Αντιδράσεις σε ΕΕ και αλλού για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία

Ποικίλες αντιδράσεις στην ΕΕ και αλλού προκάλεσε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία με βάση το οποίο στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, θα αναμετρηθούν ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν και η ακροδεξιά Μαρίν Λε Πεν. Με βάση τα αποτελέσματα διαφόρων δημοσκοπήσεων, ο Μακρόν φαίνεται να κερδίζει τις εκλογές και θα γίνει ο νεαρότερος σε ηλικία πρόεδρος της Γαλλίας.

Στην πρώτη της αντίδραση η Koμισιόν δια του Προέδρου της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ συνεχάρη τον Μακρόν και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο δεύτερο γύρο.

Η Υπατη Εκπρόσωπος για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε πως Γαλλία και ΕΕ χαιρετίζουν το αποτέλεσμα για τον Μακρόν και αυτό αποτελεί ελπίδα για το μέλλον της γενιάς μας.

Ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος εκ μέρους της ΕΕ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις για έξοδο της Βρετανίας από την Ενωση έγραψε στο twitter: Πατριώτες και Ευρωπαϊστές εμπιστεύομαι τον Εμανουέλ Μακρόν στο δεύτερο γύρο στις 7 Μαΐου, η Γαλλία πρέπει να παραμείνει ευρωπαϊκή”.

Ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόβ δήλωσε ότι η Ρωσία σέβεται το αποτέλεσμα και επιθυμεί την οικοδόμηση καλών και αμοιβαίως επωφελών σχέσεων. Υπενθυμίζεται ότι η Λε Πεν είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη Μόσχα και είχε συναντήσει και τον Πρόεδρο Πούτιν.

Στη Γερμανία Εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ευχήθηκε στον Μακρόν κάθε επιτυχία στο δεύτερο γύρο και σημείωσε πως είναι θετικό το γεγονός ότι ο Μακρόν είχε επιτυχές αποτέλεσμα στο πρώτο γύρο και στις βλέψεις του για μια ισχυρή ΕΕ.

Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εμφανίστηκε βέβαιος ότι ο 39χρονος Μακρόν θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας και θα κατατροπώσει την ακροδεξιά και τις λαϊκίστικες, όπως είπε, προσεγγίσεις.

Στην Αυστρία ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε συνεχάρη την Λε Πέν για την ιστορική της νίκη. Η πατριωτική άνοιξη στην Ευρώπη, είπε, μπορεί να πανηγυρίσει για μια ακόμη νίκη, λέγοντας πως τα καθιερωμένα κόμματα θα περάσουν στην αφάνεια και αυτό είναι θέμα χρόνου γιατί ολοένα και περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι φταίνε (τα κόμματα αυτά) για την καταστροφή της ΕΕ.

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ της Βρετανίας Τζορτζ Οσμπορν δήλωσε πως το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό για τον κεντρώο χώρο και ότι επιτέλους ήρθε ένα αποτέλεσμα για μια νέα ηγεσία στη Γαλλία.

Στη Δανία ο Πρωθυπουργός Λαρς Ρασμούσεν εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για τον Μακρόν λέγοντας ότι πρέπει να αναμένουμε το δεύτερο γύρο. Ομως, είπε, η Ευρώπη αναμένει μια ανοιχτόμυαλη και υπέρ των μεταρρυθμίσεων Γαλλία.

Ο ΥΠΕΞ της Νορβηγίας Mπέργκε Μπρέντε δήλωσε ότι αυτό που πρέπει να υπάρξει είναι περισσότερη συνεργασία και όχι λιγότερη.

Στην Ολλανδία ο Βουλευτής Γκερτ Βίλντερς, που υποστηρίζει την Λε Πεν δήλωσε πως πρόκειται για μια λαμπρή μέρα για τους πατριώτες στη Γαλλία και αλλού που επιζητούν περισσότερη εθνική κυριαρχία, λιγότερη Ευρώπη και λιγότερη μετανάστευση.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy