Από τη Ρίγα άρχισε τη «σταυροφορία» του ο Κάμερον

Ως αφετηρία της εκστρατείας του για επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης Βρετανίας-ΕΕ χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τη Σύνοδο Κορυφής στη Ρίγα, λέγοντας στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες ότι θέλει να επιτύχει τη μεταρρύθμιση της Ένωσης και πως θα εγείρει το θέμα σε κάθε σύνοδο στο προσεχές μέλλον.

Ο κ. Κάμερον είπε πως για την ώρα πραγματοποίησε μόνο κάποιες γενικές συζητήσεις που μόλις «έξυσαν την επιφάνεια» των ζητημάτων που προτίθεται να θέσει στις επόμενες συνόδους.

Συγκεκριμένα, στη Ρίγα ο κ. Κάμερον είχε κάποιες πρώτες συζητήσεις για τις βρετανικές θέσεις με τους ηγέτες της Σουηδίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας και της Πολωνίας. Δήλωσε ότι είναι αναγκαίο να εξηγήσει την επιθυμία του για μεταρρυθμίσεις, από τη στιγμή που η Βρετανία θα διεξαγάγει «οπωσδήποτε» δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο από την ΕΕ.

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι θα υποδεχθεί την προσεχή Δευτέρα στην πρωθυπουργική εξοχική κατοικία στο Τσέκερς τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενώ αργότερα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα μεταβεί σε Βερολίνο και Παρίσι για συνομιλίες με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Πρόεδρο Ολάντ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σίγουρος ότι θα πετύχει μια ικανοποιητική συμφωνία με τους εταίρους και πρόσθεσε ότι θέλει σύντομη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις. «Όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε με αυτές, τόσο το καλύτερο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy