Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για τη δασμολόγηση

ΠΗΓΗ ΚΥΠΕ

Για ένταση που μπορεί να κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο κάνει λόγο στη στήλη της «Επιστολή από την Αφρική» η εφημερίδα Αφρίκα, που υποστηρίζει ότι η ανακοίνωση του «υπέξ» για δασμολόγηση προϊόντων προς τους εγκλωβισμένους σχετίζεται με την αλλαγή της στάσης στο θέμα της επιστροφής των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους.

Όπως γράφει η στήλη, από τη μια καλούν τους Μαρωνίτες να επιστρέψουν στα χωριά τους και από την άλλη τους βάζουν περιορισμούς, πριν επιστρέψουν. «Αυτό που γίνεται κατανοητό είναι ότι μετάνιωσαν. Δεν θέλουν να έρθουν (οι Μαρωνίτες στα χωριά τους). Ο περιορισμός αυτός, αυτό δείχνει», γράφει η Αφρίκα και διερωτάται εάν με τέτοιες απαγορεύσεις θα ενδιαφέρεται κάποιος να επιστρέψει.

Στη στήλη υποστηρίζεται επίσης ότι αυτοί οι περιορισμοί (και από τις δύο πλευρές) είναι μόνο η αρχή και πως μπορεί να φτάσουμε ακόμη και στο κλείσιμο ξανά των οδοφραγμάτων. «Υπάρχουν και στις δύο πλευρές κάποιοι που το επιθυμούν αυτό διακαώς». Κάτι τέτοιο, προστίθεται, θα ζήμιωνε περισσότερο τους Τ/κ καθώς από το 2003 και εντεύθεν το 73% των Ε/κ δεν έχει περάσει στο «βορρά». Αλλά οι του «βορρά», όπως γράφει, σχεδόν όλοι έχουν περάσει στο «νότο».

Για την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας που αφορά τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα που είναι χτισμένα σε ε/κ γη ή ήταν ε/κ περιουσία, η Αφρίκα στη στήλη της σχολιάζει ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο και σίγουρα θα επηρεάσει αρνητικά το τουριστικό ρεύμα προς τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι όσοι θα θέλουν να διαμείνουν στο «βορρά» δεν θα έχουν άλλη επιλογή από του να έρθουν μέσω Ερτζιάν, όπως ανέφερε το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Και το ταξίδι μέσω αυτού του αεροδρομίου, παρατηρεί, είναι πολύ πιο ακριβό από ότι μέσω Λάρνακας ή Πάφου.

Η Χαλκίν Σεσί που επίσης συνδέει τις δύο ανακοινώσεις γράφει ότι εκείνη του Υπουργείου Εξωτερικών για τα ξενοδοχεία στο «βορρά» ήρθε μετά που ανακοινώθηκε ότι ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκαν το ψευδοκράτος από το «νότο» έφτασε τις 250.000.

Σε αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν έγραψε για «ανοησίες που θερμαίνουν τις παγωμένες διαπραγματεύσεις» αναφέροντας ότι ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ και Λιλλήκας διαμαρτυρήθηκαν επειδή ο Ακιντζί μίλησε σε συνεδρία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Πρόσθεσε ότι ο «νότος» επέβαλε απαγορεύσεις σε 206 ξενοδοχεία και ο κύριος Ταχσίν – όπως γράφει – ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλουν φόρο στη βοήθεια προς τους Ε/κ και τους Μαρωνίτες.Ορίστε ‘όραμα’!!! γράφει ο Ερχιουρμάν, που σε άλλο του μήνυμα αναφέρει ότι το ‘σχέδιο Β’ του κυρίου Ταχσίν είναι κάθε μέρα να αμαυρώνει ακόμη λίγο την εκτίμηση που τυγχάνουν οι Τ/κ.

Σχολιάστε

Σχόλια | Τα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και μόνο. Μη κόσμια ή/και προσβλητικά σχόλια θα διαγράφονται.