Από κρατικό σε κυβερνητικό κανάλι μετατράπηκε το ΡΙΚ

Άνωθεν παρεμβάσεις καθορίζουν την καθημερινή ατζέντα προβολής του Προέδρου και των υπουργών του.

 

Από κρατικό σε κυβερνητικό κανάλι έχει μετατραπεί το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, ταυτισμένο πλέον με τις εκλογικές ανάγκες του Προεδρικού και της Πινδάρου. Όπως μας ανέφεραν έγκυρες πηγές, καθημερινώς σημειώνονται παρεμβάσεις για την προβολή της θεματολογίας στις ειδησεογραφικές εκπομπές. Παρεμβάσεις που μεταφέρονται από ανώτατα στελέχη και διορισμένους στο Ίδρυμα, προκαλώντας μάλιστα τη δυσαρέσκεια και των ίδιων των εργαζομένων. Κάθε δραστηριότητα, είτε του Προέδρου της Δημοκρατίας είτε των υπουργών της κυβέρνησής του, μετατρέπεται σε είδηση.

Η καθημερινή ατζέντα περιλαμβάνει προβολή του Προέδρου Αναστασιάδη, των υπουργών της κυβέρνησής του, άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, των κομμάτων της αντιπολίτευσης και στο τέλος την απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στα όσα αναφέρουν τα κόμματα. Ενδεικτική η περίπτωση ντοκιμαντέρ που έγινε το 1995 για τον Τάσο Μάρκου και προβλήθηκε ξανά, με άνωθεν εντολές να συμπεριληφθεί επιπρόσθετο ρεπορτάζ, όπου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε για τον Τάσο Μάρκου. Επίσης, μεγάλες διαστάσεις έλαβε χθες η προβολή της είδησης από το ΡΙΚ για το νέο σκυλάκι του Προέδρου Αναστασιάδη, Φριντ. Συγκεκριμένα στη μεσημβρινή εκπομπή «Από μέρα σε μέρα» η είδηση προβλήθηκε τέσσερις φορές.

Στους τίτλους ειδήσεων, ως πρώτη είδηση στο δελτίο, ως πρώτη είδηση στο κυρίως μέρος της εκπομπής. Στη συνέχεια καλεσμένος ήταν ο Κυριάκος Κυριάκου, πρόεδρος του Κόμματος για τα Ζώα, και προσφάτως διορισμένος στη θέση του Συμβούλου του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Προστασία και Ευημερία των Ζώων, ενώ ακολούθησε και ζωντανή μετάδοση από το καταφύγιο όπου διαβιούσε το σκυλάκι πριν υιοθετηθεί από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Επίσης και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στις 8 μ.μ. η είδηση μεταδόθηκε τέταρτη.

Την ίδια ώρα, όπως μας ανέφεραν έγκυρες πηγές, έχουν δοθεί οδηγίες όπως η προσοχή στραφεί πλέον στα θέματα οικονομίας και όχι στο Κυπριακό. Στόχος είναι να παρουσιαστεί η εικόνα μιας οικονομίας που ανακάμπτει και να μετατεθούν οι όποιες ευθύνες στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Πάντως η συνεχιζόμενη μεροληπτική προβολή υπέρ της κυβέρνησης ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη από το κρατικό κανάλι προκαλεί δυσαρέσκεια και ανάμεσα σε εργαζόμενους του ίδιου του Ιδρύματος, οι οποίοι, αν και ανήκουν στο κυβερνών κόμμα, θεωρούν ότι το ΡΙΚ θα πρέπει να μένει εκτός ατζέντας εκλογών, αφού έχει άλλο ρόλο να διαδραματίσει.

Ελένη Κωνσταντίνου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy