Αντιδρούν οι κάτοικοι Βαρωσίων στις δηλώσεις Ερντογάν

Με τίτλο “Θύμωσε τους Βαρωσιώτες ο Ερντογάν” η εφημερίδα “Χαβαντίς” γράφει στο πρωτοσέλιδό της σήμερα ότι οι κάτοικοι της μη περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων αντέδρασαν έντονα στη δήλωση του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δώσουν οι Ε/κ τα Κόκκινα και να πάρουν όλα τα Βαρώσια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι κάτοικοι που για 43 χρόνια τώρα μένουν σε σπίτια της περιοχής Βαρωσίων και καλλιεργούν εκτάσεις γης, δεν επιθυμούν “να γίνουν με το ζόρι πρόσφυγες”, και ζητούν να μάθουν τί θα απογίνουν εάν επιστραφούν τα Βαρώσια στους Ε/κ. Χαρακτήρισαν δε τις δηλώσεις Ερντογάν ασαφείς.

Η “Χαβαντίς” γράφει ότι οι κάτοικοι των Βαρωσίων που ζουν κυρίως από την γεωργία είναι περίπου 16.000, σημειώνοντας πως στην περιοχή αυτή παράγεται μεγάλη ποσότητα λαχανικών.

Ο ακτιβιστής γιατρός Οκάν Νταγλί της πρωτοβουλίας Αμμόχωστος και της πλατφόρμας “Λύση και Ειρήνη”, ανέφερε στην εφημερίδα ότι οι δηλώσεις Ερντογάν “Κόκκινα έναντι Βαρωσίων” είναι μια προσέγγιση μακριά από τη λύση του Κυπριακού, δεν συμβάλλει καθόλου στην επίλυση του προβλήματος και επιβεβαιώνει ότι η κλειστή περιοχή κρατείται ως “ενέχυρο” για χρήση μόνο από τους στρατιωτικούς. Για το θέμα των Βαρωσίων, ανέφερε στη Χαβαντίς, υπάρχει αναφορά στις συμφωνίες Ντενκτάς – Κυπριανού το 1979 αλλά και στο ψήφισμα 550 των ΗΕ.

Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του συνδέσμου για την εντός των τειχών Αμμόχωστο, Σερντάρ Ατάι, ανέφερε επίσης στη “Χαβαντίς” ότι είναι υπέρ της απόδοσης ειδικού καθεστώτος που θα υπάγεται απευθείας στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση σε ορισμένες περιοχές, όπως τα Βαρώσια, η Δερύνεια, ο Κορμακίτης, η Τυλληρία, η Καρπασία και η Μόρφου, ώστε να δημιουργηθεί μικτή ζωή, μικτοί θεσμοί.

Η “Χαβαντίς” μίλησε επίσης με τους κοινοτάρχες τεσσάρων οικισμών της περιοχής που επέκριναν τις δηλώσεις Ερντογάν και ανέφεραν ότι εκεί ζουν Τ/κ πρόσφυγες δεύτερης και τρίτης γενιάς και πως η δήλωση του Τούρκου Προέδρου προκαλεί αβεβαιότητα και ασάφεια ως προς το μέλλον τους.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy