Αντόνιο Γκουτέρες: Μια δυνατή και ενωμένη ΕΕ αποτελεί πυλώνα δύναμης για τον ΟΗΕ

Ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλλαγή του κλίματος και η παγκοσμιοποίηση είναι οι κυριότερες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν σήμερα, σύμφωνε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ο κ. Γκουτέρες, μιλώντας στην ολομέλεια του ΕΚ στις 17 Μαΐου ζήτησε τη συνεργασία του ΟΗΕ με την ΕΕ. «Μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη, αποτελεί πυλώνα δύναμης για τον ΟΗΕ», τόνισε.

 

Καλωσορίζοντας τον Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρώτο Ευρωπαίο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 80, ο πρόεδρος του ΕΚ Αντονιο Ταγιάνι υπενθύμισε ότι τόσο ο ΟΗΕ, όσο και η ΕΕ γεννήθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο «για να διασφαλίσουν την ειρήνη και την ευημερία μέσω της πολυμερούς συνεργασίας».  «Μαζί πρέπει να βρούμε πολιτικές λύσεις στις συγκρούσεις της Συρίας, της Λιβύης και της Υεμένης αλλά και να αντιμετωπίσουμε το ΙΚ. Μαζί πρέπει να υπερασπιστούμε την αξιοπρέπεια και την ελευθερία των ανθρώπων, να δώσουμε προοπτικές στη νέα γενιά και να υλοποιήσουμε την ατζέντα για το 2030», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ.

 

Η συνεισφορά της ΕΕ

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σαφώς το πιο πετυχημένο σχέδιο για τη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο», είπε ο κ. Γκουτέρες, ο οποίος εξέφρασε τη «βαθιά ευγνωμοσύνη και τη εκτίμησή του» για την ισχυρή δέσμευση της ΕΕ στην πολυμερή συνεργασία και τη «γενναιόδωρη συνεισφορά της στην ανάπτυξη της συνεργασίας, της ανθρωπιστικής βοήθειας και επίσης στις βασκικές πτυχές της ειρήνης και της ασφάλειας, που αποτελούν τον πυρήνα της δράσης του ΟΗΕ».

 

Ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων, όπως η Συρία («κανένας δεν κερδίζει, όλοι χάνουν)», η μετανάστευση και η προσφυγική κρίση, όπου μίλησε για τη δημιουργία νόμιμων οδών μετανάστευσης, για την παγκοσμιοποίηση «που άφησε πολλούς ανθρώπους πίσω», την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη να διασφαλίσουμε την πολιτιστική ποικιλομορφία, η οποία αποτελεί «πλούτο όχι απειλή» αλλά απαιτεί «τεράστια πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική επένδυση στην κοινωνική συνοχή».

 

Αυτή είναι η πρώτη φορά που ο Αντόνιο Γκουτέρες, μιλάει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, από την εκλογή τον Ιανουάριο του 2017. Ο κ. Γκουτέρες, έχει διατελέσει Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες από το 2005 έως το 2015 και πρωθυπουργός της Πορτογαλίας από το 1995 έως το 2002.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy