Από τουρισμό πάμε καλά…

Η εξαιρετική χρονιά, τα συν και τα πλην και η προοπτική της Κύπρου ως τουριστικός προορισμός.

Συνεντεύξεις στη Μαρία Φράγκου

Είμαστε στα μέσα της καλοκαιρινής σεζόν και όπως πάντα ο μήνας Αύγουστος αποτελεί την κορύφωση για την τουριστική βιομηχανία. Οι αρμόδιοι μιλούν για «θαύμα» και για χρονιά που ξεπερνά κάθε προηγούμενο σε ό,τι αφορά τις αφίξεις ξένων επισκεπτών στο νησί μας. Πώς βιώνουν και πώς αξιολογούν την κατάσταση δύο κατ’ εξοχήν τουριστικοί προορισμοί; Οι Δήμαρχοι Γερμασόγειας, Κυριάκος Ξυδιάς και Αγίας Νάπας, Γιάννης Καρούσος, λένε στην «Κυριακάτικη Χαραυγή» πολλά και ενδιαφέροντα.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1 Μια «εξαιρετική», όπως λένε όλοι οι αρμόδιοι, χρονιά για τον τουρισμό. Το επιβεβαιώνει ο δήμος σας;

2 Δημαρχεύετε μιας περιοχής που ο τουρισμός αποτελεί, αν όχι την κύρια, μια από τις κυριότερες πηγές εσόδων. Πώς εισπράττει ο δημότης σας αυτό το πλεονέκτημα που δεν έχουν όλοι οι δήμοι;

3. Τουριστική ανάπτυξη σημαίνει και υποχρεώσεις, υποδομή και διασφάλιση της καλύτερης εξυπηρέτησης στον τουρίστα -ντόπιο και ξένο- που θα επιλέξει για τόπο ξεκούρασης την περιοχή σας. Πώς βαθμολογείτε τη δική σας προσφορά στον ξένο σας;

4 Ποια προβλήματα εξακολουθούν να υφίστανται στο δήμο σας, που εμποδίζουν τα πράγματα να εξελιχθούν όπως θα θέλατε;

5 Γιατί δεν προχωρεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Και τι σημαίνει μεταρρύθμιση; Απλά μείωση του αριθμού δήμων και κοινοτήτων μέσω της συνένωσης;

 

Κυριάκος Ξυδιάς

Απαιτείται μια καινούργια, προσιτή τοποθέτηση προς τη νέα γενιά τουριστών.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη. Το όραμα για μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα προάγει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία καθώς και κανόνες άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών, πρέπει να μας καθοδηγεί.

1. Όντως τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνουν αυτό το γεγονός. Αναφορικά με το δήμο μας δεν υπάρχει διαφοροποίηση, λόγω του ότι την προηγούμενη δεκαετία μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των κλινών, με αποτέλεσμα, ενώ υπάρχει ζήτηση, να μην υπάρχει προσφορά. Είναι σ’ αυτό το πλαίσιο που προσπαθούμε να δώσουμε κίνητρα για επαναδημιουργία τουριστικών καταλυμάτων.

2. Δυστυχώς, την προηγούμενη δεκαετία η Γερμασόγεια έμεινε κατά όνομα τουριστική περιοχή. Η περιοχή βρίσκεται σε μαρασμό, παρουσιάζει αρκετά προβλήματα και ως νέα Δημοτική Αρχή μάς απασχολεί και είναι στις προτεραιότητές μας να την αναζωογονήσουμε με τη συμβολή όλων, τόσο του δήμου, των υπηρεσιών του κράτους, αλλά και των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Λόγω της μείωσης των διαθέσιμων κλινών, καθώς οι ξενοδοχειακές μονάδες της περιοχής δεν μπορούν να ικανοποιήσουν την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, δυστυχώς δεν αποτελεί πλέον την κυριότερη πηγή εσόδων. Στόχος μας είναι να αναζωογονήσουμε ξανά την περιοχή. Σημειώνω ότι (επειδή το ακούω συχνά) είναι λανθασμένος στόχος να έχουμε στο μυαλό μας πως σήμερα θα φτιάξουμε την τουριστική περιοχή Γερμασόγειας όπως ήταν στις δεκαετίες του ΄80 και του ΄90. Πρέπει να κάνουμε μια καινούργια, έξυπνη και προσιτή τοποθέτηση προς τη νέα γενιά τουριστών με βάση τις σημερινές ανάγκες.

3. Ο δήμος παρέχει καλής ποιότητας υπηρεσίες όπως καθαριότητα, πεζοδρόμια, προσβασιμότητα, επαρκή φωτισμό, όμως πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης για προσφορά καλύτερων και περισσότερων υπηρεσιών.

4. Σε πρώτη φάση άρχισαν άμεσα να προωθούνται μέτρα όπως η καθαριότητα και ο ευπρεπισμός σε κάποια μελανά σημεία, ενώ ο δήμος θα ασκήσει πιέσεις προς το Τμήμα Πολεοδομίας και το Τμήμα Δημοσίων Έργων, για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και να αρχίσει η εκτέλεση των έργων για πεζόδρομο και ποδηλατόδρομο. Το δεύτερο είναι να αντιμετωπίσουμε μαζί με τους ιδιώτες φαινόμενα που παρατηρούνται στην τουριστική περιοχή, όπως η οπτική και ηχητική ρύπανση. Πρέπει επιτέλους στον όποιο σχεδιασμό να έχουμε υπόψη μας τη δημιουργία πιο φιλικών πόλεων για όλους με σεβασμό στο περιβάλλον (φυσικό και δομημένο).

Ως δήμος θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας και καλούμε τους ιδιώτες να κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση. Ένα από τα βασικότερα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζουμε είναι η εκπόνηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για την αναβάθμιση της τουριστικής περιοχής.

Πραγματοποιήθηκε ήδη με μεγάλη επιτυχία η πρώτη μας συνάντηση με τους επαγγελματίες που εδρεύουν στην τουριστική περιοχή Γερμασόγειας, όπου παρουσιάσαμε το πρώτο πλαίσιο δράσεων και εισηγήσεων. Αφού ακούσαμε όλους τους εμπλεκόμενους, η μελέτη που εκπονούμε σε συνεργασία με το ΤΕΠΑΚ θα ολοκληρωθεί και θα παρουσιαστεί δημόσια, ευελπιστώ εντός Σεπτεμβρίου. Στόχος μας είναι μια πλήρης μελέτη που να δίνει τις κατευθύνσεις τόσο στους ιδιώτες όσο και στο δήμο τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα οι δράσεις θα περιλαμβάνουν διοργάνωση εκδηλώσεων σε όλα τα επίπεδα, ώστε να προσφέρουμε μια διέξοδο και κίνητρο προς τους υπόλοιπους Λεμεσιανούς να έρθουν στην περιοχή μας.

5. Προφανώς όχι. Σε όλη την Ευρώπη η τάση είναι να μεταφέρονται πόροι και αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ως η πιο κοντινή στον πολίτη εξουσία μπορεί να γίνει και πιο αποτελεσματική. Δυστυχώς στην Κύπρο η συζήτηση εξαντλείται μόνο στον αριθμό των δήμων. Η ουσία της μεταρρύθμισης είναι να δοθούν τέτοιες αρμοδιότητες, ώστε να οργανωθούν οι υπηρεσίες μέσα από συμπλεγματοποιήσεις που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Κατά την άποψή μου ο λόγος που δεν προχωρά είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια η συζήτηση διεξαγόταν σε λάθος βάση. Ο στόχος της μεταρρύθμισης πρέπει να παραμείνει η αναβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όχι ο στραγγαλισμός της.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί προς όφελος του πολίτη. Το όραμα για μια σύγχρονη Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα προάγει τη διαφάνεια, την αξιοκρατία καθώς και κανόνες άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής των πολιτών, πρέπει να μας καθοδηγεί. Αν κυριαρχήσει αυτό το όραμα, τότε θα μπορεί εύκολα να προχωρήσει και η μεταρρύθμιση, γιατί έτσι θα αποκτήσει πολλούς συμμάχους και υποστηρικτές αυτή η προσπάθεια.

 

Γιάννης Καρούσος

Ορθολογιστική και σωστή διαχείριση  των εσόδων από τον τουρισμό.

Δεν θα πρέπει να βιαστούμε για να ψηφιστεί μια μεταρρύθμιση για χάριν της μεταρρύθμισης

1.Ναι, το επιβεβαιώνουμε. Διανύουμε την καλύτερη τουριστική περίοδο στα χρονικά της Αγίας Νάπας τόσο σε αφίξεις, διανυκτερεύσεις αλλά και σε έσοδα. Υπολογίζουμε φέτος στην Αγία Νάπα να φιλοξενήσουμε περίπου 700.000 αφίξεις από το εξωτερικό, οι οποίες θα δημιουργήσουν 5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις με μια συνεισφορά προς την κυπριακή οικονομία μέσω των εσόδων του τουρισμού που θα ξεπεράσει τα 700 εκ. ευρώ. Τα τελευταία αποτελέσματα και στατιστικά του τουρισμού επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι προς το παρόν το μόνο «φυσικό αέριο» που διαθέτει η Κύπρος είναι ο τουρισμός, ο οποίος θα πρέπει να στηρίζεται με τα απαραίτητα έργα υποδομής για να καταστεί βιώσιμος.

2. Θα πρέπει  να αναφέρω ότι τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα από τον τουρισμό της Αγίας Νάπας δεν τα εισπράττουν μόνο οι δημότες της αλλά πρωτίστως η οικονομία της Κύπρου. Η Αγία Νάπα, όπως και μετά το 1974 έτσι και μετά το 2013, δήλωσε δυναμικά παρούσα στην επανεκκίνηση της κυπριακής οικονομίας. Και αυτός είναι και ο κύριος λόγος που θα πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει με έργα υποδομής την Αγία Νάπα. Στον δήμο ο τουρισμός αποτελεί την κύρια πηγή των εσόδων μας. Το σημαντικό όμως δεν είναι τα έσοδα, είναι η ορθολογιστική και σωστή διαχείριση αυτών των εσόδων με στόχο τη δημιουργία πλεονασμάτων, τα οποία θα πρέπει να επενδυθούν σε αναπτυξιακά έργα ανταποδοτικά προς τον τουρισμό, σε βελτιώσεις των υποδομών μας αλλά και σε έργα κοινωνικής στήριξης. Τα τελευταία χρόνια πετύχαμε να αυξήσουμε σημαντικά τα έσοδά μας και να  μετατρέψουμε τα ελλείμματα σε πλεονάσματα. Ο δημότης εισπράττει πλέον τα αποτελέσματα της σωστής διαχείρισης μέσω μείωσης φορολογιών και υλοποίησης διαφόρων έργων, τα οποία στηρίζουν τον τουρισμό, την τοπική οικονομία αλλά και την κοινωνία.

3. Ο στόχος μας είναι ο κάθε επισκέπτης μας με την επιστροφή στο σπίτι του να παίρνει και «λίγη» Αγία Νάπα μαζί του, ούτως ώστε να επιθυμεί να επιστρέψει. Εμείς δίνουμε το 110% των δυνατοτήτων μας, για να βελτιώνουμε την πόλη μας, γι’ αυτό και ωριμάζουμε και διεκδικούμε συνεχώς νέα έργα υποδομής και επίσης προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες στους εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που μας επισκέπτονται. Την προσφορά στον επισκέπτη μας όμως μόνο οι ίδιοι μπορούν αντικειμενικά να την βαθμολογήσουν και θα έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μέσω της δημιουργίας του βαρόμετρου δημοτών, επισκεπτών αλλά και επιχειρήσεων, το οποίο ουσιαστικά θα είναι μια έρευνα, στην όποια οι επισκέπτες κάτοικοι αλλά και επιχειρήσεις θα βαθμολογούν το δήμο, τις υπηρεσίες του και τις υποδομές του.

4. Η Αγία Νάπα παρέχει υπηρεσίες για πέραν των 60.000 ενεργού πληθυσμού, ένα στατιστικό όμως το οποίο δυστυχώς αρκετοί δεν μας το αναγνωρίζουν και αυτό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά μας, καθώς εδώ και δεκαετίες λόγω αυτής της αντίληψης δεν λαμβάναμε το μερίδιο που μας αναλογούσε από τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, κάτι το οποίο διορθώθηκε τα τελευταία χρόνια με τη λήψη σημαντικών πολιτικών αποφάσεων για την Αγία Νάπα αλλά και με την παροχή σημαντικής κυβερνητικής στήριξης σε έργα υποδομών. Έχουμε όμως πολλά να καλύψουμε ακόμα μέχρι να αποκατασταθούν πλήρως οι αδικίες που βιώσαμε διαχρονικά.

5. Κατ’ αρχήν να αναφέρω ότι στην Ελλάδα το «πείραμα» με τις συνενώσεις έχει αποτύχει, δεν λύνεται το πρόβλημα απλά με συνενώσεις και χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ιδιαιτερότητες του κάθε δήμου. Επίσης δεν θα πρέπει να βιαστούμε για να ψηφιστεί μια μεταρρύθμιση για χάριν της μεταρρύθμισης. Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που η μεταρρύθμιση δεν προχωρά είναι γιατί στηρίχτηκε σε λάθος βάση, επομένως θα πρέπει να αλλάξουμε  φιλοσοφία στο θέμα αυτό. Για να πετύχουμε στη μεταρρύθμιση θα πρέπει να φέρουμε τους δήμους και τις κοινότητες προ των ευθυνών τους. Τι εννοώ; Θα ήταν πιο σωστό να ψηφιστεί ένα πλαίσιο οικονομικών δεικτών  αλλά και δεικτών βιωσιμότητας που θα πρέπει να τηρούν οι δήμοι και μετά να δοθεί μια μεταβατική περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ικανοποιήσουν αυτούς τους δείκτες, κάτι παρόμοιο που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις χώρες μέλη. Στη λήξη της προθεσμίας όποιοι δεν  τηρούν τους δείκτες, τότε υποχρεωτικά θα πρέπει να  υποστούν και τις ανάλογες συνέπειες. Με αυτό τον τρόπο θα περάσει όλη η ευθύνη προς τους δήμους και στα συμβούλιά τους και θα υποχρεωθούν να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις για να διατηρήσουν τον δήμο τους .

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy