Ανθεστήρια με την ομορφιά της διαφορετικότητας

Έτοιμος ο Δήμος Γερμασόγειας  για τις διήμερες εκδηλώσεις  της Γιορτής των Λουλουδιών

 

Ένα από τους πιο όμορφους και ευγενικούς θεσμούς, όπου κυρίαρχα στοιχεία είναι τα χρώματα, τα αρώματα και η ευεξία κι η αίσθηση του ωραίου που δημιουργούν στον κάθε άνθρωπο αποτελούν τα Ανθεστήρια της Λεμεσού. Μια Γιορτή της Άνοιξης, η οποία ξεκίνησε την Πρωτομαγιά του 1914 από το Δήμο Λεμεσού και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Διοργανωτής των εκδηλώσεων των Ανθεστηρίων τα τελευταία είκοσι χρόνια είναι ο Δήμος Γερμασόγειας, ο οποίος, παρά την οικονομική στενότητα που επέβαλε η κρίση των τελευταίων χρόνων, πετυχαίνει κάθε φορά να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα το θεσμό προσελκύοντας το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων ντόπιων και ξένων τουριστών.

Τα φετινά Ανθεστήρια που διοργανώνονται το διήμερο 13-14 Μαΐου, πέρα από την καθεαυτή γιορτή των λουλουδιών, περιέχουν και το σημαντικό κοινωνικό στοιχείο της συνύπαρξης και αλληλεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων προερχόμενων από διαφορετικούς πολιτισμούς, γι’ αυτό και το πολύ εύστοχο σύνθημα «Διαφορετικά Χρώματα, Διαφορετικά Σχήματα, Ένα Μπουκέτο – Η Ομορφιά της Διαφορετικότητας» που πλαισιώνει τις εκδηλώσεις.

20170507.pdf - Adobe Acrobat ProΌπως εξήγησε ο Δήμαρχος Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς, στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος των Ανθεστηρίων, οι φετινές εκδηλώσεις διατηρούν το άρωμα της πολυπολιτισμικότητας, καθώς θα κληθούν να συμμετάσχουν ενεργά άτομα, φορείς, σύνδεσμοι και οργανώσεις υπηκόων τρίτων χωρών, με στόχο «να μετατραπεί η συμβολικότητα των Ανθεστηρίων σε ένα ηχηρό μήνυμα για αποδοχή της διαφορετικότητας, της κοινωνικής ένταξης και παρεμπόδισης της περιθωριοποίησης των υπηκόων τρίτων χωρών που ζουν και δραστηριοποιούνται στον τόπο μας, προάγοντας άμεσα την αλληλεπίδραση με τον ντόπιο πληθυσμό».

Οι εκδηλώσεις των Ανθεστηρίων έχουν πολλαπλούς στόχους και σκοπούς, όπως η διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η μετάδοση του θεσμού στις νεότερες γενιές, η εμπλοκή της νεολαίας σε καλλιτεχνικές και εποικοδομητικές δραστηριότητες, η προβολή της ιστορίας μας στους ξένους επισκέπτες και η ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος της Λεμεσού.

Το άνοιγμα των εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο στάθμευσης του ποταμού Γερμασόγειας, θα γίνει το Σάββατο 13 Μαΐου, στις 7.30 το απόγευμα από τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας, Άντρη Αναστασιάδη, και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή του Μιχάλη Χατζηγιάννη και της χορωδίας του δήμου.

Στη διάρκεια του γιορταστικού διημέρου, στο χώρο που βέβαια θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένος και διακοσμημένος, θα λειτουργεί έκθεση και λαϊκή αγορά φυτών και λουλουδιών. Στο πλαίσιο των θεματικών δραστηριοτήτων θα λειτουργήσουν περίπτερα αγγειοπλαστικής, καλαθοπλεκτικής και άλλων παραδοσιακών επαγγελμάτων, ενώ στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών θα λειτουργήσουν χώροι ζωγραφικής και αγγειοπλαστικής. Θα υπάρχουν επίσης καφενείο και άλλα ανάλογα περίπτερα, που θα δώσουν στον επισκέπτη την ευκαιρία να δοκιμάσει παραδοσιακά ποτά και διάφορα κυπριακά εδέσματα.

Αποκορύφωμα των εκδηλώσεων αποτελεί, όπως κάθε φορά, η παρέλαση ανθοστολισμένων αρμάτων, που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 14 Μαΐου, από την οδό Περβόλας μέχρι τη διασταύρωση της οδού Χριστάκη Κράνου με τον παραλιακό δρόμο.

Στα άρματα και τα πεζοπόρα τμήματα, που θα λάβουν μέρος υπήκοοι τρίτων χωρών, θα αναγράφεται συγκεκριμένο μήνυμα για κοινωνική συνοχή, διαφορετικότητα, καταπολέμηση των διακρίσεων, με κύριους αποδέκτες την τοπική και μεταναστευτική κοινότητα.

 

 

Και Φεστιβάλ Ανθού Κιτρομηλιάς

 

Τα λουλούδια κατείχαν ανέκαθεν ξεχωριστή θέση στις πολιτιστικές δραστηριότητες όχι μόνο της πόλης αλλά και της επαρχίας της Λεμεσού κι αυτό τεκμηριώνεται μέσα από σειρά καθιερωμένων εκδηλώσεων, όπως η Γιορτή του Ρόδου στον Αγρό, το Φεστιβάλ Λεβάντας στις Πλάτρες, η Γιορτή της Ανθισμένης Αμυγδαλιάς στο Λιμνάτι. Τώρα μπαίνει πλέον στο χορό και η Επισκοπή με το Φεστιβάλ Ανθού της Κιτρομηλιάς.

Μια ξεχωριστή διαφορετική εκδήλωση που κάνει το ντεμπούτο της σήμερα Κυριακή, 7 Μαΐου, με πρωτοβουλία του Ομίλου επίΔραση και είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων. Κυρίαρχο στοιχείο θα είναι βέβαια οι μοσχομύριστοι ανθοί της κιτρομηλιάς που έχουν συνδεθεί με τις παραδόσεις του τόπου.

Οι διοργανωτές υπόσχονται ένα απόγευμα με πλούσιο παραδοσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα πλαισιωμένο με πολλές άλλες γαστρονομικές και δημιουργικές δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην Πλατεία Ελευθερίας και το θεατράκι του Κοινοτικού Συμβουλίου Επισκοπής και ξεκινούν στις 5 το απόγευμα.

Χρήστος Χαραλάμπους

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy