράφι θέλει” κατά το θυμόσοφο λαό μας.

Στις 25 Ιανουαρίου 2018, η περιοχή των εγκαταστάσεων τέθηκε σε συναγερμό από διαρροή σε εγκαταστάσεις εμφιάλωσης υγραερίου. Στις 31 Μαρτίου, σήμανε νέος συναγερμός, αυτή τη φορά σε κόκκινο βαθμό από πυρκαγιά σε βυτιοφόρο. Στις 12 Μαΐου, τρίτωσε το κακό με πυρκαγιά σε δεξαμενή πετρελαιοειδών. Μέσα σε 40 μέρες, δύο φορές άρπαξαν φωτιά οι εγκαταστάσεις και επειδή βούιξαν οι τηλεοράσεις, ουδείς δικαιούται να δηλώνει άγνοια.

Ο αγώνας που διεξάγει ο Δήμος Λάρνακας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν αξίζει τέτοιας ανταπόκρισης. Ο αγώνας αυτός είναι νυν υπέρ πάντων. Είναι στην κυριολεξία αγώνας φυσικής επιβίωσης των ανθρώπων και αν δεν γίνεται κατανοητό, αφού η συντριπτική πλειοψηφία προτίμησε τον καναπέ, ας googlάρει τις λέξεις “Seveso” και “Κύκλοι επικινδυνότητας”. Αν αυτό είναι κουραστικό, ας σκεφτούν επιτέλους οι άνθρωποι τι σημαίνει ενδεχόμενο έκρηξης σε αποθήκες με δεκάδες χιλιάδες τόνους υγρών καυσίμων και υγραερίου οι οποίες είναι στην κυριολεξία περικυκλωμένες από σπίτια, καταστήματα και σχολεία. Ο όλεθρος θα έχει αποκτήσει νέα σημασία, χωρίς καμία αμφιβολία.

Οι Δήμοι Λάρνακας και Λειβαδιών διαθέτουν εκλεγμένες Τοπικές Αρχές με σχετικά φρέσκα λαϊκή εντολή και δημοκρατική νομιμοποίηση να πάρουν αποφάσεις και να χειριστούν το ζήτημα. Αλλά ας το καταλάβει ο κόσμος: Έχοντας απέναντί τους πανίσχυρες και σε κάποιες περιπτώσεις παγκόσμιου μεγέθους πετρελαϊκές εταιρείες και μια κυβέρνηση που, ας μην κρυβόμαστε, δεν πρόκειται να τα βάλει εύκολα μαζί τους, η νομιμοποίηση των εκλογών δεν αρκεί. Οι Δήμοι Λάρνακας και Λειβαδιών χρειάζονται κοινωνική νομιμοποίηση και κοινωνική κινητοποίηση για να ασκήσουν τις πιέσεις που χρειάζονται. Εάν η κοινωνία αδιαφορεί ενώ κάθεται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα, είναι άξια της μοίρας της…

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy