Ανησυχία σε Ψευδά – Μοσφιλωτή για την μονάδα παραγωγής ασφάλτου

Οι ανησυχίες των κατοίκων των Κοινοτήτων Ψευδά – Μοσφιλωτής για τη λειτουργία μονάδας παραγωγής ασφάλτου που βρίσκεται μεταξύ των κοινοτήτων Μοσφιλωτής και Ψευδά κρίνονται από τον Πρόεδρο και μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος δικαιολογημένες και ζητούν όπως η απόφαση του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων ληφθεί με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου είπε ότι οι αντιδράσεις των κατοίκων και των κοινοτικών συμβουλίων, είναι έντονες και δικαιολογημένες, καθώς υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η λειτουργία του εργοστασίου επιφέρει επιπτώσεις στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων.

Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το εργοστάσιο εγκαταστάθηκε στην περιοχή παράνομα πριν από 25 χρόνια και πήρε κάποιες παρατάσεις, υπό διαδικασίες που ελέγχονται, και τώρα ενώπιον του Συμβουλίου παρεκκλίσεων υπάρχει αίτημα του εργοστασίου για παρέκκλιση.

Ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της στήριξης του κατασκευαστικού τομέα, των θέσεων εργασία και του δημοσίου συμφέροντος και της αυστηρής αίρεσης ότι κατά προτεραιότητα λαμβάνεται υπόψη η υγεία και ασφάλεια των κατοίκων και το περιβάλλον.

Εξήγησε ότι ενοχλούν οι μυρωδιές, η μόλυνση του περιβάλλοντος, η σκόνη. Πρόσθεσε πως οι ενδείξεις που παρουσιάζει η εταιρεία, οι εκπομπές βρίσκονται στα επιτρεπτά όρια, σημειώνοντας τη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αδάμου Αδάμου, ως ογκολόγου ότι η μακρά έκθεση των κατοίκων στα επιτρεπτά όρια εμπεριέχει κινδύνους.

Αναφέροντας ότι για αδειοδότηση απαιτείται μελέτη επιπτώσεων στο περιβάλλον, είπε ότι το Υπουργείο Υγείας δεν έχει ενώπιον του στοιχεία επιδημιολογικής μελέτης, ώστε να απαντήσει εάν οι ισχυρισμοί των κατοίκων στοιχειοθετούνται, είπε ότι το θέμα παραπέμπεται στο Συμβούλιο Παρεκκλίσεων, το οποίο καλείται να αποφασίσει χωρίς να έχει ενώπιον του όλα τα δεδομένα για να πάρει σωστή απόφαση.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι το θέμα χρονολογείται.

Πρόσθεσε πως επιτέλους μετά από 12 χρόνια, το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα που αφορά στη ρύπανση που προκαλεί το λατομείο και η ασφαλτική μονάδα στη Μοσφιλωτή, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι μία σειρά από κυβερνητικές διαβεβαιώσεις έχουν ναυαγήσει και το θέμα της αδειοδότησης της ασφαλτικής μονάδας βρίσκεται ενώπιον του Συμβουλίου Παρεκκλίσεων.

Συνεχίζοντας διατύπωσε τη θέση ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επιβραβευθεί και να νομιμοποιηθεί η παρανομία και ζήτησε τον τερματισμό των εργασιών του παράνομου ασφαλτικού εργοστασίου, το οποίο, όπως είπε, προκαλεί σοβαρή οχληρία στους κατοίκους της περιοχής και ενδεχομένως κινδύνους στην υγεία των κατοίκων.

“Δεν είναι δυνατόν η πολιτεία να νομιμοποιήσει μία τόσο σοβαρή παρανομία”, ανέφερε ο κ. Περδίκης εκφράζοντας την εκτίμηση ότι προβλήματα στην οικονομία δεν θα προκύψουν αφού άλλα 24 εργοστάσια κάνουν την ίδια δουλειά.

Λέγοντας επίσης πως ούτως ή αλλιώς οι εργασίες τους είναι περιορισμένες, ανέφερε ότι επιτέλους πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος και να αρθεί η παρανομία που ταλανίζει τις κοινότητες Ψευδά και Μοσφιλωτής.

ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy