Άντληση 850 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,8%

Άντληση 850 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,8%

Στην άντληση 850 εκατ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με απόδοση 2,8%, προχώρησε το Γραφείο Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους.
Το Γραφείο πραγματοποίησε σήμερα έξοδο στις διεθνείς αγορές, με την έκδοση 7-ετούς ομολόγου (λήξης το 2024) με σταθερό επιτόκιο. Το βιβλίο των προσφορών άνοιξε στις 10:00 το πρωϊ και έκλεισε στις 12:00.
Ο στόχος που είχε θέσει το Γραφείο ήταν για συγκέντρωση ποσού γύρω στο 0,5 δισ. ευρώ, ωστόσο υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον αφού οι προσφορές έφτασαν τα 3,7 δισ. ευρώ.
Τελικά το Γραφείο Διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους έκανε αποδεκτές προσφορές συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ με απόδοση 2,8%.
Το επιτόκιο καθορίστηκε στο 2,75% (σταθερό).
Η έκδοση του 7-ετούς ομολόγου έγινε με ανάδοχους τις τράπεζες Citi, Goldman Sachs International Bank και HSBC.
Σημειώνεται ότι τα χρήματα θα αξιοποιηθούν για την αποπληρωμή τριών ομολόγων που λήγουν την επόμενη διετία, συνολικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ.
Το πρώτο ομόλογο λήγει το 2019 και σήμερα φέρει υπόλοιπο 566,35 εκατ. ευρώ, το δεύτερο λήγει τον Φεβρουάριο του 2020 και φέρει υπόλοιπο 760 εκατ. ευρώ και το τρίτο λήγει τον Μάιο του 2020 και φέρει υπόλοιπο 80 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αξιολογείται σήμερα με βαθμό πιστοληπτικής ικανότητας BB+ (σταθερές προοπτικές) από τον οίκο Standard and Poor’s, B1 (θετικές προοπτικές) από τον οίκο Moody’s, BB- (θετικές προοπτικές) από τον οίκο Fitch και BBL (σταθερές προοπτικές) από τον οίκο DBRS

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy