Ανησυχητικές διαστάσεις και πάλι στο προσφυγικό: Σχεδόν 1.500 αφίξεις στο Αιγαίο σε 11 ημέρες

Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνουν οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο. Ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα στο νησί πέρασαν περισσότεροι από 1.000 άτομα, αριθμός ανάλογος του θεωρούμενου υψηλού αριθμού αφιχθέντων σε όλη τη διάρκεια του περασμένου Αυγούστου. (1053).

Από την 1η Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα το πρωί και σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση βοείου Αιγαίου πέρασαν και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Λέσβο 994 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 155 και στη Σάμο 338. Παράλληλα, σήμερα Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου έως και τις 12 το μεσημέρι έχουν εντοπισθεί οι αφίξεις άλλων 80 περίπου ατόμων στη Λέσβο που δεν έχουν μεταφερθεί σε Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προκειμένου να ανακοινωθεί ο ακριβής αριθμός τους.

Πάντως η παρουσία των νεοαφιχθέντων μεταναστών και προσφύγων δεν γίνεται πλέον αντιληπτή στη Λέσβο, όπου η ακτοφυλακή της Frontex εντοπίζει εν πλω τις βάρκες και επιβιβάζει τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι στη συνέχεια μεταφέρονται στα κέντρα κράτησης, όπως αυτό της Μόριας. Το μόνο σημείο στο νησί όπου είναι έντονη η παρουσία τους είναι στα ανατολικά της Μυτιλήνης, όπου βρίσκονται και τα κέντρα κράτησης. Οι ανατολικές ακτές του νησιού έχουν καθαριστεί από εθελοντικές οργανώσεις από τα “απομεινάρια” των αφίξεων, όπως μηχανές, ξεφούσκωτες λέμβοι και σωσίβια και μένουν μόνο διάφορα “κουφάρια” πλοίων, σε απόκρημνες και απόμερες ακτές, όπως αυτό στην περιοχή του Κόρακα, κοντά στο χωριό Κλειώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy