Ανθεστήρια: Ένα μπουκέτο αρωμάτων, χρωμάτων και πολιτισμών

Χιλιάδες επισκέπτες αναμένεται να κατακλύσουν σήμερα τη Γερμασόγεια για την παρέλαση και τις άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις

Πριν από αρκετές δεκαετίες τα Ανθεστήρια της Λεμεσού αποτελούσαν μια σχολική, κατά κύριο λόγο, γιορτή με χώρο διοργάνωσης το ιστορικό ΓΣΟ. Αν και το γενικότερο πλαίσιο αφορούσε την άνοιξη και τα λουλούδια, ωστόσο οι βασικές εκδηλώσεις αφορούσαν γυμναστικές επιδείξεις από γυμνάσια θηλέων. Αργότερα, με διοργανωτή τον Δήμο Λεμεσού σε συνεργασία με άλλους φορείς της πόλης, δόθηκε στα Ανθεστήρια ένας πανηγυρικός χαρακτήρας με κυρίαρχα στοιχεία τα ανθοστολισμένα άρματα και τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

Αφότου ανέλαβε, πριν μερικά χρόνια, ο Δήμος Γερμασόγειας τη διοργάνωση των εκδηλώσεων, τα Ανθεστήρια εξελίχθηκαν σε μια γιορτή μέσα από την οποία ήρθαν πιο κοντά στους ντόπιους οι ξένοι επισκέπτες της περιοχής, ενώ τα τελευταία χρόνια οι εκδηλώσεις, με φόντο πάντα την ομορφιά της άνοιξης και των λουλουδιών, απέκτησαν έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα και με βασικό σύνθημα «Διαφορετικά Χρώματα, Διαφορετικά Σχήματα, Ένα Μπουκέτο – Η ομορφιά της Διαφορετικότητας», διοργανώνονται και τα φετινά Ανθεστήρια. Το επίσημο άνοιγμα των εκδηλώσεων έγινε χθες με ομιλίες πλαισιωμένες με μουσικό πρόγραμμα, ενώ σήμερα Κυριακή πραγματοποιείται το βασικό και πιο ενδιαφέρον μέρος της Γιορτής που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και την καθιερωμένη παρέλαση των ανθοστόλιστων αρμάτων και των πεζοπόρων ομάδων.

Οι εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων εντάσσονται και αυτή τη χρονιά στις δράσεις του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Ένταξης από Τοπικές Αρχές «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» και κατά συνέπεια έντονο θα είναι το άρωμα και τα χρώματα της πολυπολιτισμικότητας που χαρακτηρίζουν την ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού. Κάτι που θα γίνει μέσα από τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις, οργανωμένων φορέων και ατόμων που έχουν την καταγωγή τους σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος και σκοπός, όπως επισημαίνει και ο δήμαρχος Γερμασόγειας Κυριάκος Ξυδιάς, είναι «να μετατραπεί η συμβολικότητα των Ανθεστηρίων σε ένα ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας, της κοινωνικής ένταξης και της παρεμπόδισης της περιθωριοποίησης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών, προάγοντας άμεσα την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό».

Στην παρέλαση που αποτελεί και το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων και η οποία θα γίνει στις 6.30 σήμερα το απόγευμα κατά μήκος της παραλιακής λεωφόρου και συγκεκριμένα στο τμήμα μεταξύ των κάθετων οδών Περβόλας και Χριστάκη Κράνου, θα πάρουν μέρος 20 ανθοστολισμένα άρματα και πεζοπόρες ομάδες που θα εκπροσωπούν συνεργαζόμενους δήμους, Κοινοτικά Συμβούλια, σχολεία, σωματεία, ξενοδόχους και καταστηματάρχες της τουριστικής περιοχής. Στα άρματα και τις ομάδες έντονη θα είναι η συμμετοχή Υπηκόων Τρίτων Χωρών, διαφόρων ηλικιών, σε μια προσπάθεια να προβάλουν στοιχεία ή σύμβολα του πολιτισμού των χωρών τους.

Στη φετινή Γιορτή των Ανθεστηρίων θα φιλοξενηθούν από τον Δήμο Γερμασόγειας και αντιπροσωπείες των αδελφοποιημένων Δήμων Δίου-Ολύμπου και Stari Grad Βελιγραδίου Σερβίας.

Μετά την παρέλαση, στις 8 το βράδυ, οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν στο χώρο στάθμευσης της κοίτης του ποταμού, με μουσικό πρόγραμμα του ελληνικού συγκροτήματος KINGS, ενώ στον ίδιο χώρο, όπως κάθε χρόνο, πλαισιωμένη με την κατάλληλη διακόσμηση θα λειτουργεί έκθεση και λαϊκή αγορά φυτών και λουλουδιών. Μια ευκαιρία για τον πολύ κόσμο να γνωρίσει και να θαυμάσει γνωστά ή λιγότερα γνωστά φυτά και λουλούδια που θα διατίθενται σε χαμηλές τιμές, δίνοντας τη δυνατότητα στον καθένα να δημιουργήσει ή να εμπλουτίσει τον κήπο και τις βεράντες του.

Στα πλαίσια των θεματικών δραστηριοτήτων που συμπληρώνουν τις εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων, θα λειτουργήσουν περίπτερα αγγειοπλαστικής, καλαθοπλεκτικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων που τείνουν να εκλείψουν, όπου παραδοσιακοί τεχνίτες θα κάνουν επίδειξη της τέχνης τους και θα διαθέτουν προς πώληση τα προϊόντα τους.

Για τη δημιουργική απασχόληση των μικρών επισκεπτών, υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής, ενώ το καφενείο και άλλα ανάλογα περίπτερα που έχουν στηθεί, θα προσφέρουν παραδοσιακά ποτά και εδέσματα.

Δεδομένου ότι τα Ανθεστήρια προσελκύουν κάθε χρόνο πολλές χιλιάδες επισκέπτες, ο Δήμος Γερμασόγειας σε συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού θα εφαρμόσει ειδικό κυκλοφοριακό σχέδιο, με σηματοδοτήσεις και κατάλληλες προσβάσεις στους χώρους στάθμευσης ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην προσέλευση και την αποχώρηση του κοινού από τους χώρους των εκδηλώσεων.

Untitled

 

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy