“Απαραίτητη η δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο”

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Κώστα βουλευτής του ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβ. Επιτροπής Εμπορίου, αναφέρθηκε στη καθυστέρηση που παρατηρείται στη δημιουργία του Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο και στις επιπτώσεις στο τομέα της έρευνας.

Αυτούσια η δήλωση

 “Εδώ και περίπου 17 χρόνια, προωθείται η δημιουργία του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου ως βασική υποδομή για την προαγωγή της έρευνας, της καινοτομίας και της υψηλής τεχνολογίας στην Κύπρο, καθώς και ως εργαλείο για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της έξυπνης εξειδίκευσης, για την υλοποίηση της Ψηφιακής Στρατηγικής της χώρας μας αλλά και τη μετατροπή της Κύπρου σε περιφερειακό κέντρο εφαρμοσμένης γνώσης.

Οι προηγούμενες δύο κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει όπως το Πάρκο αυτό δημιουργηθεί στην Επαρχία Λεμεσού και συγκεκριμένα στην περιοχή Πεντακώμου, όπου είχε εξευρεθεί η γη και είχε ετοιμασθεί και ο σχετικός σχεδιασμός.

Η παρούσα κυβέρνηση αφού αποφάσισε να εγκαταλείψει το σχεδιασμό για τη δημιουργία του Πάρκου στο Πεντάκωμο, απόφαση η οποία στη συνέχεια ανακλήθηκε στις 29/7/15 μετα τις έντονες αντιδράσεις των βουλευτών και των οργανωμένων φορέων της Λεμεσού, στις 29/3/16 απεύθυνε ανοικτή δημόσια πρόσκληση σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας, της ενέργειας, της νανοτεχνολογίας, της υγείας και βιοφαρμάκων, της γεωργίας και σίτισης περιβάλλοντος και των υδάτων.

Ακολούθησαν παρατάσεις στην υποβολή των προσφορών λόγω μη επίδειξης ενδιαφέροντος, υποβολής μίας μόνο προσφοράς η οποία απορρίφθηκε από το Υπουργείο και στη συνέχεια επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού στις 11/5/17, ο οποίος ολοκληρώθηκε στις 3/7/17, χωρίς δυστυχώς να υποβληθεί καμία προσφορά.

Είναι με μεγάλη απογοήτευση και έκπληξη που ακούσαμε σήμερα το Γ.Δ. του Υπουργείου Ενέργειας να αναφέρει ότι η Κυβέρνηση δε θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη γιατί θεωρεί ότι δε μπορεί να  υπάρξει ενδιαφέρον για δημιουργία Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο και ουσιαστικά ακυρώνει το έργο. Η θέση αυτή της Κυβέρνησης, προκαλεί έντονο προβληματισμό αφού όταν το 2016 ζητήθηκε η διεθνής εκδήλωση ενδιαφέροντος, αρκετές σοβαρές και διεθνούς εμβέλειας εταιρείες καινοτομίας και έρευνας, είχαν ενδιαφερθεί. Γιατί στη συνέχεια δεν υπέβαλαν προσφορά; Γιατί η Κυβέρνηση δεν προχώρησε στην αναπροσαρμογή των όρων της δεύτερης προκήρυξης με επιπρόσθετα κίνητρα;

Ως ΑΚΕΛ, τονίζουμε για μια ακόμα φορά το πόσο αναγκαίο είναι το Τεχνολογικό Πάρκο για την ανάπτυξη της καινοτομίας και της έρευνας, τομείς στους οποίους υστερούμε σημαντικά και των οποίων η ανάπτυξη θα δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας σε άνεργους νέους και ώθηση στην οικονομία. Καλούμε ξανά την Κυβέρνηση, να μελετήσει κίνητρα προσέλκυσης σοβαρων,αξιόλογων και αξιόπιστων επενδυτών από το εξωτερικό, τα οποία να ενσωματώσει σε μια νέα προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η οποία πρέπει να γίνει το συντομότερο και να αλλάξει τη θέση της για ακύρωση του έργου”.
 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy