Αντίθετη στη μαρίνα Αγίας Νάπας η Πρωτοβουλία για τις Ακτές

Τις αρνητικές συνέπειες του ενδεχομένου δημιουργίας νέας μαρίνας στην Αγία Νάπα, προβάλλει με δελτίο Τύπου που απέστειλε στα ΜΜΕ η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών.

Αρχικά, η Πρωτοβουλία εκφράζει την απορία γιατί να γίνει η μαρίνα στην περιοχή του Μακρόνησσου, η οποία είναι ενταγμένη σε περιοχή Natura και όχι κοντά στο λιμανάκι.

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας χαρακτηρίζουν τη μαρίνα ως ένα «νέο χωριό το οποίο όχι μόνο θα μεταμορφώσει και θα καταστρέψει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, αλλά θα έχει επίσης κοινωνικο-οικονομικές επιπτώσεις στα γειτονικά τουριστικά θέρετρα, τα οποία δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από το συγκεκριμένο έργο, αφού η ‘πλούσια πελατεία’ έχει όλα όσα θα χρειάζεται στον συγκεκριμένο χώρο».

Περιγράφουν μάλιστα τη σχεδιαζόμενη μαρίνα ως ένα «all inclusive» θέρετρο για τα ανώτερα στρώματα της κοινωνίας.

Η Πρωτοβουλία υπενθυμίζει ότι στην ανατολική μεριά υπάρχουν οι «Τάφοι της Μακρονήσσου» και δυτικά το εκκλησάκι της Αγίας Θέκλας. Διευκρινίζει δε, ότι ο λόγος που η περιοχή εντάχθηκε στο Δίκτυο Natura 2000 είναι η προστασία 19 ειδών ορνιθοπανίδας, η διατήρηση και προστασία των οποίων περιλαμβάνονται στο κόκκινο βιβλίο της χλωρίδας της Κύπρου, «ένα διεθνές εργαλείο στο οποίο αναφέρονται φυτά ή ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, κατατάσσοντάς τα σε κατηγορίες κινδύνου εξαφάνισης, καθώς επίσης και η προστασία και η διατήρηση των φυσικών οικοτόπων της περιοχής».

Επίσης, η συγκεκριμένη είναι μια από τις δύο πιο σημαντικές περιοχές στην Κύπρο για τη διαχείμαση του Βραχοπλουμιδιού (Charadrius leschenaultii), είδος το οποίο θεωρείται απειλούμενο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη θεωρείται προς εξαφάνιση.

Βάσει του άρθρου 6 της Οδηγίας για τους Οικοτόπους (92/43/ΕΟΚ), «εάν, παρα τα αρνητικά συμπεράσματα της εκτίμησης των επιπτώσεων και ελλείψει εναλλακτικών λύσεων, ένα σχέδιο πρέπει να πραγματοποιηθεί για άλλους επιτακτικούς λόγους σημαντικού δημοσίου συμφέροντος, περιλαμβανομέ­νων λόγων κοινωνικής ή οικονομικής φύσεως το έργο μπορεί να γίνει αφού ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα και για τα οποία θα ενημερωθεί σχετικά η Κομισιόν».

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών προφανώς δεν θεωρεί ότι θα ληφθούν τέτοια μέτρα, καθώς περιγράφει τέτοια σχέδια ως «αναπτύξεις οι οποίες αποσκοπούν στην οικειοποίηση, ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των κοινών φυσικών μας πόρων».

Τα μέλη της Πρωτοβουλίας εκφράζουν απορίες για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της μαρίνας για το κάθε άτομο της περιοχής.

  • Για ποιους και γιατί στην πραγματικότητα γίνεται αυτή η ανάπτυξη, την οποία η κυβέρνηση προωθεί με τόσο ζήλο και χωρίς την διεξαγωγή της αναγκαίας με βάση νόμου δημόσιας διαβούλευσης;
  • Είναι άραγε το δημόσιο συμφέρον ή η κερδοφορία των λίγων;

Aν η απάντηση σ’αυτά τα ερωτήματα είναι το δεύτερο, τότε καθήκον μας είναι να παλέψουμε για να την σταματήσουμε.

Η Πρωτοβουλία για τη Διάσωση των Φυσικών Ακτών απαιτεί:

  • Την προστασία των δημόσιων παραλιών, των φυσικών ακτών και των θαλασσών μας ·
  • Τη διασφάλιση της ανοικτής, ελεύθερης και δημόσιας πρόσβασης στις ακτές και τις παραλίες μας ·
  • Την εφαρμογή των σχετικών ευρωπαϊκών και εθνικών νομοθεσιών, όπως το ‘Πρωτόκολλο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης της Παράκτιας Ζώνης της Σύμβασης της Βαρκελώνης’ και ο ‘περί της Προστασίας της Παραλίας Νόμος’, καθώς επίσης και την εφαρμογή ανοικτών, δημοκρατικών και διαφανών διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης, με σεβασμό στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά μας δικαιώματα, όπως η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διασφάλιση ενός υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής και η διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος και των κοινών αγαθών.
Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy