Από τη χούντα στο πραξικόπημα του 1974 (Μέρος 13ο)

Μέρος 13ο

Ο Γρίβας βολιδοσκοπείτε από τους Βρετανούς

Το 1971 ήταν εκείνη η χρονιά που έκρινε τη συνέχεια των πραγμάτων για την Κύπρο.

Ο Μακάριος βρισκόταν σε σύγκρουση με τη χούντα, οι υποστηρικτές της χούντας και του Γρίβα στην Κύπρο ετοίμαζαν την ΕΟΚΑ Β και ο Γρίβας ετοιμαζόταν να έρθει μυστικά στην Κύπρο.

Από την άλλη οι Τούρκοι έβλεπαν ότι η δημιουργηθήσα κατάσταση από το 1964 και μετά δεν λειτουργούσε θετικά ως προς τα συμφέροντα της στην Κύπρο.

Ο Μακάριος από την άλλη αρνιόταν πεισματικά κάθε λύση που θα οδηγούσε σε διαμελισμό την Κύπρο. Δεν είναι ορθός ο ισχυρισμός ότι απέρριπτε την ένωση. Απέρριπτε την ένωση με εδαφικά ανταλλάγματα αλλά από την άλλη είχε πλέον συνειδητοποιήσει ότι το ζήτημα της ένωσης πέρασε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Κάτι που οι ενωτικοί στην Κύπρο δεν μπορούσαν να κατανοήσουν.

Μετά το 1964 τα πράγματα είχαν περιπλεχθεί τόσο πολύ λόγω της εμπλοκής πολλών παραγόντων, περιλαμβανομένων της Τουρκίας, της ελληνικής χούντας, των ΗΠΑ, των Βρετανών, των Ηνωμένων Εθνών.

Και ακριβώς λόγω αυτής της κατάστασης, ο φόβος για μια τουρκική στρατιωτική επέμβαση ήταν πλέον αυξημένος.

Βεβαίως ο Μακάριος ελέγχεται για το θέμα αυτό, διότι έχει ευθύνη για σχετικές δηλώσεις του υπέρ της ένωσης.

Οι Βρετανοί βολιδοσκοπούν τον Γρίβα

Τόσο οι Αμερικανοί όσο και οι Βρετανοί έκριναν πλέον ότι θα έπρεπε να επιβληθεί στην Κύπρο μια διχοτομική λύση για να σταματήσει η αστάθεια την περιοχή και ιδιαίτερα το σκαμπανέβασμα των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας που αποτελούσαν τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Αυτά τα σκαμπανεβάσματα δημιουργούσαν πρόβλημα συνοχής της Συμμαχίας για τον έλεγχο της κατάστασης στη Μέση Ανατολή.

Ήταν τότε, που οι Βρετανοί αποφάσισαν να εμπλέξουν δυναμικά τον Γρίβα για ανατροπή του Μακαρίου.

Απόσπασμα από τη χειρόγραφη επιστολή του Λ. Παπαδόπουλου προς τον Γρίβα.
Απόσπασμα από τη χειρόγραφη επιστολή του Λ. Παπαδόπουλου προς τον Γρίβα.

Σύμφωνα με έγγραφο που βρέθηκε σε κρησφύγετο της ΕΟΚΑ Β στην Επταγώνια, οι Βρετανοί βολιδοσκόπησαν τον Γρίβα μέσω ενός ένθερμου υποστηρικτή του, του Γεώργιου Τζυρκώτη.

Ο Τζυρκώτης ήταν μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και φανατικός αντικομουνιστής.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο Τζυρκώτης ήρθε σε επαφή με ένα βρετανό πράκτορα της Ιντέλλιτζενς Σέρβις.

Σύμφωνα με το έγγραφο ο Τζυρκώτης είχε συναντήσεις με τον πράκτορα Φλέτσερ κάθε δύο με τρεις μήνες και συζητούσαν για «διά τον κομμουνιστικόν κίνδυνον και την εξάπλωσιν του εις Κύπρον».

Οι δύο είχαν συνάντηση στις 29 Ιουλίου 1971 κι εκεί ο Φλέτσερ εξέφρασε την έντονη άποψη ότι η κατάσταση στην Κύπρο ήταν κρίσιμη μετά την απόρριψη από τον Μακάριο των προτάσεων του δικτάτορα Παπαδόπουλου για λύση του κυπριακού και για λύση όπως την ήθελαν οι δυτικοί.

Και ήταν σε εκείνη τη συνάντηση που ο βρετανός πράκτορας ζήτησε από τον Τζυρκώτη να βολιδοσκοπήσει τον Γρίβα ως προς τις προθέσεις του κι αν ήταν πρόθυμος να έρθει στην Κύπρο και να ανατρέψει τον Μακάριο.

Και πάλι το σχέδιο ‘Ατσεσον

Είπε ο Φλέτσερ στον Τζυρκώτη: «Αντιλαμβάνομαι ότι εις το παρελθόν ο Στρατηγός Γρίβας είχε αποδεχθεί μίαν από τας παραλλαγάς του σχεδίου Ατσεσσον. Εάν εις το μέλλον γίνη μία επαναφορά αυτού του σχεδίου ή ενός άλλου παρόμοιου, ο Στρατηγός Γρίβας θα είναι διατεθειμένος να το δεχθή; Θα σε παρακαλέσω πολύ, αν μπορείς, να μου δώσης το συντομώτερον μίαν συγκεκριμμένην απάντησιν, διότι συντάσσω μίαν αναφοράν εις την Κυβέρνησίν μου. Βεβαίως θα υπάρξουν και πάλιν δυσκολίες διότι υποτεθήστω ότι ο Στρατηγός Γρίβας, η Ελληνική Κυβέρνησις και η Τουρκική Κυβέρνησις αποδέχονται ένα τοιούτον σχέδιον, ο Μακάριος και πάλιν θα το απόρριψη».

Συνεργασία Ιντέλιτζενς και Γριβικών, έγραφε η Χαραυγή.

Ο Τζυρκώτης απάντησε στον Φλέτσερ ότι θα ερχόταν σε επαφή με τον Γρίβα και θα του διαβίβαζε την απάντηση του. Ταυτόχρονα τον διαβεβαίωσε εκ των προτέρων ότι εάν «ο Στρατηγός Γρίβας αποδεχθή ένα τοιούτον σχέδιον και εάν η Ελληνική Κυβέρνησις και η Τουρκική Κυβέρνησις ομού μετά του Στρατηγού Γρίβα καταλήξουν εις μίαν συμφωνίαν, τότε δεν πρέπει να σας φοβίζει τυχόν άρνησις του Μακαρίου, διότι εκείνο που θα έχετε να κάνετε είναι να στείλετε τον Στρατηγόν Γρίβαν εις την Κύπρον και τότε δεν θα υπάρξη κανένα πρόβλημα».

Αντικομουνιστής αλλά όχι αντιβρετανός ο Γρίβας

Ο Τζυρκώτης μετά τη συνομιλία του με τον Φλέτσερ, επικοινώνησε πράγματι με τον Γρίβα ο οποίος του έδωσε οδηγίες  να επαναλάβει τη συνάντηση με τον βρετανό πράκτορα και να ζητήσει τη βοήθεια της Βρετανίας για να μπορέσει ο Γρίβας να πάει στην Κύπρο.

Τζυρκώτης και Φλέτσερ συναντήθηκαν ξανά στις 6 Αυγούστου και ο πρώτος ενημέρωσε στη συνέχεια για τα όσα λέχθηκαν έναν από τους υπεύθυνους της ΕΟΚΑ Β, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο.

21979549_10211508090931367_1119484167_n
Δημοσίευμα του Φιλελεύθερου για τις αντιδράσεις από την επιστολή.

Ο Λ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε με σημείωμα του τον Γρίβα για όσα του είπε ο Τζυρκώτης, αναφέροντας του ότι ο Τζυρκώτης είπε στον Φλέτσερ πως «ο στρατηγός δεν θα ηρνείτο να συζητήση προς εξεύρεσιν λύσεως οδηγούσης προς την Ένωσιν νυν υπέρ ποτε καθισταμένης αναγκαίας λόγω των ερεισμάτων που απέκτησε η Ρωσσία διά της πολιτικής Μακαρίου, αλλά τούτο δεν είναι δυνατόν καθ’ ον χρόνον ευρίσκεται εις Ελλάδα».

Πρόσθετε: «Εάν επιθυμείτε συνομιλίας μετ’ αυτού να βρήτε ένα τρόπον να τον φέρετε», για να καταλήξει ότι «Πρέπει να έχετε υπ’ όψιν κ. Φλέτσερ, ότι ο στρατηγός δεν είναι anti-British [σημ.: αντιβρετανός] ανεξαρτήτως εάν ευρέθημεν αντιμέτωποι. Ο στρατηγός είναι anti-communist [σημ.: αντικομουνιστής] όπως κι εγώ».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο βρετανός πράκτορας του απάντησε: «Χαίρομαι που ο στρατηγός είναι διαλλακτικός. Ωρισμένως ο κομμουνισμός εις την Κύπρον αφ’ ότου έφυγεν ηυξήθη κατά 300 φορές περισσότερον».

Στη συνέχεια ο Φλέτσερ δεσμεύτηκε να ενημερώσει με τα πλέον ευμενή σχόλια την κυβέρνηση της χώρας του.

Αυτά όλα συνέβαιναν την ώρα που ο Γρίβας έστηνε στην Κύπρο την ΕΟΚΑ Β και ο ίδιος ετοιμαζόταν να έρθει μυστικά στο νησί για να καθοδηγήσει την οργάνωση για ανατροπή ή και δολοφονία του προέδρου Μακαρίου.

Όμως η επιστολή δείχνει τα ακόλουθα:

1ον: Εκτός των Αμερικανών και της CIA την ανατροπή του Μακαρίου την απεργάζονταν και οι Βρετανοί. Κι από τη στιγμή που όπως ανέφερε ο Φλέτσερ, στόχος ήταν η απομάκρυνση του Μακαρίου και η εφαρμογή του σχεδίου Άτσεσον ή μιας παραλλαγής του, είναι φανερό ότι οι Βρετανοί δεν διαφωνούσαν με την εφαρμογή της διχοτόμησης της Κύπρου.

2ον: Κατά πάσαν πιθανότητα οι Βρετανοί ή τουλάχιστον το τμήμα για το οποίο εργαζόταν ο Φλέτσερ δεν γνώριζαν για τις προετοιμασίες του Γρίβα γι’ αυτό σκέφτηκαν να τον αξιοποιήσουν προκειμένου να γίνουν πράξη τα σχέδια τους για τη διχοτόμηση.

3ον: Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο Γρίβας ήταν προσηλωμένος στον στόχο της ένωσης με οποιονδήποτε τρόπο, ακόμα κι αν θα παραχωρείτο έδαφος της ιδιαίτερης πατρίδας του στους Τούρκους, κάτω από οποιαδήποτε μορφή ελέγχου αυτού του εδάφους. Δηλαδή αν θα ήταν ως μόνιμη βάση ή αν θα ήταν με ενοίκιο ή άλλως πως.

4ον: Ο φανατισμός του Γρίβα και των συνεργατών του ήταν τόσο μεγάλος που δεν δίσταζαν να συνεργαστούν ακόμη και με τον μέχρι πρότινος εχθρό τον οποίο διοργάνωσαν ολόκληρο ένοπλο αγώνα για να τους διώξουν από το νησί.

5ον: Οι Βρετανοί γνώριζαν το «κουμπί» του Γρίβα από την εποχή που συνεργάζονταν στον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, που δεν ήταν άλλο από τον αντικομουνισμό. Και γι’ αυτό ο Φλέτσερ του «έριξε» τον κομουνιστικό κίνδυνο για να τον δελεάσει.

6ον: Ο Γρίβας επανήλθε και πάλι στους πρώην συνεργάτες του αμέσως μετά την κατοχή στην Ελλάδα, όταν μετά τη συνεργασία του με τους ναζί, υπηρέτησε πιστά τους Βρετανούς την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Υπενθυμίζεται πως όταν ο Γρίβας και τα μέλη της Χ κινδύνευσαν να αιχμαλωτιστούν από τον στρατό του ΕΛΑΣ, επενέβησαν οι Βρετανοί και τον γλίτωσαν.

 

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy