Απεβίωσε η Μπάσι, το γηραιότερο πάντα στον κόσμο σε αιχμαλωσία (Vid)

Το γηραιότερο Πάντα στον κόσμο σε αιχμαλωσία απεβίωσε στην ηλικία των 37 ετών, που αντιστοιχεί σε πάνω από 100 ανθρώπινα χρόνια, δήλωσαν οι φροντιστές της στην Κίνα, αποχαιρετώντας την Μπάσι σε συγκινητική τελετή.

Ο Κέντρο Μελετών και Ανταλλαγής Γιγάντιων Πάντα «Στρέιτς» στη νοτιοανατολική Κίνα, όπου έζησε για 33 χρόνια, αποχαιρέτισε την αρκούδα, σε τελετή, με το σώμα της Μπάσι να περιβάλλεται με κίτρινα λουλούδια.

«Με βαριά καρδιά ανακοινώνουμε σήμερα επίσημα ότι το αρχικό μοντέλο του Παν Παν, της μασκότ για τους πρώτους Ασιατικούς Αγώνες (Κίνα, 1990), και ένας άγγελος φιλίας τόσο εδώ όσο και στο εξωτερικό, το γιγάντιο πάντα-αστέρι, η Μπάσι, απεβίωσε στις 08:50, στις 13 Σεπτεμβρίου 2017, στην ηλικία των 37 ετών», δήλωσε το Κέντρο.

Άσπρα τριαντάφυλλα διαρρυθμισμένα σε σχήμα καρδίας τοποθετήθηκαν μπροστά από το αγαπημένο δέντρο της Μπάσι.

Η Μπάσι επέζησε των περισσότερων πάντα κατά σχεδόν δύο δεκαετίες. Τα πάντα στην άγρια φύση έχουν μέση διάρκεια ζωής τα 20 χρόνια, αλλά αυτά σε αιχμαλωσία γενικά ζουν περισσότερο.

Πέθανε από γηρατειά, κύρωση του ήπατος και νεφρική ανεπάρκεια, δήλωσε το Κέντρο, το οποίο λειτουργεί και ως ζωολογικός κήπος γνωστός ως «Fuzhou Panda World».

Εκτός από τη μακροζωία της, η Μπάσι ήταν αγαπητή και για τα αθλητικά της κατορθώματα, που αποτέλεσαν έμπνευση για την επίσημη μασκότ των Ασιατικών Αγώνων του 1990.

Μπορούσε να οδηγήσει ποδήλατο, να ρίξει μπάλα σε χαμηλωμένο καλάθι καλαθόσφαιρας, να σηκώσει βάρη, και να στριφογυρίσει ράβδο στα μπροστινά της πόδια, ενώ ισορροπούσε σε τραμπάλα.

Η Μπάσι κατέπληξε αμερικανικά πλήθη το 1987, όταν την δάνεισαν στο ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο για έξι μήνες.

Στην Κίνα κέρδισε τον τίτλο της διασημότητας και έχει φωτογραφηθεί μαζί με τη νυν πρώτη κυρία.

Τα γενέθλια της συχνά εορτάζονταν με ζήλο. Για τα 35α γενέθλιά της, ο ζωολογικός κήπος έστησε πέτρινο άγαλμα της Μπάσι ύψους δύο μέτρων, και νωρίτερα φέτος απόλαυσε την τούρτα γενεθλίων της, φορώντας κόκκινο στέμμα.

Η Μπάσι είχε διασωθεί από την άγρια φύση όταν έπεσε σε ποταμό στη νοτιοδυτική Κίνα σε ηλικία περίπου τεσσάρων ετών, κι έχει ζήσει στις εγκαταστάσεις «Fuzhou» από τότε. Το όνομά της το πήρε από την κοιλάδα στην οποία βρέθηκε.

Τα γιγάντια πάντα είναι γνωστά για τον χαμηλό ρυθμό αναπαραγωγής τους, που αποτελεί παράγοντα-κλειδί, μαζί με την απώλεια του βιοτόπου τους, για την κατηγοριοποίηση τους ως ευάλωτα στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης της Φύσης.

Η Μπάσι ξεχώρισε και ως το πρώτο πάντα που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση καταρράκτη και το πρώτο που διαγνώστηκε με υπέρταση.

Το σώμα της θα συντηρηθεί με σκοπό να εκτεθεί σε προγραμματισμένο «Μουσείο Μπάσι» στον ζωολογικό κήπο.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το γηραιότερο αρσενικό πάντα στον κόσμο σε αιχμαλωσία, ο Παν Παν, πέθανε στη νοτιοδυτική Κίνα στην ηλικία των 31 ετών.

Ο Παν Παν ήταν γνωστός και για το γεγονός ότι ήταν ο πατέρας πέραν των 130 απογόνων, δηλαδή το ένα τέταρτο όλων των πάντα σε αιχμαλωσία στον πλανήτη.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy