“Από το 2013 συζητείται το θέμα της σύνταξης χηρείας και προς τους άνδρες”

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

“Η κυβέρνηση τρεις μέρες πριν από τις εκλογές στέλνει το νομοσχέδιο για σύνταξη χηρείας και προς τους άνδρες στη βουλή”

Από το 2013 συζητείται το θέμα της σύνταξης χηρείας και προς τους άνδρες ώστε να πειστεί η κυβέρνηση να φέρει νομοσχέδιο στη βουλή και παρά τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε φέρεται να ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα, δήλωσε στον ΑΣΤΡΑ ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής εργασίας Ανδρέας Φακοντής.

Πρόσθεσε ότι αναμενόταν η κατάθεση του νομοσχεδίου από τον Σεπτέμβριο του 2017 αλλά η κυβέρνηση μόλις τρεις μέρες πριν από τις εκλογές αποφάσισε να το στείλει στη βουλή.

Ο κύριος Φακοντής είπε ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να εξεταστεί καθώς δεν γνωρίζει η βουλή αν προτείνεται σε αυτό νομοσχέδιο αύξηση των εισφορών στο ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, κάτι για το οποίο δεν συμφωνούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις. Θα πρέπει τόνισε να εξεταστεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου.

Όσον αφορά το σχέδιο για παραχώρηση συμπληρωματικής σύνταξης για όσους υπηρέτησαν πέραν της κανονικής θητείας το 1974, υπενθύμισε ότι το ΑΚΕΛ είχε εγγράψει το θέμα στη βουλή και κατά τη συζήτηση όλες οι κοινοβουλευτικές ομάδες είδαν θετικά την πρόταση για απάλειψη της επιβολής 12 % πέναλτι για συνταξιοδότηση από το 63 έτος ηλικίας. Ο κύριος Φακοντής είπε, ότι δεν γνωρίζει το περιεχόμενο του σχεδίου της κυβέρνησης, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν χρειάζεται να περάσει από τη βουλή καθώς αποτελεί απόφαση του υπουργικού συμβουλίου. Ωστόσο, είπε, η βουλή θα ζητήσει να το εξετάσει.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy