Απειλητικές οι ρωσικές ενέργειες κατά την MI-6

Προειδοποίηση ότι η ασφάλεια και η κυριαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου απειλούνται από τη ρωσική δραστηριότητα στη Συρία και στον κυβερνοχώρο, απηύθυνε στην πρώτη μεγάλη δημόσια ομιλία του ο επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών ασφαλείας MI-6 Άλεξ Γιάνγκερ.

Ο γνωστός με το κωδικό όνομα ‘C’ υψηλόβαθμος Βρετανός πράκτορας είπε ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας στη Συρία προκαλούν ανθρωπιστική τραγωδία και εξωθούν Σύρους στον εξτρεμισμό, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι είναι υπαρκτή η απειλή κρίσιμων επιθέσεων μέσω της τεχνολογίας από χώρες όπως η Ρωσία.

Αναφερόμενος στη στήριξη της Μόσχας στον Μπασάρ αλ Άσαντ, ο κ. Γιάνγκερ είπε ότι «προσδιορίζοντας ως τρομοκράτη οποιονδήποτε αντιτάσσεται σε μία βάρβαρη κυβέρνηση, αποξενώνουν ακριβώς εκείνους τους ανθρώπους που πρέπει να έχουν μαζί τους αν θέλουν να νικήσουν τους εξτρεμιστές».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Χαλέπι, κατηγόρησε τη Ρωσία και τη συριακή κυβέρνηση ότι «θέλουν να δημιουργήσουν μια έρημο και να την αποκαλέσουν ειρήνη». Συμπλήρωσε ότι η ανθρωπιστική τραγωδία είναι σπαρακτική.

Ο επικεφαλής της ΜΙ6 προειδοποίησε εξάλλου ότι όσο μαίνεται η εμφύλια σύρραξη στη Συρία η τρομοκρατική απειλή για τη Βρετανία από ισλαμιστικές οργανώσεις όπως το ISIS θα συνεχίσει να υφίσταται.

Στρέφοντας την προσοχή του στις απειλές στον κυβερνοχώρο είπε ότι οι αξιωματικοί της υπηρεσίας του καλούνται να αντιμετωπίσουν «το όλο και πιο επικίνδυνο φαινόμενο του υβριδικού πολέμου».

Εξήγησε ότι «η συνδεσιμότητα που βρίσκεται στην καρδιά της παγκοσμιοποίησης μπορεί να γίνει έρμαιο στα σχέδια κρατών με εχθρικές προθέσεις». Πρόσθεσε ότι αυτό γίνεται με κυβερνο-επιθέσεις, προπαγάνδα ή υπονόμευση της δημοκρατικής διαδικασίας.

«Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και αντιπροσωπεύουν μία θεμελιώδη απειλή για την κυριαρχία μας. Θα έπρεπε να ανησυχούν όλους εκείνους που συμμερίζονται τις δημοκρατικές αξίες», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής MI-6 Άλεξ Γιάνγκερ.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy