Αντίστροφη μέτρηση για ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Η Συνεργατική Κεντρική Κεντρική Τράπεζα κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προσχέδιο ενημερωτικού δελτίου για την εξασφάλιση της απαιτούμενης άδειας για ένταξη της στο ΧΑΚ.

Αυτό αποκάλυψε πριν από λίγο ο επικεφαλής της Μονάδας Διαχείρισης του Υπουργείου Οικονομικών, Διονύσης Διονυσίου, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Η Κυβέρνηση έχει ετοιμάσει οδικό χάρτη με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού.

Το σχέδιο είναι ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016 η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, καθώς και στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων για ενδεχόμενη εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Ακολούθως η ΣΚΤ θα προχωρήσει στην ένταξη της στο ΧΑΚ μέσω αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, η αξία των οποίων να ανέλθει τουλάχιστον στο 25% του καταβληθέντος μετοχικού κεφαλαίου της, ως έχει πριν την αύξησή του. Η ημερομηνία-στόχος που έχει καθοριστεί είναι ο Σεπτέμβριος του 2018.

Η τιμή αγοράς των νέων μετοχών θα καθοριστεί με βάση την αποτίμηση της ΣΚΤ κατά την αρχική δημόσια προσφορά. Το επόμενο στάδιο προνοεί ότι η ΣΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω έκδοση του 25% της συνολικής αξίας των μετοχών της εντός 9 μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2019 το αργότερο και το επόμενο στάδιο ότι η ΣΚΤ θα προχωρήσει σε περαιτέρω έκδοση του 25% της συνολικής αξίας των μετοχών της εντός 18 μηνών, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2020. Με τον τρόπο αυτό η συμμετοχή του κράτους θα μειωθεί στο 25%.

Σύμφωνα με τον Δ. Διονυσίου, εάν η ΣΚΤ δεν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και στη λήψη των απαιτούμενων εγκρίσεων για ενδεχόμενη εισαγωγή της στο ΧΑΚ μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2016, η εναλλακτική επιλογή θα είναι η συγχώνευση των 18 ΣΠΙ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy