Α. Κυπριανού: Η ευθύνη στην κυβέρνηση για τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών

Τις ευθύνες της κυβέρνησης για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από τη Λάρνακα στο Βασιλικό τόνισε ο γ.γ του ΑΚΕΛ. Ο Άντρος Κυπριανού, πραγματοποίησε σήμερα περιοδεία στην περιοχή των τερματικών στη Λάρνακα συνοδευόμενος από τους δημάρχους Λάρνακας και Λειβαδιών και αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ και είδε άμεσα την άκρως επικίνδυνη κατάσταση που διατηρείται με τη συνέχιση της παρουσίας των εγκαταστάσεων μέσα σε κατοικημένη περιοχή.

Στις δηλώσεις του, ο γ.γ του ΑΚΕΛ στήριξε τους δύο Δήμους στην προσπάθεια που κάνουν για απαλλαγή της περιοχής από τις δεξαμενές πετρελαίου και υγραερίου και καταλόγισε την ευθύνη για τη συνεχιζόμενη στασιμότητα και την παραβίαση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων στην κυβέρνηση.

“Αυτή η ιστορία δυστυχώς συνεχίζεται εδώ και 17 με 20 χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχουν καθοριστεί κατ’ επανάληψη χρονοδιαγράμματα τα οποία δυστυχώς δεν έχουν τηρηθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, κάτι που αφήνει πολύ εκτεθειμένη την Πολιτεία.

Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο έχει να κάνει με την ασφάλεια και τις ζωές των πολιτών” είπε χαρακτηριστικά παραπέμποντας στην οδηγία Sevezo η οποία καθορίζει τις αποστάσεις από τις οποίες πρέπει να βρίσκονται οι οικιστικές περιοχές από τέτοιες επικίνδυνες εγκαταστάσεις, κάτι που στην περίπτωση της Λάρνακας και των Λειβαδιών, δεν ισχύει.

“Έχει τεράστια σημασία η απομάκρυνση να γίνει το συντομότερο δυνατό γιατί έχει να κάνει με την ασφάλεια και τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων. Ως εκ τούτου, θα πρέπει το κράτος και η κυβέρνηση Αναστασιάδη να σεβαστούν αυτά τα οποία υπογράφουν” ξεκαθάρισε ο Άντρος Κυπριανού ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο στη διαμόρφωση του τελικού Μνημονίου Συνεργασίας και Συναντίληψης με τους δύο Δήμους λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις για τροποποιήσεις στη συμφωνία οι οποίες έχουν υποβληθεί.

Ο γ.γ του ΑΚΕΛ εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα καμία εργασία στο Βασιλικό για να δημιουργηθούν οι χώροι όπου θα μετακινηθούν αυτές οι εγκαταστάσεις. “Ελπίζω και εύχομαι να μη συνιστά και αυτή τη φορά κοροϊδία το Μνημόνιο που ετοιμάστηκε από πλευράς Κυβέρνησης αλλά να καταβληθεί μια έντονη προσπάθεια έτσι ώστε να τηρηθεί. Εάν και εφόσον δεν τηρηθεί ούτε αυτή τη φορά το χρονοδιάγραμμα θεωρώ ότι κάποιοι θα πρέπει να αναλάβουν ευθύνες. Δεν γίνεται κάθε φορά με τη μεγαλύτερη ελαφρότητα να λέμε δεν προλαβαίνουμε να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα.

Πρέπει κάποιοι να αναλάβουν ευθύνες και αυτοί δεν είναι οι υπηρεσιακοί οι οποίοι εκτελούν οδηγίες. Τις πολιτικές ευθύνες τις έχουν οι πολιτικοί προϊστάμενοι και θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι αυτά τα ζητήματα δεν πρέπει να μένουν στον αυτόματο πιλότο. Πρέπει να υπάρχει έλεγχος για υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων τα οποία έχουν καθοριστεί” διαμήνυσε θέτοντας την κυβέρνηση προ των ευθυνών της. Καταλήγοντας, ο γ.γ του ΑΚΕΛ είπε χαρακτηριστικά ότι η εικόνα που αντίκρισε θυμίζει τριτοκοσμική χώρα.

Ανδρέας Βύρας: “Να σταματήσει το κρυφτό ανάμεσα στο κράτος και τις εταιρείες”

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε με έντονο ύφος ότι πρέπει να σταματήσει το κρυφτό ανάμεσα στο κράτος και τις εταιρείες και η μετάθεση ευθυνών από τον ένα στον άλλο. Όπως ανέφερε, οι δύο Δήμοι αναμένουν τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης για το Μνημόνιο το οποίο, όπως είπε, θα είναι ένα εργαλείο το οποίο θα καθορίζει για πρώτη φορά ξεκάθαρα τις ευθύνες του καθενός και τις συνέπειες από την παραβίαση υποχρεώσεων. “Ο στόχος είναι να έχουμε ένα εργαλείο που θα μας βοηθήσει όλους. Εμείς δεν έχουμε εμπιστοσύνη γιατί είναι ξεκάθαρο ότι αν δεν πιέζουμε εμείς δεν προχωρά τίποτε” τόνισε ο κ. Βύρας.

Ο δήμαρχος Λειβαδιών Μάριος Αρμένης, επανέλαβε ότι μετά και το πρόσφατο περιστατικό με την πυρκαγιά σε βυτιοφόρο εντός των εγκαταστάσεων, ολόκληρη η περιοχή κάθεται σε μια ωρολογιακή βόμβα. “Πρέπει να καταλάβουμε τη σημασία της ασφάλειας και της υγείας των πολιτών” ήταν το μήνυμά του.

Τάσος Περδίος

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy