Αντιδράσεις Τ/κ για τον τρόπο συμμετοχής παιδιών την «Ημέρα των Μαρτύρων»

Αντιδράσεις προκάλεσε στην τ/κ πλευρά το γεγονός ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ημέρα των Μαρτύρων και της 103ης επετείου από την μάχη της Καλλίπολης στις 18 Μαρτίου, παιδιά δημοτικού αναπαρέστησαν τη σκηνή από την κηδεία ενός στρατιώτη που πέθανε στη μάχη.

Έρευνα για το συμβάν δήλωσε ότι θα διενεργήσει ο «υπουργός παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ προσθέτοντας ότι αυτές οι επετειακές εκδηλώσεις δεν έχουν να κάνουν με το «υπουργείο» του. Η πιο ιερή ευθύνη όλων μας είναι να αναθρέψουμε τα παιδιά μας με αγάπη και ζωή και όχι με πόνο και θάνατο, δήλωσε ο κ. Οζγιγίτ.

Δεν ήταν παιδαγωγικά ενδεδειγμένο να χρησιμοποιηθούν παιδιά ως θεατρικά πρόσωπα κατά τη διάρκεια της επετείου ενός πολέμου, πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών, σημείωσε σε ανακοίνωσή της η συντεχνία των Τ/κ δασκάλων.

Σε γραπτή του δήλωση σήμερα ο «βουλευτής» του ΚΕΕ, Ερσίν Τατάρ επέκρινε τον «υπουργό παιδείας» που σχολίασε αρνητικά, λέγοντας ότι η αντίδραση σε εκδηλώσεις εθνικού χαρακτήρα με ψευδεπίγραφους λόγους δεν είναι σωστή.

Μια από τις αρχές του Ατατούρκ είναι ο εθνικισμός και ο «υπουργός παιδείας» αλλά και οι γραφειοκράτες δεν μπορούν να το παραβλέπουν, πρόσθεσε λέγοντας ότι είναι καθήκον της παιδείας να μαθαίνει στα σχολεία την τουρκική ιστορία, τους εθνικούς αγώνες και να συνδέει το τουρκικό έθνος.

Ανακοίνωσε εξέδωσε και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι σήμερα γράφοντας ότι αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών η χρησιμοποίησή τους σε μια σκηνοθετημένη παράσταση που περιείχε πόλεμο, θάνατο, όπλα και αίμα.

Πολλά από τα δικαιώματα των παιδιών στη «βόρεια» Κύπρο έχουν μείνει στα χαρτιά και αφού δεν τα υπερασπίζεται κανείς, θα το κάνουμε τουλάχιστον εμείς, αναφέρει στην γραπτή του δήλωση ο Εσένταγλι παραθέτοντας τη «νομοθεσία» 6/1996 που θεωρεί ότι παραβιάστηκε με τη συγκεκριμένη εκδήλωση που έγινε την περασμένη Κυριακή στην κατεχόμενη Μόρφου.

Σε φωτογραφία που κυκλοφόρησε στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διακρίνονται τουλάχιστον εννέα παιδιά, τα αγόρια με στρατιωτικές στολές και τα κορίτσια με παραδοσιακές. Ένα εκ των αγοριών είναι ξαπλωμένο στο έδαφος και τυλιγμένο με την τουρκική σημαία, ενώ δύο άλλα αγόρια κρατούν ένα πανό που γράφει «Το αίμα είναι πάνω από αυτούς που κάνουν τις σημαίες, το έδαφος, εάν γι’ αυτό χάνει κάποιος τη ζωή του, είναι πατρίδα» (σσ σύνθημα των εθνικιστών).

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy