Απάντηση ΘΟΚ για το έντυπο κατάθεσης θεατρικών έργων

Απάντηση Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου για τα ερωτήματα του Γιώργου Νεοφύτου στον Ορίζοντα (2/7/17)

Πήραμε την εξής επιστολή από τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και τη δημοσιεύουμε:

Σε σχέση με τα ερωτήματα που έθεσε ο κύριος Νεοφύτου με δημοσίευμά του στην εφημερίδα «Χαραυγή» (2/7/2017) και αφορούν τη διαδικασία κατάθεσης έργων και προτάσεων στον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου, ο Οργανισμός ενημερώνει για τα εξής:

1. Η διαδικασία δεν είναι καινούρια. Εφαρμόζεται στον Οργανισμό από το 2013 και το συγκεκριμένο έντυπο είχε λάβει την ομόφωνη έγκριση της Καλλιτεχνικής Επιτροπής.

2. Τα βιογραφικά στοιχεία που ζητούνται (ημερομηνία γέννησης και σύντομο βιογραφικό) είναι ανεξάρτητα από τη διαδικασία αξιολόγησης. Τα στοιχεία καταγράφονται για αρχειακούς λόγους και είναι χρήσιμα, καθώς δεν συνδέονται αποκλειστικά με τη συγκεκριμένη πρόταση που κατατίθεται. Πρόκειται, εξάλλου, για μια διαδικασία που εφαρμόζεται σε πολλούς οργανισμούς κατά την κατάθεση προτάσεων.

3. Ζητείται από τον συγγραφέα να εξειδικεύσει το λόγο υποβολής του έργου του στον ΘΟΚ, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η υποβολή μπορεί να συνδέεται με συγκεκριμένα κριτήρια (ιστορικά, επετειακά, θεματικά) τα οποία μπορούν να συνεκτιμηθούν κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης.

4. Τα έργα δεν αξιολογούνται από την περίληψη. Τόσο ο εκάστοτε θεατρολόγος του Οργανισμού όσο και ο ίδιος ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής μελετούν προσεκτικά κάθε έργο προκειμένου να το αξιολογήσουν και να εκτιμήσουν εάν συνάδει με τα ειδικά κριτήρια που τίθενται για τη σύνθεση του ρεπερτορίου. Η σύνοψη μπαίνει στο φάκελο του έργου και μπορεί να συνδράμει στην υπενθύμιση των βασικών του στοιχείων, σε περίπτωση που ο Οργανισμός -εφόσον το έργο δεν έχει εγκριθεί σε κάποια συγκεκριμένη περίοδο- θελήσει να επανέλθει στην εξέτασή του σε μεταγενέστερο χρόνο.

5. Σε σχέση με τις πληροφορίες για τη διανομή του έργου, αυτές εξυπηρετούν σε μια πρώτη αποτύπωση της επιθυμίας του συγγραφέα. Ανεξάρτητα από το εάν ένας σκηνοθέτης τηρήσει ή όχι αυτές τις σημειώσεις, είναι σημαντικό για τον Οργανισμό να καταγράψει τις προθέσεις του συγγραφέα. Σε κάθε περίπτωση τόσο τα συγκεκριμένα στοιχεία όσο και η σύνοψη δεν συνιστούν δραματουργική ανάλυση, η οποία, βασίζεται σε εντελώς διαφορετικές παραμέτρους και πραγματοποιείται από τον εκάστοτε θεατρολόγο.

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου βεβαιώνει τον κύριο Νεοφύτου, αλλά και όλους τους συγγραφείς που επιθυμούν να καταθέσουν έργα σε αυτόν ότι προσεγγίζει με τον προσήκοντα σεβασμό το έργο τους. Σε κάθε περίπτωση, είναι ανοικτός σε συζήτηση και ενδεχόμενη βελτίωση των διαδικασιών του, καθώς το θέατρο είναι μια ζωντανή διαδικασία, η οποία δεν σταματάει να εξελίσσεται.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy