ΣΚΤ: Επικρατέστερο σενάριο η διάσπαση, ερωτηματικό για 2.677 εργαζόμενους

Αντίστροφη μέτρηση στον Συνεργατισμό με τελικό ορόσημο τις 29 Απριλίου 2018

 

Στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για τη Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα (ΣΚΤ), με όλα τα δεδομένα να συγκλίνουν στο ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η διάσπαση της Τράπεζας σε δύο μέρη: το «καλό» το οποίο θα πάει στον επενδυτή που κατά πάσα πιθανότητα θα είναι η Ελληνική Τράπεζα και το «κακό» που θα μείνει στο Κράτος.

Ωστόσο το μεγαλύτερο ερώτημα το οποίο παραμένει αναπάντητο είναι τι θα γίνει με τους εργαζόμενους στη ΣΚΤ, οι οποίοι ανέρχονται σε 2.677 πρόσωπα.

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μας πηγή από το χώρο των τραπεζών, η οποία είναι σε θέση να γνωρίζει τι εξελίσσεται στο παρασκήνιο, οι αποφάσεις για την επόμενη μέρα στη ΣΚΤ αναμένεται να ληφθούν τις προσεχείς μέρες και να τεθούν σε εφαρμογή το αργότερο μέχρι τις 29 Απριλίου.

Επίσης δεύτερη πηγή η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, μας ανέφερε ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η διάσπαση της ΣΚΤ στο «καλό» κομμάτι, το οποίο περιλαμβάνει καταθέσεις, εξυπηρετούμενα δάνεια και ενδεχομένως ένα μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα οποία έτυχαν αναδιάρθρωσης στο παρελθόν και είναι πολύ κοντά στο να καταστούν εξυπηρετούμενα, και το «κακό» κομμάτι το οποίο περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 7,6 δισ. ευρώ και τις υποθήκες που τα συνοδεύουν, ύψους 10 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά το όνομα του επενδυτή, η ίδια πηγή εκτίμησε ότι το «καλό» κομμάτι θα καταλήξει στην Ελληνική Τράπεζα, ενώ το «κακό» θα παραμείνει εντός της ΣΚΤ δηλαδή στο κράτος.

Όπως μας ανέφερε, σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το πιο πάνω σενάριο η Ελληνική θα κινηθεί μέσω επενδυτικού ταμείου ενώ μάλλον θα απαιτηθεί και έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας. Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε πρόσφατα σε κατάθεση ύψους 2,5 δισ. ευρώ στη ΣΚΤ, παίρνοντας ως εξασφάλιση το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις υποθήκες που τα συνοδεύουν. Η πιο πάνω κίνηση έγινε για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των καταθετών και να περιοριστούν οι εκροές καταθέσεων.

Ωστόσο με τον τρόπο που έγινε, το Υπουργείο έδειξε ξεκάθαρα την προτίμησή του για διάσπαση της Τράπεζας. Ερωτηθέντες τι θα γίνει με τους 2.677 εργαζόμενους στη ΣΚΤ, οι δύο πηγές ανέφεραν ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση πέραν από τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι οι εργαζόμενοι θα διασφαλιστούν. Σημείωσαν ωστόσο ότι είναι απίθανο η Ελληνική να απορροφήσει το σύνολο των εργαζομένων της ΣΚΤ.

Ο διαγωνισμός για τη ΣΚΤ προκηρύχθηκε στις 19 Μαρτίου. Η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε στις 29 Μαρτίου, με την οριστικοποίηση των ονομάτων των υποψήφιων επενδυτών οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα μας μεταξύ των υποψηφίων υπάρχουν τρεις επενδυτές οι οποίοι επέδειξαν ενδιαφέρον για το σύνολο της ΣΚΤ και πέντε επενδυτές οι οποίοι επέδειξαν ενδιαφέρον για συγκεκριμένα κομμάτια. Εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών οι υποψήφιοι θα κληθούν τα καταθέσουν τις δεσμευτικές τους προτάσεις, με πιθανότερη ημερομηνία τις 23 Απριλίου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy