Από φέτος σε εφαρμογή οι νέοι σχολικοί κανονισμοί

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο των νέων σχολικών κανονισμών αρχίζει από φέτος να εφαρμόζεται, σύμφωνα με τον διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Κυπριανό Λούη. «Βασικά σημεία στους νέους κανονισμούς που εισάγονται από φέτος είναι η αριθμητική βαθμολογία στα γυμνάσια, η εισαγωγή της ενισχυτικής διδασκαλίας για τους υστερούντες μαθητές και η μεταφορά των ανεξετάσεων από τον Σεπτέμβριο στον Ιούνιο, ο εξορθολογισμός των απουσιών των μαθητών και η κατάργηση του χαρακτηρισμού των αδικαιολόγητων απουσιών, ο επαναπροσδιορισμός των αποβολών των μαθητών ως πειθαρχικό μέτρο, η θεσμοθέτηση της διευθυντικής ομάδας, η εισαγωγή του ”Δημιουργικότητα Δράση Κοινωνική Προσφορά” στο Γυμνάσιο, η αναβάθμιση του ρόλου των γονέων στον καταρτισμό των εσωτερικών σχολικών κανονισμών κ.ά.», αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

«Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καλείται να διαχειριστεί με επιτυχία το πλαίσιο των αλλαγών αυτών και να διασφαλίσει την αντίληψη και ορθή εφαρμογή τους από όλους τους εμπλεκόμενους», σημειώνει. Προσθέτει δε ότι η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού καλείται επίσης να προωθήσει τη διαμορφωτική αξιολόγηση του μαθητή καθώς και εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης.

Όπως αναφέρει, το μέτρο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της ποιοτικής αξιολόγησης του μαθητή, τον έγκαιρο εντοπισμό μαθησιακών αδυναμιών και παρανοήσεων, καθώς και τη λήψη μέτρων τόσο σε επίπεδο τάξης εκπαιδευτικού όσο και σε επίπεδο σχολείου για τη βελτίωση της μαθησιακών αποτελεσμάτων των μαθητών. Ακόμα, συμπληρώνει, το μέτρο αυτό θα βοηθήσει τη διδακτική πρακτική, καθώς η διαμορφωτική αξιολόγηση θα στηρίξει εκπαιδευτικούς και σχολεία, ώστε να εφαρμόσουν τη διαφοροποίηση στη διδασκαλία. «Στο πλαίσιο αυτό η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης θα οργανώσει, σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων προς τους εκπαιδευτικούς», επισημαίνει, διευκρινίζοντας ότι οι εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης και η διαφοροποιημένη διδασκαλία θα αποτελέσουν θέματα και των σεμιναρίων Σεπτεμβρίου που θα πραγματοποιηθούν από τις Επιθεωρητές Μέσης Εκπαίδευσης.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy