Άντρη και Άντρια αποχαιρέτησαν το Γυμνάσιο στο Ριζοκάρπασο

Με τα 101 χρόνια ζωής συμπίπτει η φετινή τελετή αποφοίτησης

Ο δρόμος προς το ανατολικότερο άκρο της Κύπρου είναι καταπράσινος, ακόμα και κατά τη διάρκεια του μεσογειακού καλοκαιριού.

Οι εικόνες και τα χρώματα αλλάζουν, οι άνθρωποι δεν είναι πια οι ίδιοι, ο χρόνος δεν παρέμεινε προσκολλημένος στο παρελθόν.

Εγκλωβισμένοι που έγιναν πρόσφυγες, πρόσφυγες που ζουν με την καρτερία, ψυχές που χάθηκαν στις δίνες της κατοχής και του άλυτου κυπριακού προβλήματος. Μνήμες που αναζητούν επανεγκατάσταση στο χώρο που γεννήθηκαν. Τρίκωμο, Μπογάζι, Κώμα του Γιαλού, Λυθράγκωμη, Άγιος Ανδρόνικος, Γιαλούσα, Αγία Τριάδα, Ριζοκάρπασο. Μια χούφτα παιδιά κρατούν στα χέρια τους το πολυτιμότερο σχολείο της ελληνοκυπριακής παιδείας. 18 μαθητές και μαθήτριες γεμάτοι αισιοδοξία και εξωστρέφεια χωρίς ίχνος μοιρολατρίας και αδιέξοδης μοναξιάς.

Οι άνθρωποι μπορούν να δίνουν λύσεις στις αδήριτα καθημερινά προβλήματα, χωρίς να υποτάσσονται στις τεχνητές ανάγκες του υπερκαταναλωτισμού. Τα λίγα είναι τα πολλά. Κι αυτό μπορούμε να το διδαχτούμε από τα λίγα αυτά μεγάλα παιδιά και τους γονείς τους που επιμένουν να κτίζουν, να φυτεύουν και να βλαστίζουν ακόμα, στη γη που τους γέννησε.

Πάνε κόντρα στις πολιτικές αντιξοότητες, αλλά κυρίως στις υπερφίαλες αυτοκαταστροφικές ατάκες του εθνικισμού.

«Εσείς είσαστιν οι εγκλωβισμένοι», είπε μια γιαγιά, πρόσφατα στο φακό του ΡΙΚ και όλη η Κύπρος έμεινε άφωνη. Κι αν έχει δίκιο; Με μια μεστή σε μηνύματα τελική γιορτή, τα παιδιά του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου γιόρτασαν το τέλος της σχολικής χρονιάς. Η τελετή αποφοίτησης πραγματοποιήθηκε σε μια φορτισμένη ατμόσφαιρα. Οι δύο μοναδικές απόφοιτοι του σχολείου άνοιξαν τα φτερά τους, έτοιμες να κατακτήσουν το μέλλον. Η Άντρια Αχιλλέως και η Άντρη Παντελή ευχαρίστησαν το σχολείο τους για τα εφόδια που τους έδωσε σε αυτό το ταξίδι των 6 χρόνων.

Οι δύο μαθήτριες συγκινημένες πήραν το δίπλωμά τους, περιτριγυρισμένες από τους συμμαθητές και τους γεμάτους υπερηφάνεια γονείς τους, να τους εύχονται κάθε επιτυχία στη νέα τους ζωή.

Δύναμη και στήριγμα των μαθητών μέσα στις καθημερινές αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίζουν, οι καθηγητές τους.

101 χρόνια ζωής

Το γυμνάσιο που συμπληρώνει φέτος 101 χρονιά ζωής φιλοξενεί 18 μαθητές, 10 κορίτσια και 8 αγόρια.

Τη τελετή αποφοίτησης της Άντρης Παντελή και της Άντριας Αχιλλέως χαιρέτισαν μεταξύ άλλων η Επίτροπος Ισότητας, Ιωσηφίνα Αντωνίου και η πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά.

Από την πλευρά της η διευθύνουσα του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, Μόρφια Ζάουρα, είπε: «Αγαπημένες μου Άντρη και Άντρια, αυτή την ώρα της αποφοίτησής σας από το σχολείο μας, σας καμαρώνουμε και σας αποχαιρετούμε με συγκίνηση και αγάπη». Η μαθήτρια Άντρη Παντελή δήλωσε συγκινημένη: «Σ’ αυτό το δεύτερο σπίτι μας, στο οποίο δώσαμε ζωή, αφήνουμε ένα μέρος του εαυτού μας τον οποίο ανακαλύψαμε ανάμεσα σε αυτές τις αίθουσες. Σε αυτό το σχολείο μάθαμε τις σημαντικότερες αξίες για τον άνθρωπο, την αγάπη». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δήμαρχος Λύσης, Αντρέας Καουρής, επέδωσε τιμητική πλακέτα στη διευθύντρια του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. «Ο προσφυγικός Δήμος Λύσης, στο πρόσωπο της διευθύντριας, τιμά τους μαθητές, τις μαθήτριες, όλους τους καθηγητές και όλες τις καθηγήτριες για την παρουσία και προσφορά τους σε αυτό τον ιερό χώρο».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, βουλευτές, δήμαρχοι κατεχόμενων κοινοτήτων, συγγενείς και φίλοι των αποφοίτων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε αντιπροσωπεία από το ΑΚΕΛ Αμμοχώστου. Ο Χρύσανθος Ζαννέττος επέδωσε στις απόφοιτες τιμητικά βραβεία.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy