Απαγορεύτηκε στην Τουρκία η λειτουργία τηλεοπτικής πλατφόρμας του Γκιουλέν

Τούρκος εισαγγελέας απαγόρευσε στη μεγαλύτερη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα τη λειτουργία καναλιών φιλικά προσκείμενων προς τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον ισλαμιστή ιεροκήρυκα και εχθρό του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, αυξάνοντας την ανησυχία για την ελευθεροτυπία ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Η Digiturk είναι η τρίτη πλατφόρμα που σταματάει να εκπέμπει δίκτυα που πρόσκεινται στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Γκιουλέν κατόπιν εντολής του εισαγγελέα της Άγκυρας, περιλαμβανομένων των τηλεοπτικών σταθμών Bugun TV, S Haber (ενός παιδικού καναλιού) και τεσσάρων άλλων.

Σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε σήμερα Πέμπτη, η Digiturk αναφέρει ότι “λάβαμε ένα επίσημο δικαστικό έγγραφο που αφορά αδικήματα κατά της συνταγματικής τάξης από το γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Άγκυρας. Όπως απαιτεί το περιεχόμενό του, τα Kanalturk, Samanyolu TV, Mehtap TV, S Haber, Bugun TV, Yumurcak TV και Irmak TV αφαιρέθηκαν από την πλατφόρμα.”

Ερωτηθείς σχετικά με τα μίντια που πρόσκεινται στον Γκιουλέν, ο Ερντογάν δήλωσε σε δημοσιογράφους καθ` οδόν προς την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ότι “σχετικά με το ζήτημα αυτό, θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα βήματα που προβλέπει ο νόμος”, έγραψε η εφημερίδα Sabah.

Η Digiturk είναι η μεγαλύτερη συνδρομητική τηλεοπτική πλατφόρμα της Τουρκίας με περίπου τρία εκατομμύρια συνδρομητές, σύμφωνα με τα στοιχεία της τουρκικής αρχής τεχνολογιών πληροφορικής.

Η Turkcell TV+, μία οnline υπηρεσία που παρέχει η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας Turkcell και η Tivibu, την οποία παρέχει η Turk Telekom, διέκοψαν νωρίτερα την προβολή των συγκεκριμένων καναλιών εκτελώντας την εντολή του εισαγγελέα.

“Πρόκειται για προσπάθεια του ΑΚΡ (του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν) να φιμώσει τα μέσα ενημέρωσης της αντιπολίτευσης ενόψει των βουλευτικών εκλογών”, δήλωσε στο Ρόιτερς ο Ισμέτ Ντεμιρντογκέν του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και μέλος του τουρκικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (RTUK).

“Τι μπορεί να επιτευχθεί απαγορεύοντας ένα κανάλι κινουμένων σχεδίων;” Η απαγόρευση εκπομπής του παιδικού καναλιού έγινε αντικείμενο χλευασμού στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

“Η απόφαση αυτή είναι ένα πλήγμα στον `Αρθουρ τον Λαγό` και στο `Γιούμι το Έξυπνο Φορτηγό, τους υποστηρικτές ενός πολιτικού πραξικοπήματος”, έγραψε κάποιος χρήστης στο Twitter αναφερόμενος σε δύο χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, σχόλιο που αναπαρήχθη εκατοντάδες φορές.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ελπίζει να ανακτήσει την αυτοδυναμία του κόμματός του στο κοινοβούλιο, κατά τις πρόωρες εκλογές της 1ης Νοεμβρίου, κατηγορεί τον Γκιουλέν ότι επιδιώκει την ανατροπή του μέσω μίας “παράλληλης δομής” στην οποία μετέχουν δικαστικοί, αστυνομικοί, δημοσιογράφοι και άλλοι. Ο Γκιουλέν αρνείται τις κατηγορίες.

Τον περασμένο μήνα, η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στον Koza Ipek, έναν όμιλο που πρόσκειται στον Γκιουλέν, στον οποίο ανήκουν τηλεοπτικά δίκτυα μεταξύ των οποίων τα Kanalturk και Bugun TV. Στο τέλος του περασμένου χρόνου, δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν σε εφόδους της αστυνομίας σε μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με τον Γκιουλέν.

(ΚΥΠΕ

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy