Απαίτησαν αναδρομική καταβολή εισφορών μέχρι και €20.000

Σύρουν εργαζόμενους στα δικαστήρια! Πρωτοβουλία ΑΚΕΛ για νομοθετική ρύθμιση.

 

Νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε από λειτουργούς του ΤΚΑ σε συνεργασία και με τη Νομική Υπηρεσία, και αφορά ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που θεωρούνταν ότι έπρεπε να δηλωθούν ως αυτοτελώς εργαζόμενοι, απορρίφθηκε από την Υπουργό Εργασίας.

Στην Κοινοβ. Επιτροπή Εργασίας, όπως δηλώνει γραπτώς ο πρόεδρός της Αντρέας Φακοντή, είχε συζητηθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, οι οποίοι δεν γνώριζαν ότι θα έπρεπε να δηλωθούν ως αυτοτελώς εργαζόμενοι, όπως οι πιστοποιούντες υπάλληλοι, οι οποίοι διορίστηκαν από τους οικείους Επάρχους, ορισμένοι προπονητές του ΚΟΑ, σχολικοί συνοδοί και άλλοι.

Οι Υπηρεσίες του ΤΚΑ απαίτησαν από τους εργαζόμενους αυτούς την αναδρομική καταβολή (6 χρόνια) των εισφορών τους στο ΤΚΑ, δηλαδή οφειλόμενα ποσά που φτάνουν μέχρι και τις €20.000, τη στιγμή μάλιστα που τα πραγματικά συνολικά εισοδήματα πολλών εξ αυτών είναι κατά πολύ χαμηλότερα από τα ποσά που καλούνται να καταβάλουν. Κατά την τελευταία συνεδρία της Επ. Εργασίας ζητήθηκε από το ΥΠΕΡΓ να ετοιμάσει ν/χέδιο με το οποίο θα δίνεται, τουλάχιστον, το δικαίωμα στα άτομα αυτά να υποβάλουν εκπρόθεσμα την ένστασή τους στο ΤΚΑ στη βάση των πραγματικών τους εισοδημάτων αντί στο ύψος του τεκμαρτού.

Όπως δηλώνει ο Α. Φακοντής, μετά την αρνητική αυτή εξέλιξη και τη διαφωνία του Υπουργείου να ρυθμίσει το όλο ζήτημα, η Κοινοβ. Ομάδα του ΑΚΕΛ άμεσα με την επαναλειτουργία της Βουλής θα καταθέσει σχετική πρόταση νόμου για ρύθμιση του θέματος. Μέχρι τότε καλείται η κυβέρνηση να επιδείξει ευαισθησία και να αναστείλει τα δικαστικά μέτρα εναντίον των επηρεαζομένων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy