Αντιμέτωπη με πρόστιμο η Κύπρος για ΑΠΕ  

Τον κώδωνα κινδύνου κρούει ο σύνδεσμος εταιρειών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) καθώς η Κύπρος φαίνεται ότι δεν καλύπτει τους στόχους που έθεσε η ΕΕ για το 2020.

Σε διάσκεψη Τύπου ο πρόεδρος του συνδέσμου Φάνος Καραντώνης ανέφερε ότι η Κύπρος κινδυνεύει με πρόστιμο από την ΕΕ, το οποίο στην τελική θα το πληρώσει ο Κύπριος φορολογούμενος, σε περίπτωση που δεν καλύψει τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις ΑΠΕ.

Ο κ. Καραντώνης αναφέρθηκε στους βασικούς άξονες της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Πολιτικής που είναι οι Ενεργειακοί Στόχοι του 2020 και αφορούν μείωση 20% των εκπομπών ρύπων του διοξειδίου του άνθρακα, μείωση 20% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, 20% βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και μερίδιο των ΑΠΕ. Όπως είπε παρόλο που η ΕΕ έχει ετοιμάσει τους στόχους για το 2030, η Κύπρος δεν καλύπτει ούτε τους στόχους για το 2020. Οι στόχοι για το 2030 προβλέπουν από το 20% να πάει στο 40% η μείωση των εκπομπών ρύπων, από το 20% να πάει στο 27%η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και το μερίδιο των ΑΠΕ. Άλλες ευρωπαϊκές οδηγίες είναι για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων, για την Ενεργειακή Απόδοση κατά την Τελική Χρήση, δηλαδή Έξυπνα Δίκτυα και για την ανάπτυξη υποδομών Εναλλακτικών Καυσίμων. Επίσης, η ΕΕ στοχεύει μέχρι το 2050 να μειωθεί κατά 90% η εκπομπή ρύπων σε σχέση με το τι ίσχυε το 1990.

Ο κ. Καραντώνης υπέδειξε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για εφαρμογή των ΑΠΕ σε σπίτια και επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι είναι θέμα πολιτικής, στρατηγικής και προγράμματος για να εναρμονιστεί η Κύπρος τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου Λάκης Ζωτιάδης ανέφερε ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι προώθησης των προγραμμάτων και συστημάτων για τις ΑΠΕ αλλά υπέδειξε θα πρέπει να υπάρχει και πολιτική βούληση. Εκ μέρους της ΟΕΒ η προϊστάμενη της Υπηρεσίας Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ανθή Χαραλάμπους είπε ότι είναι μηδαμινή η εκπαίδευση των πολιτών σε θέματα ΑΠΕ και υπέδειξε ότι το κράτος και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει δράση προκειμένου η Κύπρος να έχει ενεργειακό ρόλο.

Ενδεικτικά σημειώνεται ότι η κάθε μέρα καθυστέρησης στην υιοθέτηση των ευρωπαϊκών οδηγιών μπορεί να στοιχίζει περίπου 20.000 ευρώ.

Οι προτάσεις του ΣΕΑΠΕΚ

Εκ των προτάσεων που προωθεί ο σύνδεσμος εταιρειών για ΑΠΕ είναι:

  • Αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας,
  • Παύση καταβολής τέλους ΑΠΕ από ηλεκτροπαραγωγούς ΑΠΕ, οικιακούς ή εμπορικούς.
  • Στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσα από τη διεύρυνση του καθεστώς Net Metering στις Επιχειρήσεις.
  • Φορολογικά κίνητρα όπως μείωση συντελεστή ΦΠΑ σε εφαρμογές συστημάτων ΑΠΕ στις κατοικίες και σε επιχειρήσεις για χρήση ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή, για θέρμανση/ψύξη.
  • Θέσπιση Σχεδίου Δράσης για χρήση εναλλακτικών καυσίμων στις μεταφορές.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy