Απάντηση στο «κόψε-κόψε» από συνταξιούχους

Του Κώστα Σκαρπάρη*

«Η οικονομία πάει καλά, βγαίνουμε από το μνημόνιο»… Αυτά ακούμε καθημερινά στις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, ωστόσο το κόψε-κόψε από τα δικαιώματα την ηλικιωμένων μας δεν έχει τελειωμό. Μετά το καταστροφικό κούρεμα των καταθέσεων που έκανε η κυβέρνηση Αναστασιάδη τον Μάρτιο του 2013, όπως είναι γνωστό άρχισε και η καταστροφή της οικονομίας.

Οι συνταξιούχοι μας μετρούν συνεχώς ζημιές. Πέραν από το 30% έχει πληγεί το βιοτικό τους επίπεδο. Αφαιρέθηκε ή μειώθηκε η μικρή επιταγή (το μικρό τσιεκούδι). Ενα δικαίωμα που κερδήθηκε επί διακυβέρνησης της Αριστεράς. Καταργήθηκε το πασχαλινό επίδομα. Με το κριτήριο- κοροϊδία που έβαλε η νέα κυβέρνηση δεν το δικαιούται σχεδόν κανένα νοικοκυριό δύο ατόμων. Καταργήθηκε η δωρεάν μεταφορά και η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ακόμη και οι χαμηλοσυνταξιούχοι πληρώνουν φορολογία για το σπίτι τους. Ηρθε και η «επανάσταση στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής», το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα (Ε.Ε.Ε.). Για τους συνταξιούχους ήταν μια νέα κοροϊδία, ήταν ένα πυροτέχνημα και τώρα που έσβησε φαίνεται η γύμνια του και όχι μόνο. Οι συνταξιούχοι μετρούν ξανά νέες ζημιές με τη μείωση της μικρής επιταγής ή την αποκοπή της.

Η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη έχει εξαντλήσει όλη την αυστηρότητά της απέναντι στους συνταξιούχους. Υποχρέωσε τους ηλικιωμένους να υποβάλουν αιτήσεις για το Ε.Ε.Ε. όχι για να πάρουν κάποιο δικαίωμα, αλλά για να μην τους αφαιρέσει τη μικρή επιταγή που έδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση του Δ. Χριστόφια. Τον Ιανουάριο χιλιάδες συνταξιούχοι αντιλήφθηκαν ότι η μικρή τους επιταγή είτε έχει αποκοπεί, είτε έχει μειωθεί. Ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση έχει «μπει» στις τράπεζες και έχει πάρει στοιχεία και έχει υπολογίσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ από τόκους, το έχει προσθέσει στη σύνταξη με αποτέλεσμα να μειωθεί ή ακόμη και να αποκοπεί η μικρή επιταγή.

Επίσης, για αυτούς που θεωρούνται δικαιούχοι του Ε.Ε.Ε. η κυβέρνηση προχώρησε σε ακόμα μια «επανάσταση στη κοινωνική πολιτική» καταργώντας τη 13η σύνταξη σε 12 μηνιαίες δόσεις με την αποκοπή που κάνει από τη μικρή επιταγή κάθε μήνα… Το βασανιστικό ερώτημα των συνταξιούχων είναι «γιατί η κυβέρνηση δεν ζητά από τις επιχειρήσεις όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία και εξουσιοδότηση να μπορεί να ελέγχει τις καταθέσεις τους στις τράπεζες προτού τους εγκρίνει στο σχέδιο που εφαρμόζει η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού, με τα οποία τους στέλνει εντελώς δωρεάν υπαλλήλους απόφοιτους πανεπιστημίων, δήθεν για να αποκτήσουν εμπειρία χωρίς να πληρώνουν ούτε ένα ευρώ ενώ πληρώνει το κράτος €500».

Σε ό,τι αφορά το δικαίωμα σε ηλικιωμένα άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας ή ανάπηρους, η κοινωνική αναλγησία είναι στο αποκορύφωμά της από μέρους της κυβέρνησης. Ζητούν φροντίδα από τον Αύγουστο- Σεπτέμβρη του 2014 και περιμένουν ακόμη την εξέταση της αίτησής τους. Δύο χιλιάδες αιτήσεις ακόμα θα εξεταστούν… Κάποιοι από τους αιτητές για φροντίδα έφυγαν από τη ζωή αβοήθητοι. Σε ό,τι αφορά τα νοσοκομεία μας, έχουν γονατίσει.

Το επόμενο βήμα είναι ίσως το οριστικό κλείσιμο. Δεν αντέχουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι να ταλαιπωρούνται και να περιμένουν στις μεγάλες λίστες αναμονής μήνες ή χρόνια ολόκληρα για μια εξέταση ή για μια χειρουργική επέμβαση. Η ανάγκη για νέα μέτρα και νέες μορφές αγώνα καθίσταται σήμερα όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία. 21 εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η ΕΚΥΣΥ, όμως δεν ήταν αρκετές για να ευαισθητοποιήσουν την κυβέρνησή μας για να αλλάξει την ανάλγητη συμπεριφορά της.

Ευτυχώς όμως που υπάρχει ακόμη ένα «όπλο» στα χέρια όλων μας. Το ίδιο για όλους. Και για πλούσιους και φτωχούς. Η ψήφος, που είναι και μυστική. Γι’ αυτό όποιοι επιθυμούν να συνεχιστεί αυτή η πορεία του κόψε-κόψε από τα δικαιώματα των ηλικιωμένων, των εργαζομένων και να συνεχίσει το μαρτύριο των ανέργων, να ψηφίσουν τους σημερινούς κυβερνώντες και τα κόμματα που στηρίζουν τις πολιτικές τους. Οσοι διαφωνούν έχουν επιλογή. Μπορούν να ψηφίσουν το κόμμα που διαχρονικά ήταν πάντα δίπλα σε όλους τους αγώνες των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των φτωχών, των ανθρώπων που αγωνίζονται για μια καλύτερη και ανθρώπινη κοινωνία, το ΑΚΕΛ-Αριστερά- Ν.Δ.

*Γ.Γ. ΕΚΥΣΥ, υποψήφιος βουλευτής ΑΚΕΛ-Αριστερά- Ν.Δ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy