Από το Πάφος 2017 στο Πάφος 2018

Κάθετα

Από το Πάφος 2017 στο Πάφος 2018

O Οργανισμός Πάφος 2017, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης και συνέχισης της πολιτιστικής παραγωγής και ανάπτυξης στην Πάφο», προκήρυξε πρόγραμμα Ενίσχυσης της Πολιτιστικής Δράσης και Ανάπτυξης στην Πάφο μετά το 2017 ώστε «να διατηρηθεί η πολιτιστική ανάπτυξη στην Πάφο, που απετέλεσε το κορυφαίο επίτευγμα της διοργάνωσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο».

Η εφαρμογή του προγράμματος αφορά «στην υλοποίηση ενεργειών και δράσεων σε τομείς όπως εικαστικά, συνέδρια, διαλέξεις, λαογραφία, λογοτεχνία, θέατρο, χορό, μουσική, κινηματογράφο ή και συνδυασμό των πιο πάνω». Δικαιούχοι είναι ουσιαστικά πολιτιστικοί μη κερδοσκοπικοί φορείς, αφού τα φυσικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών προσώπων ενθαρρύνονται «όπως συνεργασθούν με φορείς για την υποβολή αιτήσεων προς υλοποίηση καλλιτεχνικών ή άλλων συναφών δράσεων». Όλες οι δράσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν στην Πάφο. Αιτήσεις υποβάλλονται από τις 12/12/2017 μέχρι τις 10/01/2018 σε σχετικό έντυπο που βρίσκεται στο διαδίκτυο αλλά και στα γραφεία του Οργανισμού και θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα απαραίτητα στοιχεία, περιγραφή έργου, οικονομικά δεδομένα, χρονοδιάγραμμα και άλλα.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων θα γίνεται «από τριμελή επιτροπή, η οποία θα υποβάλλει εισηγήσεις καθώς και το προτεινόμενο ύψος της χρηματοδότησης που θα παραχωρείται σε όσες εγκρίνονται». Οι αποφάσεις λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού Πάφος 2017 και οι αιτητές θα ενημερώνονται γραπτώς αναφορικά με την απόφαση έγκρισης ή απόρριψης της πρότασής τους εντός 20 ημερών. Τέλος τα κριτήρια αξιολόγησης είναι: Ποιότητα (30%), Επίτευξη στόχων του Προγράμματος (30%), Προφίλ Αιτητή / συντελεστών (20%), Αποτελεσματικότητα μεθοδολογίας / οργάνωσης (10%), Προγραμματισμός / προϋπολογισμός δαπανών και εσόδων (10%).

Είναι θετικό ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη να διατηρηθεί και να συνεχιστεί η πολιτιστική ανάπτυξη στην Πάφο μετά το 2017. Αυτό είναι, με τη λήξη της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, το κορυφαίο στοίχημα, κυρίως για την κοινωνία και τις αρχές της Πάφου, για το 2018. Είναι επίσης θετικό ότι αναγνωρίζεται πως χρειάζεται ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και η προκήρυξή του είναι ένα μεγάλο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Θα μπορούσε όμως το πρόγραμμα να είναι πιο συγκεκριμένο, κυρίως σε αυτό που αποκαλούμε «επιλέξιμες δαπάνες» ενός σχεδίου. Δηλαδή ποια έξοδα θεωρούν οι διοργανωτές ότι θα μπορούσαν να καλυφθούν από τον Οργανισμό (ενδεχομένως αεροπορικά εισιτήρια, έξοδα διαμονής, ενοικιάσεις χώρων, αμοιβές δημιουργών κτλ.) και ποια έξοδα θα πρέπει, αν πρέπει, να επωμιστεί ο αιτητής; Μέχρι ποιο ποσοστό θα καλύπτονται αυτές οι δαπάνες; Ερωτήματα σημαντικά για την κατάρτιση μιας ουσιαστικής πρότασης. Επίσης θα υπάρχει δυνατότητα εσόδων είτε από εισιτήρια είτε από άλλες χορηγίες ή θα πρόκειται για δράσεις με ελεύθερη είσοδο; Θα είναι δράσεις που πρέπει να γίνουν αποκλειστικά στην Πάφο ή μπορεί να είναι μεταφορά εκδηλώσεων ή παραστάσεων που θα παρουσιαστούν και αλλού; Ζητήματα που φαίνεται να μην έχουν ακόμα ξεκαθαριστεί, αφού δεν μπορούν να απαντηθούν από τους αρμόδιους λειτουργούς σε τηλεφωνήματα ενδιαφερομένων. Χωρίς όμως αυτά τα στοιχεία, είναι δύσκολο να καταρτιστεί μια σοβαρή πρόταση και ένας σωστός προϋπολογισμός της δράσης όπως ζητείται στην αίτηση και ίσως προκαλέσει και προβλήματα στην υλοποίηση της όποιας εγκριθείσας πρότασης.

Θα πρέπει επίσης ο Οργανισμός να δει το θέμα με τον αποκλεισμό των φυσικών προσώπων ή ομάδων φυσικών προσώπων, αφού δεν μπορούν να υποβάλουν μόνοι τους αίτηση, κάτι που σε άλλα προγράμματα πολιτιστικής ενίσχυσης επιτρέπεται. Η προκήρυξη, έχοντας υπόψη την περίοδο των γιορτών, θα μπορούσε ένα παραταθεί μέχρι 30/1/2018, ενώ για σκοπούς διαφάνειας θα ήταν σωστό να αναφερθεί ποια είναι η «τριμελής επιτροπή» που θα αξιολογήσει τις προτάσεις.

Ο Οργανισμός Πάφος 2017 μπορεί να δει τα πιο πάνω και αναλόγως να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές και διευκρινίσεις που θα βοηθήσουν το ίδιο το πρόγραμμα, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι ένα θετικό μέτρο που πρέπει να στηριχτεί οικονομικά και από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες, ώστε ό,τι έχει κερδηθεί για την Πάφο το 2017, να μη χαθεί. Το Πάφος 2018 είναι, το λιγότερο που μπορούμε να πούμε, εξίσου σημαντικό με το Πάφος 2017.

Αντώνης Γεωργίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy