Απαγόρευση αγορών με μετρητά πέραν των 10 χιλιάδων

Τρέχει να προλάβει η Επιτροπή Νομικών το χρονικό όριο υιοθέτησης ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία απαγορεύει την αγοραπωλησία αγαθών για ποσά πέραν των 10 χιλιάδων ευρώ με την καταβολή μετρητών, στην προσπάθεια καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από τη Νομική Υπηρεσία προνοείται η απαγόρευση αγοραπωλησιών αγαθών που περιλαμβάνονται στις κατηγορίες των μηχανοκίνητων οχημάτων, των πολύτιμων λίθων και πολύτιμων μετάλλων, των έργων τέχνης και αντικών, παρά το γεγονός ότι η οδηγία της ΕΕ περιελάμβανε της συναλλαγές για όλα ανεξαιρέτως τα αγαθά, ωστόσο δίνει την δυνατότητα στα κράτη, να καθορίζουν κατάλογο προϊόντων. Ηδη 16 από τις 28 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υιοθέτησαν ως έχει την οδηγία. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου, δήλωσε ότι θα πρέπει μέχρι τον Απρίλιο να ψηφιστεί η οδηγία.

Το ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τον Βουλευτή του κόμματος Άριστο Δαμιανού, αντιτάθηκε στην πρόθεση το νομοσχέδιο να ψηφιστεί όπως κατατέθηκε και το οποίο περιλάμβανε στις απαγορεύσεις μόνο τους πολύτιμους λίθους και πολύτιμα μέταλλα, τα έργα τέχνης και τις αντίκες και τα μηχανοκίνητα οχήματα. Ο κ. Δαμιανού είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι πρέπει να υπάρξει επικαιροποίηση του νομοσχεδίου, αφού στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος δεν περιορίζεται στις τρεις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών, αφού υπάρχει κίνδυνος και άλλα αγαθά ή υπηρεσίες που μπορεί να είναι επιρρεπή στις παράνομες αγοραπωλησίες ή στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Διερωτήθηκε, μάλιστα, αν η επιλογή μόνο των τριών συγκεκριμένων κατηγοριών έγινε επειδή κάποια λόμπι επηρεαζομένων έκαναν καλά τη δουλειά τους και κατάφεραν να εξαιρεθούν από τις απαγορεύσεις. Ο κ. Δαμιανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι θα πρέπει να εξεταστεί και το όριο των 10 χιλιάδων ευρώ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy