Απελευθέρωση του Ντεμιρτάς ζητούν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ

Την απελευθέρωση από τις φυλακές του Σελαχεττίν Ντεμιρτάς, υποψηφίου για τις επερχόμενες Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία απαιτούν με έκκληση τους οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, ώστε να μπορέσει έστω και αυτή την στιγμή να συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία.

Με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού, οι βουλευτές του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης, Στέφανος Στεφάνου, Άριστος Δαμιανού, Γιώργος Τ. Γεωργίου, Σκεύη Κουκουμά, Ελένη Μαύρου, Αντρέας Φακοντής, Άντρος Καυκαλιάς, Κώστας Κώστα, Χριστάκης Τζιοβάνης, Γιώργος Κ. Γεωργίου, Νίκος Κέττηρος, Αδάμος Αδάμου και Ευανθία Σάββα ενώνουν τη φωνή τους με δεκάδες άλλους βουλευτές από διάφορες χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης οι οποίοι με γραπτή έκκληση τους προς τις τουρκικές αρχές απαιτούν να απελευθερωθεί ο Ντεμιρτάς.

Ως γνωστό ο Σ. Ντεμιρτάς, μέλος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ως βουλευτής του HDP (Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών), βρίσκεται από το Νοέμβρη του 2016 σε προδικαστική κράτηση μετά την άρση της ασυλίας του και παρά την αντίθετη γνώμη που εξέφρασε επί τούτου η αρμόδια επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης. Εντούτοις, το καθεστώς Ερντογάν προχωρεί προς τις εκλογές κρατώντας τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, με ασταμάτητες διώξεις σε βάρος κάθε αντιπολιτευόμενης φωνής και χωρίς να τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις και εγγυήσεις για ελεύθερες και αδιάβλητες εκλογές.

Το ΑΚΕΛ εκφράζει την αλληλεγγύη του με τις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας που, μέσα σε συνθήκες σκληρών διώξεων, αγωνίζονται για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη στην Τουρκία, για ειρήνη και φιλία με τους λαούς της περιοχής.

Υπενθυμίζεται ότι και το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας υπόκειται στις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν και ουσιαστικά απαγορεύθηκε η συμμετοχή του στις προσεχείς εκλογές. Το ΑΚΕΛ καταδίκασε το γεγονός με μήνυμα αλληλεγγύης που απέστειλε στις αρχές του μήνα προς το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.

Χαρακτηριστικά το μήνυμα του το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι «Γνωρίζουμε ότι οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες της Τουρκίας δραστηριοποιούνται και αγωνίζονται μέσα σε ένα εξαιρετικά αντίξοο περιβάλλον διώξεων, αυταρχισμού, προπαγάνδας και αντικομμουνισμού. Καταδικάζουμε κατηγορηματικά τις ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης που οδήγησαν στην απαγόρευση της συμμετοχής του ΚΚ Τουρκίας στις εκλογές» και εξέφραζε την εκτίμηση του προς το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας για τη συνεπή στήριξη του στον αγώνα του λαού της Κύπρου για τερματισμό της τουρκικής κατοχής στο νησί μας, για απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Η διεθνιστική αντιμπεριαλιστική στάση του ΚΚ Τουρκίας απέναντι στην επιθετικότητα που αναπτύσσει η κυβέρνηση Ερντογάν προς τις γειτονικές χώρες είναι από κάθε άποψη αξιοσημείωτη και είναι αυτή που εκφράζει τα πραγματικά συμφέροντα του λαού της χώρας σας. Οι λαοί της Κύπρου, της Τουρκίας και ολόκληρης της περιοχής μας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Κοινός εχθρός μας παραμένει ο ιμπεριαλισμός, η στρατοκρατία, ο εθνικισμός. το σύστημα που αναπαράγει την αδικία, την εκμετάλλευση και την επιθετικότητα του κεφαλαίου.

Το ΑΚΕΛ, ακόμα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών θα αποτελέσει εφαλτήριο για συνέχιση και ενδυνάμωση του αγώνα των κομμουνιστών και ευρύτερα των προοδευτικών δυνάμεων της Τουρκίας, προς όφελος της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και της σοσιαλιστικής προοπτικής στη χώρα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy