Αντεξέταση Γ. Πεχλιβανίδη στη δίκη της Τρ. Κύπρου

Συνεχίστηκε και σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, η αντεξέταση του πρώην Αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου Γιάννη Πεχλιβανίδη από την Εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής Πολίνα Ευθυβούλου, στο πλαίσιο της εκδίκασης της ποινικής υπόθεσης εναντίον της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της, με κύρια κατηγορία αυτή της χειραγώγησης της αγοράς.

Κληθείς να πει τι είναι αυτό που απαιτούσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) από την Τράπεζα Κύπρου να κάνει μέχρι τις 30/6/12, ο κ. Πεχλιβανίδης είπε ότι απαιτούσε όπως η τράπεζα διέθετε μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2012 ίδια κεφάλαια 9% και επιπλέον ένα περιθώριο ασφαλείας για ζημιές από την αποτίμηση των κρατικών ομολόγων.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πεχλιβανίδης ανέφερε ότι το ποσοστό του 9% δεν μπορούσε να αλλάξει, εντούτοις το ποσό που αντιστοιχούσε σε αυτό το ποσοστό ήταν μεταβλητό «διότι ήταν το αποτέλεσμα του υπολογισμού του 9% επί των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας».
Ερωτηθείς εάν αυτό το ποσό μπορούσε να μεταβληθεί και μετά τις 8 Δεκεμβρίου του 2011 που ανακοινώθηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας ύψους €1,560 δις, ο κ. Πεχλιβανίδης απάντησε καταφατικά.

Ερωτηθείς εάν η Τράπεζα είχε ανακοινώσει σε οποιοδήποτε στάδιο μέχρι τις 30/6/12 ότι το €1,560 δις είχε αλλάξει και πως δεν αντιστοιχούσε πλέον στο 9% των ιδίων κεφαλαίων που θα έπρεπε να διατηρεί η τράπεζα, ο κατηγορούμενος είπε ότι δεν έχει εκδοθεί μια τέτοια ανακοίνωση και «δεν νομίζω να υπήρχε και υποχρέωση για κάτι τέτοιο».

Ερωτηθείς να πει εάν θυμάται κατά πόσο την περίοδο από τις 8 Δεκεμβρίου του 2011 μέχρι τις 10 Μαΐου του 2012 που είχε ανακοινωθεί ότι το έλλειμμα της τράπεζας ανερχόταν στα €200 εκ. είχε εκδοθεί οποιαδήποτε ανακοίνωση προς το κοινό σε σχέση με το έλλειμμα της ΕΑΤ, απάντησε ότι δεν θυμάται να έγινε κάτι τέτοιο.

Ερωτηθείς εάν θυμάται τι είχε συζητηθεί στη συνεδρία του ΔΣ στις 10 Μαΐου μετά το πέρας του οποίου ανακοινώθηκε το έλλειμμα των €200 εκ, είπε ότι όπως προκύπτει και από τα πρακτικά δεν έγινε κάποια εκτενής συζήτηση αλλά έγινε ενημέρωση για το πώς προέκυψε το ποσό των €200 εκ.

Η κα. Ευθυβούλου του υπέβαλε τη θέση ότι το ποσό των €1,560 δις για το ΔΣ ήταν το δεδομένο έλλειμμα καθ’ όλη την περίοδο από τις 8/12/11 μέχρι και τις 27/6/12 που εκδόθηκε η ανακοίνωση προς το κοινό σε σχέση με το έλλειμμα της ΕΑΤ. Ο κ. Πεχλιβανίδης εξέφρασε τη διαφωνία του με τη θέση αυτή σημειώνοντας ότι το ποσό αυτό θα προέκυπτε από το 9% επί των σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας στις 30/6/12. Είπε επίσης ότι ο σκοπός του 9% ήταν για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών προς τις τράπεζες του ευρωσυστήματος ως προς το ότι ήταν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Στη γραπτή δήλωση που ανέγνωσε στο δικαστήριο, ως μέρος της κύριας εξέτασης του, κ. Πεχλιβανίδης αρνήθηκε την όποια κατηγορία εναντίον του, δηλώνοντας ότι είναι αθώος. Στην απολογία του ο κ. Πεχλιβανίδης τόνισε την πεποίθησή του ότι κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο του Ιουνίου του 2012 σε καμία περίπτωση δεν προέκυψε σημαντικό γεγονός ή ευλόγως αναμενόμενη κατάσταση σε σχέση με την αύξηση των κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας, το οποίο η ίδια όφειλε να δημοσιοποιήσει ή ο ίδιος να ζητήσει τη δημοσιοποίησή του.

«Η όποια δημοσιοποίηση κατά το χρονικό διάστημα από την 14.6.2012 και μέχρι την 26.6.2012 μη συγκεκριμένων και μη στηριζόμενων σε ασφαλή στοιχεία πληροφοριών μόνο σύγχυση και απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών θα προκαλούσε, με πιθανές συνέπειες τόσον σε βάρος τους όσον και σε βάρος της τράπεζας», ανέφερε. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι και στην υποθετική περίπτωση κατά την οποία γινόταν δεκτό ότι έπρεπε να γίνει ανακοίνωση πριν από την 26.6.2012, ακόμη και τότε η θέση του είναι ότι δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί, με οποιοδήποτε τρόπο δική του υπαιτιότητα, εσκεμμένη παράλειψη ή αμέλεια.

Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου ως νομικό πρόσωπο και τον κ. Πεχλιβανίδη, κατηγορούμενοι στην ίδια υπόθεση, η οποία βρίσκεται στο στάδιο της απολογίας των κατηγορουμένων, είναι επίσης οι Ανδρέας Ηλιάδης, Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμη, και Γιάννης Κυπρή. Το Κακουργιοδικείο με ενδιάμεση απόφαση του στις 27 Απριλίου 2016 έκρινε ότι υπάρχει εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον των κατηγορουμένων, καλώντας τους σε απολογία.

Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρώσει την απολογία τους οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Ανδρέας Αρτέμης και Ανδρέας Ηλιάδης. Μετά την ολοκλήρωση της αντεξέτασης του κ. Πεχλιβανίδη, η οποία συνεχίζεται και πάλι αύριο, σειρά θα πάρουν για τη δική τους απολογία, ο Γιάννης Κυπρή και η Τράπεζα Κύπρου, η οποία έχει ήδη ανακοινώσει προς το δικαστήριο ότι θα καλέσει τον καθηγητή-εμπειρογνώμονα Kern Alexander για να καταθέσει ως μάρτυρας στην υπόθεση.

Για όλους τους κατηγορούμενους ισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, μέχρι αποδείξεως της ενοχής τους πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy