Από την αρχή στην ΕΠΑ η κοινοπραξία των εταιρειών υγραερίου…

Νέα κοινοπραξία από τις εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ ΛΤΔ και Intergaz Ltd

Δύο χρόνια μετά τη σύσταση κοινοπραξίας όλων των εταιρειών υγραερίου με στόχο την κοινή μετακόμιση στο Βασιλικό, η διαδικασία βρίσκεται στο σημείο εκκίνησης. Η πρώτη κοινοπραξία, στην οποία μετείχαν οι τέσσερις εταιρείες, διαλύθηκε μετά την απόφαση της ΕΚΟ να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να υλοποιηθούν εκ νέου χρονοβόρες διαδικασίες με ό,τι αυτό σημαίνει για το μεγάλο στόχο της μετακίνησης των τερματικών υγραερίου από την ακτογραμμή της Λάρνακας στο Βασιλικό.

Όπως ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη 26 Ιουνίου η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού, έχει ξεκινήσει διαδικασία πλήρους διερεύνησης της πράξης συγκέντρωσης αναφορικά με τη δημιουργία κοινής επιχείρησης με την ονομασία VLPG PLANT LTD από τις εταιρείες Petrolina (Holdings) Public Ltd, ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΝΕΡΓΚΑΖ ΛΤΔ και Intergaz Ltd. Η διερεύνηση αφορά στη συμβατότητα της κοινοπραξίας με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Σε ό,τι αφορά στο δημόσιο ενδιαφέρον, είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται ακριβώς για την ίδια διαδικασία που κινήθηκε το καλοκαίρι του 2016 και χρειάστηκε ένας ολόκληρος χρόνος για να ολοκληρωθεί. Το Ιούλιο του 2017 η ΕΠΑ ανακοίνωσε την έγκριση της κοινοπραξίας, η οποία όμως, σχεδόν αμέσως μετά, διαλύθηκε όταν η ΕΚΟ αποφάσισε να αποχωρήσει και να τραβήξει το δικό της δρόμο με δικό της τερματικό στο Βασιλικό. Κατόπιν τούτου, οι τρεις εναπομείνασες εταιρείες αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεργασία σε κοινοπραξία, η οποία έχει το ίδιο όνομα με την πρώτη αλλά διαφορετική μετοχική σύνθεση. Όλες αυτές οι διαδικασίες διήρκεσαν δύο χρόνια χωρίς στην ουσία να υπάρξει καμία ουσιαστική εξέλιξη σε ό,τι αφορά στο στόχο της μετακίνησης. Η διαδικασία βρίσκεται πλέον πίσω στο σημείο μηδέν εν αναμονή της νέας απόφασης της ΕΠΑ για την τριμελή πλέον κοινοπραξία και υπό το φως των υποσχέσεων της κυβέρνησης ότι οι εγκαταστάσεις υγραερίου θα εγκαταλείψουν τη Λάρνακα μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Σε περίπτωση που η ΕΠΑ χρειαστεί και πάλι ένα χρόνο για να εκδώσει απόφαση, εκ των πραγμάτων θα είναι αδύνατη η υλοποίηση αυτού του χρονοδιαγράμματος, αφού μόνο η ανέγερση του τερματικού στο Βασιλικό ενδεχομένως να χρειαστεί περίπου 2 χρόνια. Και όλα αυτά χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι υποχρεώσεις της ΕΚΟ, η οποία αποφάσισε να μεταφέρει τις εργασίες της στο Βασιλικό σε δικό της τερματικό έχοντας τις ίδιες υποχρεώσεις σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα.

Σύμφωνα με την ΕΠΑ, στην κοινοπραξία των τριών θα μεταφερθούν οι δραστηριότητες της αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου και των σχετιζόμενων με αυτό εργασιών, όπως της εμφιάλωσης και συντήρησης των φιαλών υγραερίου καθώς και της φόρτωσής του σε βυτιοφόρα των εταιρειών εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πάντως, εκ πρώτης όψεως, η Επιτροπή κάνει λόγο για σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη συμβατότητα της κοινοπραξίας με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά, αφού, όπως αναφέρεται, εκτός των άλλων, διαφαίνεται ενδεχόμενο απόκτησης δεσπόζουσας θέσης στην αγορά και δυνητικής εκμετάλλευσης με ενδεχόμενες αυξημένες χρεώσεις.

«Έτοιμοι για νέο τερματικό», δηλώνει η Πετρολίνα

Το θέμα βρέθηκε και στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης της Πετρολίνα, βασικής μετόχου της κοινοπραξίας, την περασμένη Τετάρτη 27 Ιουνίου.

Αναφερόμενος στο υγραέριο, ο εκτελεστικός διευθύνων σύμβουλος της Πετρολίνα, Ντίνος Λευκαρίτης, ανέφερε ότι η Πετρολίνα συμμετέχει στην κοινοπραξία VLPG Plant Ltd η οποία θα κατασκευάσει τερματικό υγραερίου στην περιοχή Βασιλικού και θα λειτουργεί μονάδα ελέγχου και επιδιόρθωσης κυλίνδρων υγραερίου. Όπως είπε, η κοινοπραξία είναι έτοιμη για την έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του τερματικού υγραερίου, ωστόσο αυτό θα γίνει αφότου πρώτα εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούμενες άδειες, περιλαμβανομένης και της έγκρισης από την Επιτροπή Προστασίας του Ανταγωνισμού, στην οποία έχει ήδη υποβληθεί σχετική κοινοποίηση για εξέταση ως προς τη συμβατότητα της κοινοπραξίας με τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά.

Τάσος Περδίος

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy