Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα Δημοτική Αγορά Λάρνακας

Σε 3-4 εβδομάδες προκηρύσσονται οι προσφορές

Η αντίστροφη μέτρηση για την υλοποίηση ενός από τα πιο σημαντικά έργα για τη Λάρνακα θα αρχίσει σε μερικές εβδομάδες, με την προκήρυξη των προσφορών.  Όπως ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, η προκήρυξη των προσφορών αναμένεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου.  Εάν τηρηθεί αυτό το χρονοδιάγραμμα, είναι βέβαιο ότι το έργο θα ξεκινήσει εντός του 2018, δηλαδή 22 ολόκληρα χρόνια μετά την κατεδάφιση της παλιάς Δημοτικής Αγοράς Λιανικής Πώλησης στο κέντρο της Λάρνακας.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εκτιμάται ότι θα δώσει νέα πνοή στο εμπορικό κέντρο της πόλης, το οποίο έχει αρχίσει να παίρνει τα πάνω του μετά την ανάπλαση των τριών πλατειών.  Η νέα Δημοτική Αγορά είναι το επόμενο μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της αναζωογόνησης.

Η δαπάνη ανέρχεται σε 5 εκατομμύρια ευρώ με τελικό κόστος περί τα 6,2 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.  Το κονδύλι θα καλυφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα διαρθρωτικά και επενδυτικά ταμεία της προγραμματικής περιόδου 2014-2020.

Η ανάπτυξη θα αποτελείται από δύο κτίρια διαμορφωμένα ως ανεξάρτητες μονάδες ως προς τη λειτουργία τους, αλλά κτιριολογικά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη θα αποτελείται από το κτίριο όπου θα στεγάζεται η ανοικτή Δημοτική Αγορά και άλλες εμπλουτιστικές χρήσεις (εστίασης / αναψυχής, πολιτισμού) και το κτίριο που θα παρέχει αποκλειστικά χώρους στάθμευσης. Η ανοικτή Δημοτική Αγορά θα αποτελείται από ανοικτά καταστήματα (κυκλικής μορφής), εστιατόρια, εκθεσιακό χώρο και μπαρ.

Η Δημοτική Αγορά θα έχει συνολικό εμβαδόν 2.000 τ.μ. θα αποτελείται από ισόγειο και μεσοπάτωμα. Στο ισόγειο θα διαμορφωθούν 11 ανοικτά καταστήματα κυκλικής μορφής, τα οποία θα φιλοξενούν συνολικά 20 περίπτερα, κοινόχρηστους χώρους υγιεινής και αποθηκευτικούς χώρους. Οι χώροι των ανοικτών καταστημάτων θα καταλαμβάνουν περίπου 700 τ.μ. ενώ τα υπόλοιπα 1.200 τ.μ. θα αποτελούν τοπιοτεχνημένους χώρους πρασίνου. Στο μεσοπάτωμα θα διαμορφωθούν τέσσερα εστιατόρια-σνακ μπαρ με εμβαδόν περίπου 125 τ.μ. το καθένα, μικρή γκαλερί με εμβαδόν περίπου 110 τ.μ. και υπαίθριος εκθεσιακός χώρος. Στην οροφή του κτιρίου θα τοποθετηθεί φυτεμένο δώμα με αρωματικά κυπριακά φυτά, όπου θα χωροθετηθούν τρία μπαρ χωρητικότητας περίπου 150 ατόμων.

 

Ο πολυώροφος χώρος στάθμευσης

Το πολυώροφο κτίριο χώρων στάθμευσης θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Κατά την α΄ φάση θα κατασκευαστεί το ισόγειο, μεσοπάτωμα και ένας όροφος. Στο ισόγειο θα χωροθετηθούν τρία γραφεία, ο υποσταθμός της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, ο χώρος φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τα μηχανήματα αυτόματης πληρωμής. Στο μεσοπάτωμα θα τοποθετηθούν οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις και αποθηκευτικός χώρος, τα οποία θα εκτείνονται και στον επόμενο όροφο. Κατά τη φάση αυτή θα δημιουργηθούν 73 χώροι στάθμευσης, εκ των οποίων οι 8 θα διαμορφωθούν για χρήση από ΑμεΑ. Κατά τη β΄ φάση θα κατασκευαστούν ακόμα τρεις όροφοι συνολικού εμβαδού 3.720 τ.μ. και θα δημιουργηθούν 105 επιπρόσθετοι χώροι στάθμευσης, εκ των οποίων οι εννέα (9) θα διαμορφωθούν για ΑμεΑ. Το κτίριο θα είναι μεταλλικής κατασκευής και η είσοδος/έξοδος των οχημάτων θα πραγματοποιείται από την οδό Ερμού.

Η δημιουργία νέας Δημοτικής Παραδοσιακής Αγοράς στη Λάρνακα είναι στάσιμη από το 1996, από την κατεδάφιση του παλιού κτιρίου λόγω φθοράς.  Έκτοτε, στο δημοτικό τεμάχιο λειτουργεί υπαίθρια αγορά και χώρος στάθμευσης, τα οποία όμως δεν συνάδουν σε καμία περίπτωση με την εικόνα αστικού κέντρου σύγχρονης πόλης.  Τα αισθητικά προβλήματα είναι εμφανή, όπως και τα λειτουργικά ζητήματα, τα οποία σχετίζονται με την κυκλοφορία, εξ ου και η ανέγερση νέας, σύγχρονης αγοράς θεωρείται επιτακτική ανάγκη για την αναζωογόνηση του εμπορικού πυρήνα της Λάρνακας.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy