Απεγνωσμένοι οι κάτοικοι Παραλιμνίου με τον σκυβαλότοπο

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στο σκυβαλότοπο Παραλιμνίου οι κάτοικοι που βρέθηκαν σήμερα στην επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων και δηλώνουν ότι η υπομονή τους έχει εξαντληθεί. Πρόβλημα φαίνεται να υπάρχει και από τη δημιουργία πράσινων σημείων, αφού οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι καμία διαβούλευση δεν έγινε μαζί τους και ότι βρέθηκαν προ εκπλήξεως.

Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται γιατί υποστηρίζουν ότι γίνεται κακή διαχείριση των σκουπιδιών και ενώ ο εργολάβος θα έπρεπε να μεταφέρει τα σκουπίδια σε άλλο χώρο, προβαίνει σε παράνομη καύση με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αναθυμιάσεις και να επιβαρύνεται το περιβάλλον και η υγεία τους.

Εκ μέρους των κατοίκων ο Κουμής Μουλαζίμης δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι η κατάσταση είναι τραγική και κατήγγειλε ότι κανείς δεν λαμβάνει υπόψη τους κατοίκους. Ανέφερε ότι δόθηκαν διαβεβαιώσεις εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών ότι θα εξευρεθεί λύση σε ένα μήνα, προσθέτοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εξετάσουν την αντίδρασή τους.

Πρόκειται για μια βόμβα που αν εκραγεί δεν θα μείνει κανείς ζωντανός, δήλωσε ο κ. Μουλαζίμης.

Ο Κυριάκος Τίκκης, κάτοικος της περιοχής δήλωσε ότι το σπίτι του είναι σε ακτίνα 300 μέτρων από το πράσινο σημείο που θα δημιουργηθεί στην περιοχή και ότι ενημερώθηκε για το ζήτημα μόλις πριν 15 μέρες.

Σημείωσε ότι το πράσινο αυτό σημείο απέχει ενάμιση χιλιόμετρο από την παραλία του Fig Tree και σε σημείο από όπου περνά το πόσιμο νερό του Πρωταρά και είναι πολύ κοντά σε χώρο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας της ΑΗΚ. Πάμε να κάνουμε ένα νέο Μαρί, δήλωσε αγανακτισμένος.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυράκος Χατζηγιάννης μίλησε για βουνό από σκουπίδια που μοιάζει με το Σταυροβούνι και είναι δίπλα από την κατοικημένη περιοχή. Χαρακτήρισε το φαινόμενο απαράδεκτο και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι από το ΥΠΕΣ δεσμεύτηκαν ότι σε δύο μήνες το βουνό των σκουπιδιών θα κατεδαφιστεί. Εξήγησε ότι οι χωματερές και οι σκυβαλότοποι πρέπει να δημιουργούνται με σωστό τρόπο, με στόχο την αειφορία και με ορθολογιστική προσέγγιση ώστε να μετριάζονται και οι κοινωνικές επιπτώσεις.

Για τα πράσινα σημεία ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευγένιος Χαμπουλλάς κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι δεν έλαβαν μέρος σε καμία διαβούλευση ή δημόσια ακρόαση και δικαιολογημένα σήμερα αντιδρούν και διαμαρτύρονται γιατί υποβαθμίζονται οι περιουσίες τους και το επίπεδο ζωής τους. Επίσης είπε ότι από την συζήτηση διαφάνηκε ότι άλλες δύο κοινότητες επιθυμούν να φιλοξενήσουν τα σημεία αυτά και οι υπηρεσιακοί του ΥΠΕΣ δεσμεύτηκαν να αρχίσει συζήτηση για να διαφανεί αν η μετακίνηση είναι εφικτή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης δήλωσε ότι ενώ ο εργολάβος ανέλαβε την αποκατάσταση του έργου του σκυβαλότοπου εδώ και οκτώ μήνες, η κατάσταση χειροτερεύει και τα προβλήματα αυξάνονται. Κατήγγειλε ότι γίνεται ανεξέλεγκτη καύση αποβλήτων με κίνδυνο για την δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Ο κ. Τζιοβάνης δεν απέκλεισε να ζητηθεί η παρέμβαση του Γενικού Ελεγκτή για θέματα κακοδιαχείρισης και μη τήρησης του συμβολαίου από τον εργολάβο.
Κατήγγειλε επίσης ότι κάτοικοι πετάνε σκουπίδια για καύση εκεί επί πληρωμή.

Για τα πράσινα σημεία υποστήριξε ότι δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες επιλογής με αποτέλεσμα σήμερα οι κάτοικοι δικαίως να διαμαρτύρονται.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβας δήλωσε ότι οι πολίτες της ελεύθερης Αμμοχώστου έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους άλλους πολίτες και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διαμορφωθούν σωστά οι χωματερές και να τερματιστούν οι όποιες παρανομίες και παρατυπίες. Είπε ακόμη ότι είναι παράδοξο να υπάρχουν κοινότητες και Δήμος που να θέλουν να γίνουν πράσινα σημεία στην περιοχή τους και να μην έχουν περιληφθεί στους σχεδιασμούς. Ο κ. Βαρνάβας είπε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος αποδέχθηκε πρόταση για να συγκληθεί συνεδρίαση επί τόπου στα τέλη Απριλίου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων για να δοθεί λύση και να διαπιστωθεί αν οι δεσμεύσεις από το αρμόδιο Υπουργείο τηρήθηκαν.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε ότι στο θέμα της γενικότερης διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων έχουν διαπιστωθεί από το γραφείο του Γενικού Ελεγκτή σκάνδαλα και έγινε και έρευνα και κατήγγειλε ότι το ίδιο τμήμα του ΥΠΕΣ που ερευνήθηκε, σήμερα στην Επιτροπή δεν αποδέχθηκε ότι έγινε κακή οριοθέτηση των πράσινων σημείων και αλλαγή της τοποθεσίας. Κατήγγειλε ακόμη ότι το ίδιο αυτό τμήμα δεν είναι σε θέση να ελέγξει τον εργολάβο και τα έκτροπα, κατά την έκφρασή του, εις βάρος του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατό οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΣ να επιτρέπουν τη συνεχή καύση σκουπιδιών και την δημιουργία εστιών μόλυνσης και διαβεβαίωσε ότι η Βουλή θα παρακολουθεί το θέμα για μετακίνηση των πράσινων σημείων αλλά και έλεγχο του συμβολαίου του εργολάβου που ανέλαβε την αποκατάσταση του σκυβαλότοπου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy