Από τα ελάχιστα κράτη χωρίς νομική αλλαγή φύλου η Κύπρος

Αφάνταστες ταλαιπωρίες τόσο στις συναλλαγές τους με το κράτος, ακόμα και σε θέματα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όσο και στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας.
Η Κύπρος παραμένει ένα από τα ελάχιστα κράτη μέλη τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχουν θεσπίσει νομοθεσίες που να επιτρέπουν σε τρανς άτομα τη νομική αλλαγή φύλου, με αποτέλεσμα πολλά τέτοια άτομα να βιώνουν αφάνταστες ταλαιπωρίες τόσο στις συναλλαγές τους με το κράτος, ακόμα και σε θέματα παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, όσο και στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας.

Με βάση αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, τα τρανς άτομα φαίνεται ότι ότι δυσκολεύονται αφάνταστα στην εξεύρεση εργασίας, βιώνουν αισθήματα άγχους φόβου και ντροπής όταν κληθούν να παρουσιάσουν την ταυτότητα τους και έχουν τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθεια εξεύρεσης εργασίας, ενώ δέχονται καθημερινά διακρίσεις και ρατσισμό. Τρανς, διαφυλικά ή διεμφυλικά είναι τα άτομα που αντιλαμβάνονται το φύλο τους διαφορετικά από το φύλο που ταξινομήθηκαν στη γέννηση.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Στέλλα Κυριακίδου, κατά τη συνεδρία, άτομο τρανς είπε ότι κάθε φορά που αναγκάζεται να δείξει την ταυτότητα του, υποχρεώνεται να πρέπει να δίνει εξηγήσεις γι αυτήν, μα αποτέλεσμα να του προκαλείται δυσφορία και να έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση με αποτέλεσμα να μη θέλει να πάει σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του κράτους και να μη θέλει να ψάξει εργασία. Η κα Κυριακίδου γνωστοποίησε ότι νομοσχέδιο που θα επιτρέπει τον νομικό καθορισμό του φύλου, είναι ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας του κράτους για επεξεργασία.

Σημείωσε παράλληλα ότι για το θέμα υπάρχουν σχετικές αποφάσεις, τόσο από το ΕΔΑΔ, όσο και από το συμβούλιο της Ευρώπης, στα οποία η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να συμμορφωθεί. Από την πλευρά της η Σκεύη Κουκουμά, Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών γνωστοποίησε ότι θα καθιερώσει νέα πρακτική σε ότι αφορά τις αιτήσεις για αλλαγή ταυτότητας, ώστε να μην απαιτείται η προηγούμενη ιατρική ή ορμονική παρέμβαση ως προϋπόθεση για να αλλάξει κάποιο άτομο το φύλο του στα νομικά του έγγραφα. Σημείωσε ότι η Βουλή θα αναμένει την κατάθεση το συντομότερο του σχετικού νομοσχεδίου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy