Απάντηση σε τουρκικούς ισχυρισμούς για τους αγνοούμενους δίνει ο Φ. Φωτίου

Αν η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί σε ένα ανθρωπιστικό θέμα, όπως αυτό της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, τότε θα πρέπει να δώσει πληροφορίες αλλά και απρόσκοπτη πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Στρασβούργο, η οποία θα εξετάσει, μεταξύ άλλων τον βαθμό συμμόρφωσης της Τουρκίας στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) για τους αγνοούμενους, ο κ. Φωτίου είπε εξάλλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταβάλει τις προβλεπόμενες αποζημιώσεις στους Ε/κ αιτητές που δικαιώθηκαν.

Ο Προεδρικός Επίτροπος κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει έγγραφο για τους αγνοούμενους που κατέθεσε η Τουρκία προς το ΣτΕ ενόψει της συνεδρίασης των Μονίμων Αντιπροσώπων, που ξεκίνησε σήμερα και θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, το έγγραφο της Τουρκία είναι «απαράδεκτο», ενώ σε αυτό η Άγκυρα «επαναλαμβάνει εαυτόν» όπως κάθε χρόνο. Η προσπάθεια της Άγκυρας, συνέχισε, επικεντρώνεται στο να πείσει την Επιτροπή Υπουργών ότι συνεργάζεται στο θέμα των αγνοουμένων, ιδιαίτερα με τη ΔΕΑ.

Αν όντως η Τουρκία θέλει να συνεργαστεί στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα, συνέχισε ο κ. Φωτίου, τότε θα πρέπει να δώσει από τα αρχεία του τουρκικού στρατού τις πληροφορίες για τους μεγάλους μαζικούς τάφους από τις περισυλλογές που έγιναν το καλοκαίρι του 1974, να δώσει πληροφορίες για τους χώρους, όπου έχουν μετακινηθεί τα οστά και να προστατεύσει τους χώρους που οι ίδιοι ξέρουν ότι πιθανόν να υπάρχουν θαμμένοι αγνοούμενοι.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παραχωρήσει απρόσκοπτη πρόσβαση και διευκολύνσεις στη ΔΕΑ, ώστε να καταστεί το έργο της πιο αποτελεσματικό, ιδιαίτερα στις περιοχές των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα.

Όσον αφορά την πρόσβαση στις περιοχές αυτές, ο κ. Φωτίου είπε ότι «όλοι γνωρίζουμε τα πολλά προβλήματα που δημιουργούν οι ίδιες οι κατοχικές αρχές ακόμη και για αυτές τις 30 περιοχές που δόθηκαν άδειες» για ανασκαφές.

Σχολιάζοντας άλλο σημείο του τουρκικού εγγράφου, ο κ. Φωτίου είπε εξάλλου ότι η διερεύνηση των υποθέσεων Ε/κ αγνοουμένων, στην οποία λένε ότι προβαίνουν οι κατοχικές αρχές, είναι «μια τυπική διερεύνηση». Πρόκειται για στερεότυπες εκθέσεις που συνήθως καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ελλείψει στοιχείων δεν μπορεί να συνεχιστεί η έρευνα, είπε ο κ. Φωτίου.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις που επιδίκασε το ΕΔΑΔ για τις υποθέσεις αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου είπε τέλος ότι αν και δεν είναι ουσιαστικό ζήτημα για την ε/κ πλευρά, ωστόσο «η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί και με το πρόστιμο». Το ουσιαστικό, συνέχισε, είναι να υπάρξει συμμόρφωση της Άγκυρας με τα θέματα που θέτει κατά διαστήματα η Επιτροπή Υπουργών.

Τι αναφέρεται στο τουρκικό έγγραφο

Σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο που απέστειλε η Τουρκία στο ΣτΕ – και το οποίο συντάχθηκε τον περασμένο Αύγουστο στην κατεχόμενη Λευκωσία – η ΔΕΑ αποτελεί «αποτελεσματικό μηχανισμό, μέσω του οποίου η τουρκική πλευρά εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Σύμβαση» των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Προστίθεται ότι «η τουρκική πλευρά συμβάλλει στο αποτελεσματικό έργο της ΔΕΑ καθώς εκπληρώνει το ανθρωπιστικό της έργο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατίθενται στο τουρκικό έγγραφο, μέχρι την 31η Αυγούστου 2017, οι ομάδες Τ/κ και Ε/κ αρχαιολόγων της ΔΕΑ προχώρησαν στην εκταφή 1.338 σορών Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων.

Προστίθεται ότι μέχρι στιγμής ταυτοποιήθηκαν τα οστά 124 ατόμων που δεν συμπεριλαμβάνονται στον επίσημο κατάλογο των αγνοουμένων της ΔΕΑ, ενώ η Διερευνητική Επιτροπή ταυτοποίησε και επέστρεψε στους οικείους τους τα λείψανα 812 από τους 2.003 Τ/κ και Ε/κ αγνοούμενους.

Ακόμη, σύμφωνα με το τουρκικό έγγραφο, το ποσοστό επιτυχίας της ΔΕΑ στον εντοπισμό σημείων που περιέχουν λείψανα «έχει αυξηθεί σημαντικά».

Σε άλλο σημείο, αναφέρεται ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει να ικανοποιεί τα αιτήματα για εκταφές που υποβάλλει η ΔΕΑ και προστίθεται ότι μέχρι στιγμής, το 2017 έγιναν 9 εκταφές σε στρατιωτικές περιοχές στα κατεχόμενα, που οδήγησαν στην ανακάλυψη των λειψάνων 14 ατόμων.

Σε σχέση με την κατ’ ισχυρισμόν διερεύνηση των υποθέσεων των αγνοουμένων από τις κατοχικές αρχές αναφέρεται, εξάλλου, ότι ο «γενικός εισαγγελέας» ολοκλήρωσε τους ποινικούς φακέλους σε 197 υποθέσεις, ενώ ενημερώθηκαν και οι συγγενείς. Προστίθεται ότι υπάρχουν 36 φάκελοι για υποθέσεις, για τις οποίες αναμένονται περαιτέρω πληροφορίες, ενώ άλλες 105 υποθέσεις βρίσκονται – σύμφωνα με την τουρκική πλευρά – στα πρώτα στάδια της διερεύνησης.

Στο έγγραφο αναφέρεται, τέλος, ότι η τουρκική πλευρά αναμένει από τους Μονίμους Αντιπροσώπους που συνεδριάζουν στο Στρασβούργο να «καλέσουν όλους τους ενδιαφερομένους που βρισκόταν στην Κύπρο το 1963/64 και το 1974 να βοηθήσουν επίσης ενεργά στις εν εξελίξει προσπάθειες για τον εντοπισμό της τοποθεσίας των αγνοουμένων και να δώσουν πρόσβαση στη ΔΕΑ στις περιοχές υπό τον έλεγχό τους».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy