Απλοποιήθηκε η διαδικασία για τη χορήγηση νέων φαρμάκων

«Οι προσφορές σε ό,τι αφορά στα φάρμακα να μη βασίζονται μόνο σε οικονομικά κριτήρια»

Ανέμεναν μήνες ολόκληρους για να πάρουν τα φάρμακά τους. Οι χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούνταν από την έγκριση μέχρι τη διάθεση ενός νέου φαρμάκου στο κρατικό συνταγολόγιο στερούσε από τους ασθενείς, πολλές φορές, την τελευταία τους ελπίδα.

Ευτυχώς, αυτό το κενό, με τη συμβολή και των οργανωμένων ασθενών, έχει προσφάτως καλυφθεί. Δόθηκε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρούσε πολλούς ασθενείς, την ίδια ώρα που έθετε σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του γραφείου του Υπουργού Υγείας Αναστασία Ανθούση, οι διαδικασίες με πρόσφατη απόφαση έχουν διαφοροποιηθεί με τρόπο που θα εξυπηρετούνται άμεσα οι ασθενείς. Αυτό το οποίο συνέβαινε, εξήγησε, ήταν ότι «επειδή όλες οι διαδικασίες εμπίπτουν στο πλαίσιο των περί δημοσίων συμβάσεων και πρέπει να προκηρυχθούν προσφορές παρουσιάζονταν καθυστερήσεις στη χορήγηση των φαρμάκων στους ασθενείς».

Οι γιατροί, προς την εξυπηρέτηση των ασθενών τους, υπέβαλλαν αιτήματα για χορήγηση φαρμάκων στην Επιτροπή ονομαστικών αιτημάτων η οποία όμως δεν τα εξέταζε καθότι δεν αφορούσαν μεμονωμένα περιστατικά αλλά φαρμακευτικά σκευάσματα ευρείας συνταγογράφησης.

Το κενό αυτό τέθηκε στο τραπέζι σε σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας, στην παρουσία και αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων και του διευθυντή φαρμακευτικών υπηρεσιών όπου αποφασίστηκε όπως στις περιπτώσεις όπου η ένταξη φαρμάκων στο κρατικό συνταγολόγιο γίνεται με καθυστέρηση, να εξυπηρετούνται οι ασθενείς σε ονομαστική βάση μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Μιλώντας στη «Χ» ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας εξέφρασε ικανοποίηση από την κάλυψη αυτού του επικίνδυνου κενού που υπήρχε και κληθείς να σχολιάσει πού βρίσκεται το θέμα με την επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων απάντησε πως «είναι σε πολύ καλό δρόμο». «Η πρόσβαση των ασθενών και ειδικά στα καινοτόμα φάρμακα έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το παρελθόν», ανέφερε.

Ο κ. Κουλούμας εξέφρασε την ισχυρή άποψη ότι οι προσφορές σε ό,τι αφορά στα φάρμακα δεν πρέπει να βασίζονται μόνο πάνω σε στενά οικονομικά κριτήρια (δηλαδή το πιο φθηνό φάρμακο), αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η ωφελιμότητα σε σχέση με το κόστος και σε σχέση με την πρόληψη οποιωνδήποτε επιπτώσεων και επιβάρυνσης άλλων κονδυλίων είτε αφορούν το Υπουργείο Υγείας (νοσήλια, επισκέψεις) είτε και άλλα Υπουργεία π.χ. του Εργασίας (επιδόματα). Ως εκ τούτου οι οργανωμένοι ασθενείς θεωρούν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός των φαρμάκων για να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες ανάγκες.

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy