Από το πολυασφαλιστικό στην Υγεία στο πολυασφαλιστικό στη Γεωργία

Η κυβερνητική πρόταση για τη γεωργική ασφάλιση

 

Την πόρτα στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης ανοίγει η κυβέρνηση επιχειρώντας να εισαγάγει ένα πολυασφαλιστικό σύστημα στον τομέα της γεωργίας και δη στη γεωργική ασφάλιση. Ο Οργανισμός Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) παραμένει, ωστόσο στο «χορό» μπαίνουν και οι ιδιωτικές εταιρείες με τους αγρότες να έχουν την επιλογή είτε να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ είτε σε κάποια ιδιωτική εταιρεία που θα δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον τομέα ή… πουθενά! Η πιο πάνω εικόνα συνθέτει το σκηνικό που θα δημιουργηθεί εάν το νέο πλαίσιο που προτείνει η κυβέρνηση για τη γεωργική ασφάλιση πάρει σάρκα και οστά από τη Βουλή. Οι πρώτες όμως αντιδράσεις άρχισαν ήδη να διαφαίνονται…

Οι αγροτικές οργανώσεις διαφωνούν κάθετα με τη μη υποχρεωτική ασφάλιση των γεωργών. Η δε πλειοψηφία των οργανώσεων εκφράζει αντίρρηση και με το πολυασφαλιστικό, το οποίο θεωρεί ως σύστημα το οποίο δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Κύπρο λόγω του μικρού γεωργικού κλήρου. Το νέο πλαίσιο για τη γεωργική ασφάλιση παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Κουγιάλης, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μην ανοίξει προς ιδιωτικές εταιρείες η γεωργική ασφάλιση και πως θα πρέπει να τερματιστεί ο μονοπωλιακός χαρακτήρας του ΟΓΑ.

Αν και όπως είπε η κυβερνητική πρόταση βρίσκει αποδοχή στον αγροτικό κόσμο, εντούτοις κατά τη συνεδρία της Επιτροπής οι αγροτικές οργανώσεις εξέφρασαν αντίδραση στους βασικότερους, μάλιστα, πυλώνες, της κυβερνητικής πρότασης. Εξηγώντας το νέο πλαίσιο ο υπουργός ανέφερε πως «όσοι γεωργοί επιλέξουν ασφάλιση όλης της παραγωγής με ένταση 50% και πλέον θα έχουν δικαίωμα αποζημίωσης κατά 50% από το κράτος». Ο υπουργός απέρριψε τους ισχυρισμούς περί διάλυσής του ΟΓΑ λέγοντας πως παραμένει ως ασφαλιστικός οργανισμός με το προσωπικό του να μεταφέρεται στον δημόσιο τομέα.

Στον Οργανισμό, πρόσθεσε, θα παραμείνει προσωπικό το οποίο θα ασχολείται με τη σύναψη ασφαλιστικών συμβολαίων. Ανέφερε ακόμη ότι ο Οργανισμός θα μετεξελιχθεί σε σύγχρονο ασφαλιστικό οργανισμό και θα αξιοποιηθεί για να ασφαλίζει κινδύνους που αποδεδειγμένα δεν μπορούν να ασφαλιστούν, αναφέροντας όμως ότι απαιτείται μελέτη βιωσιμότητας. Ερωτηθείς πότε αναμένεται η εφαρμογή του νέου πλαισίου, είπε πως άμεσα θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για μεταφορά του προσωπικού του ΟΓΑ στη δημόσια υπηρεσία με στόχο από την 1η Ιανουαρίου 2018 να τεθεί σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο γεωργικής ασφάλισης.

Διαβεβαίωσε πάντως ότι κανένας γεωργός δεν μένει ακάλυπτος ένεκα των καθυστερήσεων που παρουσιάζονται στην ετοιμασία και εφαρμογή του νέου πλαισίου και ενδεικτικά ανέφερε πως από τα δημόσια ταμεία, πέρσι, καταβλήθηκαν στους αγρότες 18 εκ. ευρώ, συνεπεία των ζημιών από την ανομβρία.

Σε ό,τι αφορά το υποχρεωτικό της γεωργικής ασφάλισης ο υπουργός είπε πως οι κλάδοι των γεωργών που ανθίστανται στην υποχρεωτική ασφάλιση ανέρχονταν στο 25% των εισφορέων. Δήλωση ωστόσο που αμφισβήτησαν οι αγροτικές οργανώσεις, με τους εκπροσώπους τους να κάνουν λόγο για ένα 5% και να αναφέρονται συγκεκριμένα σε πατατοπαραγωγούς των Κοκκινοχωρίων. Επεσήμανε πάντως πως το υποχρεωτικό της ασφάλισης θα συζητηθεί περαιτέρω με όλους τους εμπλεκομένους.

 

Μαρίνα Κουμάστα

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy