Από πού κρατά η σκούφια μας

Του Δημήτρη Δημητρίου

Η δημοσιοποίηση την περασμένη Δευτέρα του Πόθεν Έσχες των πολιτικών προσώπων είναι γεγονός. Τα παρατράγουδα δεν έλειψαν και δεν θα μπορούσαν να εκλείψουν. Παρ’ όλα τα αρνητικά, που θα τα αναφέρω σε έκταση πιο κάτω, κανείς δεν πρέπει να προσπερνά το άλμα που κάναμε.

Το γεγονός δηλαδή πως κατατέθηκαν και δημοσιοποιήθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών προσώπων. Ας μην υποτιμούμε και ας μην παραβλέπουμε εμείς οι ίδιοι πρωτίστως τη σημασία αυτής της πράξης. Από εκεί και πέρα υπήρξαν πολλά που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ή να βελτιωθούν. Το γεγονός πως δημοσιοποιήθηκαν ακριβώς όπως κατατέθηκανχειρόγραφα και με μουντζούρες, αποδεικνύει και την ελάχιστη σημασία που δώσαμε στο τελικό αποτέλεσμα, σε τι δηλαδή δημοσιοποιήθηκε.

απουσία ομοιογένειας στην παρουσίαση των στοιχείων ήταν επίσης ένας παράγοντας που δημιούργησε σύγχυση, οδήγησε σε λανθασμένα συμπεράσματα και ενδυνάμωσε το γεγονός πως για άλλη μια φορά καταφέραμε να θυσιάσουμε την ουσία για την εικόνα. Κάποιοι αναφέρθηκαν για παράδειγμα στις τιμές των ακινήτων με βάση το 2013, που ήταν και το ορθό κατά τη γνώμη μου, άλλοι με βάση το 1980, άλλοι με βάση την τιμή πώλησης και άλλοι με βάση εκτίμησης. Το ίδιο εξόφθαλμο έγινε και με τα αυτοκίνητα. Άλλοι μίλησαν με τιμές αγοράς, άλλοι με τιμές σημερινής αξίας που δύσκολα μπορεί να στηριχθεί σε κάποια οικονομική λογική.

Αρνητικό επίσης το γεγονός της μη κατάθεσης και δημοσιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των συζύγων ή όσων άλλων επηρεάζουν τη Δήλωση των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Αν υπάρχει δάνειο, για παράδειγμα, σε ένα πρόσωπο που δεν δικαιολογείται βάσει της ακίνητης περιουσίας, δεν σημαίνει αυτομάτως πως του παραχωρήθηκε χωρίς εξασφαλίσεις. Το πιο πιθανό είναι να είναι συνοφειλέτης με την εξασφάλιση να είναι στην ιδιοκτησία άλλου.

Δυστυχώς καταφέραμε, για άλλη μια φορά, να αναγάγουμε το τόσο σοβαρό ζήτημα σε καφενειακή συζήτηση. Ποιος είναι ο πιο πλούσιος, ή ο πιο φτωχός, ποιος έχει πιο ακριβό αμάξι ή ποιος δεν έχει, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν την συζήτηση. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι η σύγκριση των περιουσιακών στοιχείων ενός ανθρώπου που είναι εκτεθειμένος σε διαφθορά και χρηματισμό για να ανακαλύψουμε αυτό ακριβώς. Η σύγκριση του τι είχε πριν μπει στο στίβο αυτό και πώς μεταβάλλεται η περιουσία του κάθε τρία χρόνια.

Το κυρίαρχο συστατικό για να γίνει σωστά και αποτελεσματικά αυτός ο έλεγχος είναι ο μηχανισμός. Εκεί είναι που χρειάζεται να επικεντρωθούμε. Πώς ελέγχονται αυτά τα στοιχεία που καταθέτει ο κάθε ένας από μας. Και τι συμβαίνει, τι συνέπειες θα υπάρχουν, αν καταθέτουμε ψευδή στοιχεία. Σήμερα, η Επιτροπή που δημοσιοποίησε τα στοιχεία της Δευτέρας δεν έχει ούτε την ελάχιστη τεχνογνωσία για να το κάνει. Και όταν ορίζουμε για μια δουλειά μη αρμόδια άτομα, είναι εκεί που εξευτελίζουμε και το σκοπό που γίνεται αλλά και όσους εκτίθενται.

Προσωπικά είμαι υπέρμαχος της διαφάνειας και της ειλικρίνειας. Αυτοβούλως δημοσιοποίησα τα περιουσιακά μου στοιχεία πριν τις βουλευτικές εκλογές, τον Μάριο του 2016, γιατί ακριβώς πιστεύω πως οι σχέσεις ειλικρίνειας μεταξύ πολιτικών και πολιτών πρέπει να κτίζονται από την αρχή και πρέπει να κτίζονται σωστά. Η λεπτομερής όμως δημοσιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, πέραν της γελοιοποίησης είναι επικίνδυνη και για άλλα φαινόμενα. Η μεγαλύτερη ζημιά ενός πολιτικού ξεκινά και τελειώνει σε δύο λέξεις: Name & Shame. Εκεί είναι που χρειάζεται να επικεντρωθούμε. Να ονοματίζουμε όλους όσοι δεν δίνουν πλήρη στοιχεία ή αποκρύβουν στοιχεία. Αφού όμως προηγηθεί σωστός και ολοκληρωμένος έλεγχος.

Η κοινωνία και οι πολίτες θα στρέψουν ξανά τα μάτια τους προς τους πολιτικούς, όταν αφήσουμε τις κουτοπονηριές και μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Και όταν εμείς οι ίδιοι προστατεύσουμε το θεσμό που υπηρετούμε. Όσο κλοτσάμε τον εαυτό μας στο κεφάλι μας, ας μην περιμένουμε από κανέναν να μας σεβαστεί.

 

*Βουλευτής ΔΗΣΥ Λευκωσίας

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy