Ηχήρή απάντηση στην ΕΔΕΚ η προσέλευση Δερυνειωτών στον Εσπερινό

Ελπίδα το άνοιγμα του οδοφράγματος

Απέναντι σε όσους αντιτίθενται στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας φώναξαν με ηχηρό τρόπο ότι βρίσκονται οι Δερυνειώτες.

Με μια άνευ προηγουμένου προσέλευση στον Εσπερινό στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας στη νεκρή ζώνη που τελέστηκε το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, περίπου 1.500 Δερυνειώτες απέδειξαν ότι η ψυχή τους βρίσκεται στην κατεχόμενη πόλη τους και ότι οι εντεινόμενες αντιδράσεις κατά της διάνοιξης του οδοφράγματος δεν αποτυπώνουν τη θέληση των ίδιων των Δερυνειωτών. Ακόμα και ο ίδιος ο δήμαρχος Δερύνειας δήλωσε έκπληκτος με τη μαζικότητα της παρουσίας στην Αγία Μαρίνα τονίζοντας ότι το μήνυμα της αθρόας προσέλευσης είναι ότι η Δερύνεια παραμένει προσηλωμένη στο στόχο της λύσης και επανένωσης.

“Ξεπεράσαμε κάθε προηγούμενο. Δεν έχουμε ξαναδεί τόσο πολύ κόσμο. Ήταν άψογη η συνεργασία μας με τα Ηνωμένα Έθνη. Έχουν εισακουστεί όλες οι απαιτήσεις του Δήμου Δερύνειας και έχουν εφαρμοστεί. Η επιδιόρθωση του δρόμου, η σήμανση, η φιλική προσέγγιση των Ηνωμένων Εθνών προς τους πιστούς. Ήταν εντυπωσιακή η παρουσία του κόσμου. Με πρόχειρους υπολογισμούς πέρασαν περισσότερα από 500 αυτοκίνητα οπότε μιλάμε για 1.500 άτομα περίπου, ίσως και περισσότερα”, δήλωσε στη “Χ” ο δήμαρχος ο οποίος υπογράμμισε το πολιτικό μήνυμα που έστειλαν οι Δερυνειώτες.

 

Πολιτικό μήνυμα έστειλαν οι Δερυνειώτες

“Το μήνυμα είναι ότι η Δερύνεια χρόνο με το χρόνο θα εντείνει τις προσπάθειές της για λύση του Κυπριακού και ώστε να ερχόμαστε όσο πιο κοντά γίνεται με την άλλη πλευρά. Η παρουσία μας στην εκκλησία, η παρουσία μας στη διάνοιξη του δικοινοτικού γκαράζ, αλλά και το αίτημα της Δερύνειας και όχι μόνο για τη διάνοιξη του οδοφράγματος αυτό δείχνουν”, παρατήρησε.

 

«Αυτό θέλει ο κόσμος»

“Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μεταβούμε και εντός της νεκρής ζώνης όσο πιο κοντά γίνεται στην κατεχόμενη μας περιοχή για να ασκήσουμε το θρησκευτικό μας καθήκον γιατί αυτό θέλει ο κόσμος και εμείς ως Τοπική Αρχή οφείλουμε να ακούσουμε και να προωθήσουμε λύσεις στις επιθυμίες και τις εισηγήσεις του κόσμου”, υπέδειξε ο δήμαρχος ο οποίος σημείωσε ότι οι Δερυνειώτες είναι συναισθηματικά δεμένοι τόσο με το ξωκλήσι, αλλά και με τον περιβάλλοντα χώρο αφού δίπλα είναι η κατεχόμενη παραλία της Δερύνειας που είναι θεατή.

 

Απογοήτευση για την ανακοίνωση της ΕΔΕΚ

Σε αντίθεση με την εκκωφαντικά εκπεφρασμένη θέληση των κατοίκων της Δερύνειας για άνοιγμα του οδοφράγματος, συνεχίζονται οι αντιδράσεις, αποκορύφωμα των οποίων ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΕΚ με επιχειρήματα για πλήγμα σε οικονομικά συμφέροντα εάν ανοίξει το οδόφραγμα. Ερωτηθείς σχετικά, ο δήμαρχος δήλωσε το σεβασμό αλλά ταυτόχρονα την κάθετη αντίθεσή του με τη θέση της ΕΔΕΚ και όλων όσων αντιδρούν. “Αυτό που επικαλείται η ΕΔΕΚ ότι επισκέπτονται την κατεχόμενη περιοχή 10 χιλιάδες τουρίστες και χάνουμε 500 χιλιάδες ευρώ την ημέρα, εγώ δεν το γνωρίζω. Δεν είμαι εγώ που έκανα αυτές τις μελέτες. Αυτοί που θέλουν να σταματήσουν τους τουρίστες να πηγαίνουν στα κατεχόμενα, αν θέλουν να το κάνουν, να μιλήσουν με τους μεγάλους διοργανωτές εκδρομών και να τους πουν δεν θέλουμε να στέλνετε τουρίστες στα κατεχόμενα. Τότε θα δείτε αντίκτυπο που δεν θα έρχονται καθόλου στην Κύπρο”, είπε σε έντονο ύφος ο κ. Καραγιάννης.

 

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy