Απαξίωση στην πολιτική, μόδα; ή πολιτική σκοπιμότητας;

Του Γιώργου Γεωργίου*

Η Κυπριακή νεολαία αντιμετωπίζει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του 21ου αιώνα, καθώς έχει να καταπολεμήσει διάφορα πολιτικό-κοινωνικά ζητήματα. Ενώ η ανεργία καθημερινώς αυξάνεται, η οικονομία καταρρέει και ο κοινωνικός ρατσισμός αναγεννιέται μέσα από παλιές μαύρες εποχές και σάπιες ιδέες. Η νεολαία δίνει ένα ηχηρό μήνυμα απαξίωσης προς την πολιτική κυρίως ως πολιτική λύσης και άθελα της δίνει τροφή και δύναμη σε διάφορες πολιτικές ομάδες που στόχο έχουν την απολιτικοποίηση του κλίματος με άμεσο σκοπό την στασιμότητα της νεολαίας.

Η αδιαφορία αυτή προς την πολιτική και το φαινόμενο της πολιτικής ανωριμότητας μαζί με την άγνοια προξενούν τεράστιους κινδύνους. Όταν ένας λαός όπου τον μεγαλύτερο αγώνα καλούνται να δώσουν οι νέοι, αυτοί αρνούνται να πολεμήσουν για τα δικαιώματα τους και να τα διεκδικήσουν τότε υπάρχει ένας “άναρχο-αυταρχισμός” της εκάστοτε κυβέρνησης. Με αυτόν το τρόπο λοιπόν το κράτος μπορεί  να περάσει όσα νομοσχέδια και όσα μέτρα θέλει εις βάρος των εργαζομένων και των ευάλωτον κοινωνικών ομάδων χωρίς την κύρια αντίσταση και την ενεργό δράση των νέων. Η καλοπέραση και η καπιταλιστική κουλτούρα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την νέα γενιά ώσπου να καταφέρει να γίνει ένα μαζί της και να την κυριεύει.

Με όλα τα πιο πάνω φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις βρίσκουν την ευκαιρία και εισρέουν είτε σε αθλητικούς χώρους είτε σε σχολεία και πανεπιστήμια όπου βλέπουν την πολιτική ανωριμότητα να καλπάζει. Επομένως θέλουν να πείσουν και αυτά τα κινήματα, (αρχίζουν σαν κινήματα και μετά μεταμορφώνονται σε πολιτικά κόμματα και απειλούν μάλιστα και με μεγάλα ποσοστά σε εκλογές) ότι οι πολιτικοί αλλά και η πολιτική όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα είναι ένα μεγάλος λάθος και ότι θα καταφέρουν να τα αλλάξουν όλα αυτά με το να πιστέψουμε κατά κύριο λόγω στο “έθνος”.

Το τεράστιο λάθος για αρχή γίνεται αφού θα καταφέρουν αυτές οι οργανώσει και θα μπουν και στους αθλητικούς χώρους αλλά και στα μορφωτικά κέντρα και θα πείσουν στην αρχή με τα επίκαιρα συνθήματα για την οικονομία,το μεταναστευτικό ή και άλλα σημαντικά ζητήματα της εποχής. Σιγά σιγά αφού θα καταφέρουν να σου περάσουν τα μηνύματα και να σε κάνουν ένα μαζί τους τότε θα αρχίσει,(αργά μάλιστα για όποια δήποτε αντίδραση) να βγάζει την μάσκα το φιδίσιο πρόσωπο του φασισμού που ήδη θα έχει τραφεί πολύ από την δική μας αδιαφορία και την ανοχή για να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Πόσοι πολέμοι έγιναν για τον εθνικισμό; Πόσοι θανάτοι και πόσα πραξικοπήματα έγιναν λόγω του φανατισμού που υπάρχει στα ακροδεξιά στοιχεία; Με πόσο αίμα χρειάστηκε να φορτωθεί ένας λαός ώστε να τσακίσουν τον μαύρο φασισμό; Ο Μουσολίνι κατάφερε να καταλάβει την εξουσία λόγω του φόβου που εξάσκησε προς τους πολιτικούς του αντιπάλους, όταν ήδη άφησαν την Ιταλική νεολαία να παρασυρθεί. Ακόμη και ο Χίτλερ κατέλαβε την εξουσία, διότι κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά και τον άφησαν να σχεδιάζει την καταστροφή του κόσμου.

Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι η νεολαία πρέπει να είναι πρωτοπόρα και να έχει τον κύριο λόγο προς τα πολιτικά δρώμενα ενός λαού και όπου βλέπει ένα ανοιχτό παράθυρο τροφής του φασισμού να το μπαλώνει με την γνώση της και τον αγώνα. Να διεκδικεί και να πολεμά για τις ιδέες και τα δικαιώματα της και ποτέ να μην λυγίσει αφού είναι φορτωμένο με τον υπέρτατο φόρο τιμής του αγώνα.

Τώρα ξέρεις.. Μην γίνεις ακόμη ένας που θα δώσει τροφή στο φίδι του φασισμού όπου περιμένει να σε αρπάξει, τσάκισε το με την γνώση σου και την ενεργώ δράση σου. “Όταν δεν πολεμάς για τις ιδέες σου, ή εσύ δεν αξίζεις ή οι ιδέες σου”.

* Τμήμα Νέων Εργαζομένων ΕΔΟΝ Πόλης Πάφου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy